Gebrselassie: "Maratón sa dá zabehnúť aj pod dve hodiny"

SITA|2. okt 2007 o 11:00

BERLÍN 2. októbra (SITA) - Nový svetový rekordér v maratóne Haile Gebrselassie si myslí, že dvojhodinová hranica v najdlhšej olympijskej bežeckej disciplíne neodolá. "Možno ju niekto prekoná za 20 rokov, ...

BERLÍN 2. októbra (SITA) - Nový svetový rekordér v maratóne Haile Gebrselassie si myslí, že dvojhodinová hranica v najdlhšej olympijskej bežeckej disciplíne neodolá. "Možno ju niekto prekoná za 20 rokov, možno až za 40, ale raz určite padne," vyhlásil 34-ročný Etiópčan, ktorý v nedeľu v Berlíne vylepšil svetový rekord na 2:04:26 h. "Pre mňa je dôležité, že som sa konečne aj ja zapísal do listiny maratónskych svetových rekordov a o sto rokov, keď bude niekto študovať históriu tejto disciplíny, bude môcť povedať: aha, to je ten Haile Gebrselassie." Dvojnásobný olympijský víťaz na 10 000 m opäť zopakoval tvrdenie, že kráľovskú bežeckú disciplínu si trúfa zabehnúť za 2:03 h. "V nedeľu mi to nevyšlo, ale som si istý, že na Berlínskom maratóne môžem dosiahnuť takýto čas. Nemecké hlavné mesto totiž ponúka ideálne podmienky pre útok na rekordný čas - sú tu skvelí diváci, výborná trať a aj počasie je väčšinou priaznivé. Preto si myslím, že aj ďalší svetový rekord sa zrodí práve v Berlíne," predpovedal Gebrselassie. Svoj prvý historický zápis do listiny maratónskych rekordérov zapil na tradičnej párty pre najlepších bežcov pohárom piva. "Ale bolo zmiešané nealkom," pripomenul a zdôraznil, že nedopil celý pohár.

Najbližší maratón plánuje Haile Gebrselassie v januári v Dubaji v Spojených arabských emirátoch, potom sa sústredí už len na olympijské preteky v Pekingu. Fenomenálny Etiópčan, ktorý doposiaľ prekonal 24 svetových rekordov a najlepších svetových výkonov na dráhe a na ceste, má rekordný apetít naďalej. "Chcem naspäť svetový rekord v polmaratóne. Ale kde a kedy sa o to pokúsim, zostáva zatiaľ tajomstvom. Viem, že na jar sa dá bežať rýchly polmaratón aj v Berlíne, ale tento termín mi v plánoch na budúci rok vôbec nevyhovuje," skonštatoval etiópsky vytrvalec.


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Gebrselassie: "Maratón sa dá zabehnúť aj pod dve hodiny"