Chýba Bennett aj Démare. Kto môže Sagana pripraviť o cyklámenový dres?

Peter Sagan počas Giro d’Italia 2020.
Peter Sagan počas Giro d’Italia 2020. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|6. máj 2021 o 15:45

Vlani skončil v bodovacej súťaži druhý.

BRATISLAVA. V cyklistickej histórii sa zatiaľ len šiestim cyklistom podarilo ovládnuť bodovaciu súťaž na Giro d'Italia aj na Tour de France.  

Spomenúť možno legendárneho Belgičana Eddyho Merckxa, stále aktívneho Marka Cavendisha či Francúza Laurent Jalaberta. 

Už o necelé tri týždne sa k ním môže pridať Peter Sagan, ktorý má doma sedem zelených dresoch z najslávnejších cyklistických pretekov. 

Pri vlaňajšej premiére na Gire mal veľkú smolu, keď štyrikrát skončil v etape druhý a napokon ho v súboji o cyklámenový dres zdolal Arnaud Démare. Pamätná je najmä štvrtá etapa, v ktorej delili elitnú trojicu v cieli len centimetre.

Kto vyhral, sa nedalo voľným okom postrehnúť.  

Po necelých siedmich mesiacoch sa Sagan vracia na talianske cesty a pri neúčasti Sama Bennetta (jeho premožiteľa z Tour de France 2020, pozn.) či spomenutého Démara je favoritom bodovacej súťaže.

"Dve Petrove víťazstvá a jednoznačne lepšia výkonnosť mi dávajú veľa optimizmu. Myslím si, že na tohtoročnom Gire bude veľmi silný," uviedol športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe Sylwester Szmyd. 

Trojnásobný majster sveta má však niekoľko zdatných konkurentov, ktorý ho preveria najmä v dramatických šprintérskych dojazdoch. 

Ewan je rýchly, no nemusí prejsť kopce

Najrýchlejším pretekárom v štartovej listine je Austrálčan Caleb Ewan. V tejto sezóne vyhral záverečnú etapu pretekov Okolo Spojených arabských emirátov, no ešte väčší cveng malo druhé miesto na monumente Miláno - San Remo. 

V stúpaní na ikonické Poggio sa až nečakane ľahko držal za Julianom Alaphilippom či Woutom van Aertom a naznačil svoj klasikársky potenciál. 

V jeho prípade sa však naskytá otázka: Zvládne náročné alpské stúpania a príde až do Milána? Na Gire štartoval už trikrát, dosiahol tri etapové triumfy, ale ani raz preteky nedokončil. 

"Stále platí, že chcem tento rok vyhrať etapu na všetkých troch podujatiach Grand Tour, teda aj na Tour de France a Vuelte. To rozhodne nie je jednoduché.

Na druhej strane, ak uprostred Gira zistím, že mám šancu získať prvenstvo v bodovacej súťaži, možno zmením priority," povedal Ewan pre cyclingnews.com

Jeho tím Lotto Soudal nemá ambície v celkovom poradí, a tak sa sústredí na víťazstvá s Ewanom. Na druhej strane sa očakáva, že práve jazdci belgického tímu budú musieť najviac pracovať v pelotóne počas rovinatých etáp. 

"Tento rok má Caleb príležitosť asi v piatich šprintérskych etapách, ale na Miláno - San Remo ukázal zlepšenie v kopcoch. Záleží od situácie, ale mohol by mať ešte aj nejaké ďalšie šance," povedal športový riaditeľ Mario Aerts.

Tiež dodal, že Jasper De Buyst and Roger Kluge sú v nominácii práve preto, aby poskytli Ewanovi kvalitný "vláčik". "Šprinty na Gire sú často chaotické a dosť technické. Preto musíme dať Calebovi plnú podporu," dodal Aerts. 

Groenewegen to nebude mať ľahké

Divácky veľmi sledovaný bude návrat Holanďana Dylana Groenewegena do súťažného kolotoča. Rodák z Amsterdamu pauzoval od minuloročných pretekov Okolo Poľska, kde spôsobil vážnu nehodu krajana Fabia Jakobsena. 

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) mu udelila deväťmesačný trest. Ten vyprší deň pred začiatkom Gira, takže bude môcť absolvovať debut na týchto pretekoch. 

"V posledných mesiacoch si prešiel ťažkým obdobím. Samozrejme nie takým ako Fabio Jakobsen. Groenewegen prijal trest, ten uplynie a myslím si, že to veľa ľudí upokojí. Samozrejme, nie všetkých. 

Existujú totiž aj také názory, že by už nikdy nemal pretekať," povedal bývalý austrálsky cyklista Robbie McEwen v rozhovore pre RIDE Media

V jeho prípade nemožno hovoriť o žiadnej forme a bolo by prekvapením, keby predvádzal výkony ako na Tour de France 2018, kde vyhral dve etapy.

