Môžeme si aj zadky zodrať. Nemka v cieli krvácala a plakala od šťastia

Gina Lückenkemperová získala zlato na ME v atletike 2022.
Gina Lückenkemperová získala zlato na ME v atletike 2022. (Autor: SITA/AP)
Karol Svozil|17. aug 2022 o 16:25

Nová majsterka Európy o deň skôr otvorene kritizovala systém podpory v nemeckej atletike.

MNÍCHOV. Je to asi, ako keby Ján Volko získal zlato na mužskej stovke. V Nemecku sa v stredu celý deň nehovorilo o ničom inom, ako o senzačnom víťazstve Giny Lückenkemperovej v ženskej stovke na ME v atletike v Mníchove.

Absurdné kino

Komentátor verejnoprávnej televízie ZDF po Nemkinom nevydarenom štarte najskôr sklamane konštatoval, že Kambundjiová je ďaleko vpredu, no napokon o niekoľko sekúnd ani on neveril tomu, čo videl.

„Lückenkemper! Lückenkemper to dokonca vyhrala! To nie je pravda, čo sa tu deje! Absurdné kino, z outsiderky sa stala kráľovná. Ak by sa v cieli nehodila vpred, zlato by nezískala, hoci potom spadla,“ kričal nemecký komentátor.

VIDEO: Gina Lückenkemperová a jej triumf na ME v atletike 2022

Ani Bayern, ani Dortmund. V nemeckých médiách v stredu rezonovalo jediné meno - Gina Lückenkemperová.

Zlato vybojovala paradoxne iba deň po tom, ako po z hľadiska nemeckej atletiky nevydarených MS v Eugene sama otvorene kritizovala systém nastavenia podpory pre špičkových nemeckých atlétov.

„Musíme si aj zadky zodrať, aby sme proti ozajstným profesionálom boli schopní nastúpiť. V Nemecku skutočne nemáme systém podpory, ale skôr systém odmeňovania. Každý, kto sa už dostal na vrchol, toho podporujú.“ Jej kritiku na zväze ešte v ten deň tvrdo odsúdili.

V utorok však zrejme všetkým zavrela ústa. Ako píše portál br.de, hoci nie je hovorkyňou atlétov, jej slovo má veľkú váhu. Jej sebavedomé vystupovanie, či už na dráhe alebo pred mikrofónmi, verejnosť jednoducho presviedča.

Aj ako jedna z mála Nemcov na spomínaných MS v USA presvedčila výkonom. Štafetu na 4 x 100 metrov doviedla k bronzu. Za tímami USA a Jamajky.

Krvavé stehno

Charizmatická kapitánka nemeckej atletickej reprezentácie sa po tom, ako sa zranená sediac na mníchovskom ovále dozvedela, že zlato patrí jej, nadlho rozplakala. Ani sama dlhé minúty nedokázala vstrebať tento obrovský úspech.

Štáb ZDF na ňu musel dlho čakať. Po zdĺhavom ošetrení krvavého stehna ešte obiehala s vlajkou okolo bývalého stánku FC Bayern, nesmel chýbať bozk s priateľom, basketbalistom Stafanom Vogelom, ktorý sa nad ňu nahol z tribúny. Bola to skrátka jej párty, užívala si to.

„Budem to musieť ešte spracovať. Po problémoch v semifinále tomu nemôžem uveriť. Diváci ma neuveriteľne tlačili dopredu,“ povedala Gina Lückenkemperová, ktorej v nemocnici zašili ranu ôsmimi stehmi.

ME v atletike 2022

Šprint žien na 100 m:

1.

Gina Lückenkemperová

Nemecko

10,99 s

2.

Mujinga Kambundjiová

Švajčiarsko

10,99 s

3.

Daryll Neitová

Veľká Británia

11,00 s

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Môžeme si aj zadky zodrať. Nemka v cieli krvácala a plakala od šťastia