Generálny sekretár zväzu: Kližan má s kritikou RTVS pravdu

Martin Kližan sa svojou prostorekosťou opäť postaral o rozruch.
Martin Kližan sa svojou prostorekosťou opäť postaral o rozruch. (Autor: TASR)
SITA|24. sep 2015 o 18:54

Uprednostniť Fortuna ligu, ktorá s reprezentáciou nemá nič spoločné, pred kvalifikáciou majstrovstiev sveta (Davis Cup play-off), to chce už naozaj veľké srdce pre národný zápas. Tak však hlavne, že ste si za to nahrabali! RTVS, obrovský palec dole, napís

BRATISLAVA. Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška zastáva názor ako Martin Kližan v súvislosti s neodvysielanou celou daviscupovou nedeľou z Gdyne na Dvojke.

"Má pravdu, že duel národného tímu v tenise o postup medzi Top 16 družstiev sveta by mal mať v RTVS prednosť pred ligovým futbalom," uviedol Moška prostredníctvom svojho twitterového konta.

Chcel by som sa opytat toho, kto ma na zodpovednosti udavanie programov v nasej RTVS pripominam STATNEJ televizii....

Posted by Martin Kližan on 20. september 2015

"Chcel by som sa opýtať toho, kto má na zodpovednosti výber programov v našej RTVS - pripomínam, že štátnej televízii," písal Kližan na svojom facebookovom konte.

"Uprednostniť Fortuna ligu, ktorá s reprezentáciou nemá nič spoločné, pred kvalifikáciou majstrovstiev sveta (Davis Cup play-off), to chce už naozaj veľké srdce pre národný zápas. Najmä, keď to ešte k tomu bolo 2:2 na duely. Tak však hlavne, že ste si za to nahrabali! RTVS, obrovský palec dole!"

Diváci v televízii nemohli vidieť rozhodujúci duel.

Stanovisko RTVS

Stanovisko RTVS poskytol mailom Juraj Kadáš, PR manažér sekcie marketingu a komunikácie.

RTVS je nezávislá verejnoprávna inštitúcia (nie štátna, ako nesprávne uvádza pán Kližan), jej úlohou je zo zákona poskytovanie programovej služby, ktorá je univerzálna z hľadiska svojho geografického dosahu, programovo rozmanitá, pripravovaná na zásade redakčnej nezávislosti prostredníctvom kvalifikovanej pracovnej sily a s pocitom spoločenskej zodpovednosti, a ktorá rozvíja kultúrnu úroveň poslucháčov a divákov, poskytuje priestor súčasným kultúrnym a umeleckým aktivitám, sprostredkúva kultúrne hodnoty iných národov a je financovaná najmä z verejných prostriedkov.

Tvoria ju spravodajské, publicistické, dokumentárne, dramatické, hudobné, športové, zábavné a vzdelávacie programy, programy pre deti a mládež iné programy, ktoré sú založené na zásadách demokracie a humanizmu a prispievajú k právnemu vedomiu, etickému vedomiu a k environmentálnej zodpovednosti verejnosti."

Úlohou RTVS je teda omnoho viac, ako len vysielať športové prenosy. Napriek tomu a napriek svojej finančnej situácii, ktorá v súčasnosti neumožňuje prevádzku tretieho programu, sa snažíme uspokojiť fanúšikov všetkých športov na dvoch programových službách Jednotke a Dvojke. Berieme pri tom do úvahy svoje možnosti, zmluvné záväzky, záujem divákov, ako aj výkonnosť našich reprezentantov.

Napríklad v spomínanú nedeľu 20. septembra sme hľadali a podľa nášho názoru aj našli kompromisný spôsob ako uspokojiť nielen tenisových fanúšikov, ale aj priaznivcov vodného slalomu na divokej vode (vysielali sme MS z Londýna), hokeja (vysielali sme Tipsport Ligu), futbalu (Fortuna liga) ako aj cyklistiky (MS).

Sme presvedčení, že RTVS počas víkendu priniesla vo svojom vysielaní všetky dôležité športové momenty, dodržala svoje zmluvné záväzky a aj naďalej trváme na tom, že RTVS bola, je a chce byť pri všetkých významných úspechoch slovenského športu.

Pripomíname, že play-off Davis Cupu sme vysielali od piatka do nedele na Dvojke a na treťom online streame na webe, ktorý bol vytvorený špeciálne pre tento účel. O tejto skutočnosti sme informovali športových fanúšikov v živom vysielaní RTVS, na Facebooku a tiež prostredníctvom správy, ktorú sme distribuovali médiám.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Generálny sekretár zväzu: Kližan má s kritikou RTVS pravdu