"Bude zaujímavé sledovať ako sa mu bude dariť v prvých pretekoch od septembra. Bude to pre neho určite náročné, ale je to dobrá cesta ako sa vrátiť späť. 

Dúfam, že zvládne 12-14 dní a získa nejakú pretekársku kondíciu,“ doplnil McEwen, ktorý trikrát získal zelený dres na Tour de France a na pretekoch Grand Tour dosiahol celkovo 24 víťazstiev. 

Talian dosiahol niečo nevídané

Na tohtoročnom Giro d'Italia sa predstavia aj traja cyklisti, ktorí vedia aké je to získať cyklámenový dres – Taliani Giacomo Nizzolo, Elia Viviani a Kolumbijčan Fernando Gaviria.

Prvému menovanému sa to podarilo hneď dvakrát za sebou (2015, 2016), no paradoxné je, že doposiaľ nevyhral na Gire ani jednu etapu. 

Úradujúci majster Európy priznal, že sú to jedny z jeho najobľúbenejších pretekov. V televízii ich sledoval ako dieťa a je šťastný, že môže byť ich súčasťou. 

Tiež sa vyjadril aj k svojim tohtoročných ambíciám.

"Vyhrať dvakrát cyklámenový dres je veľmi špeciálne a som za to šťastný a hrdý. Tento rok je mojim cieľom vyhrať etapu a potom sa uvidí, ako sa budem cítiť. Mal som dobrý tréning a cítim sa dobre," cituje Nizzola web cyclingnews.com.

Chýba im potrebná forma 

Gaviria má v poslednom období veľkú smolu.

Dvakrát sa nakazil koronavírusom a nepríjemne spadol počas belgickej jednorázovky E3 Saxo Bank Classic. Poranil si ruku a viac ako mesiac je bez súťažného štartu. Na Gire mu bude rozbiehať šprint skúsený Max Richeze.  

Viviani ovládol bodovaciu súťaž v roku 2018, keď si obliekal dres Quick Stepu. V jeho farbách dosiahol za dva roky 29 triumfov, ale po prestupe do Cofidisu nie je ani zďaleka taký úspešný.

Koncom marca vyhral francúzsku klasiku Cholet - Pays de la Loire, čo bolo vôbec jeho prvé víťazstvo po prestupe. Predtým sa naposledy tešil z triumfu 21. septembra 2019, keď vyhral záverečnú etapu pretekov Okolo Slovenska. 

V porovnaní so Saganom má rozhodne slabšiu formu. Kým Slovák na pretekoch Okolo Romandie vyhral jednu etapu a dosiahol aj ďalšie pódium, tak Viviani iba v záverečnej časovke skončil v Top 100.

Vivianiho víťazstvo od 1:33 min. 

Prekvapí Sagana debutant? 

Cyklistickí fanúšikovia si budú všímať aj tím Alpecin-Fenix, hoci na štarte chýba Mathieu van der Poel. Na Gire bude lídrom Tim Merlier, ktorý patrí do širšieho okruhu favoritov na cyklámenový dres.  

V tejto sezóne už vybojoval tri víťazstvá na menších klasikách a na pretekoch Tirreno - Adriatico v jednom dojazde dokázal v šprinte zdolať Eliu Vivianiho, Wouta van Aerta aj slovenského fenoména. 

"Je to moja prvá Grand Tour, ale veľkým cieľom je vyhrať etapu. Skúsenosti sú tiež dôležité, ale keby sa mi podarilo vyhrať etapu, bolo by to niečo veľké. To je to, prečo som tu," povedal Belgičan.

Za cyklámenový dres menej ako za etapu

Systém bodovacej súťaže je trochu odlišný od toho na Tour de France. Etapy sú rozdelené do piatich kategórii. Najviac bodované sú A a B, v ktorých získa víťaz etapy 50 bodov do súťaže o cyklámenový dres. 

Na šprintérskej prémii, ktorá je na trati vždy ako prvá, boduje prvých osem cyklistov, pričom najviac je k dispozícii 20 bodov. Ide o etapy 2, 5, 7, 10, 13 a 18. 

V závislosti od kategórie sa mení nielen počet bodov udeľovaných v cieli, ale aj na prémii. Vo väčšine prípadov sa bude bojovať o 15 bodov. 

Okrem cenných dresov a etapových víťazstiev budú cyklisti bojovať aj o finančné prémie. Víťaz etapy získa pre svoj tím viac ako 11-tisíc eur a pretekár, ktorý v daný deň získa najviac bodov 800 eur. 

Majiteľ cyklámenového dresu získa 750 eur za každý deň, čo ho bude nosiť na sebe a pre celkového víťaza súťaže je pripravených 10-tisíc eur. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Chýba Bennett aj Démare. Kto môže Sagana pripraviť o cyklámenový dres?