Gebrselassie sa na Zlatej tretre pokúsi o svetový rekord

SITA|14. jún 2007 o 14:41

PRAHA 14. júna (SITA) - Legendárny etiópsky vytrvalec Haile Gebrselassie na 46. ročníku atletického mítingu Zlatá tretra v Ostrave (27. júna) plánuje zaútočiť na svetový rekord v hodinovke. Ten patrí ...

PRAHA 14. júna (SITA) - Legendárny etiópsky vytrvalec Haile Gebrselassie na 46. ročníku atletického mítingu Zlatá tretra v Ostrave (27. júna) plánuje zaútočiť na svetový rekord v hodinovke. Ten patrí Mexičanovi Arturovi Barriosovi, ktorý v roku 1991 vo francúzskom La Fleche zabehol za 60 minút 21 101 metrov. Pri rekordnom pokuse môže Gebrselassie atakovať aj svetový rekord na 20 000 m (56:55,6), ktorý patrí tiež Barriosovi z rovnakých pretekov. Organizátori ostravského podujatia naplánovali Gebrselassieho naplánovali začiatok pokusu na 18.20 h. Na vítkovickom štadióne sa o najlepší výkon v tejto netradičnej disciplíne už legendárny Etiópčan pokúšal v roku 2002, ale po 39 minútach pre kŕče odstúpil. "Potešilo ma, že organizátori zaradili do programu aj hodinovku. Pred tromi týždňami som v Hengele zabehol 10 000 metrov rýchlejšie, ako som predpokladal, takže formu mám. Ak by som v krajine, ktorá dala svetu Emila Zátopka, prekonal svetový rekord, bola by to pre mňa veľká česť," sprostredkovali organizátori ostravského mítingu Gebrselassieho slová na štvrtkovej tlačovej besede v pražskom hoteli Hilton. Ak by Etiópčan uspel, bol by to jeho 19. svetový rekord dosiahnutý na dráhe. "Predpokladáme, že Haile zabehne za hodinu 53 kôl, čiže v prepočte 21 200 metrov," vyhlásil športový manažér mítingu Alfona Juck. Na štart hodinovky nastúpi šesť vytrvalcov, dvaja budú plniť funkciu vodičov. Za svetový rekord by mal Gebrselassie zinkasovať 25 000 dolárov.

Na Zlatej tretre je tak ohlásených už päť útokov na svetové rekordy: okrem Gebrselassieho dvoch pokusov (hodinovka a 20 000 m) sa o globálne maximum budú usilovať ešte ruská kladivárka Tatiana Lysenková, jej krajanka Jelena Isinbajevová v žrdi a Etiópčanka Meseret Defarová na 5000 m. Na ostravskom mítingu by malo štartovať dovedna 6 svetových rekordérov a 50 medailistov z OH či MS vrátane desiatich víťazov z Atén 2004.


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Gebrselassie sa na Zlatej tretre pokúsi o svetový rekord