Galis či Weiss, reprezentácia má opäť prchkého trénera

Boli to divoké časy. Reprezentácia je niečo iné a ja mám toľko skúseností, že už sa také veci nestanú. Vylučujem to, povedal Ján Kozák v júli 2013.
Boli to divoké časy. Reprezentácia je niečo iné a ja mám toľko skúseností, že už sa také veci nestanú. Vylučujem to, povedal Ján Kozák v júli 2013. (Autor: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)
Michal Trško|17. nov 2013 o 10:06

Veľká časť futbalových trénerov otázky novinárov práve nevyhľadáva. V piatok sa opäť pripomenul Ján Kozák, podobne na tom boli aj jeho predchodcovia. Takto sa správa aj Jose Mourinho.

Je úspešný, trénoval po celej Európe, vyhral všetko možné, majitelia sa o neho trhajú, sám o sebe hovorí: Som jedinečný. A všade, kde trénoval, nenávidel novinárov a oni jeho. Taký je Portugalčan Jose Mourinho.

Keď trénoval v Taliansku, sťažoval sa v britskej televízii ako v Miláne neznáša pozápasové tlačovky. Pre noviny musel vraj hodinu hovoriť a nenávidel to. Veľmi chcel ísť do Španielska.

Nedávno odišiel aj odtiaľ a neznášal zase tamojších novinárov. Stávalo sa, že na tlačovej konferencii iba mlčal. Prísť na ňu musel, ale hovoril len jeho asistent.

V septembri londýnska Chelsea (ktorú trénuje teraz) nečakane prehrala a z tlačovky pred najbližším zápasom Ligy majstrov nahnevane odišiel.

„Máte tendenciu pýtať sa len na hráčov, ktorí nie sú v tíme. Uvidíme sa zajtra,“ povedal Mourinho v septembri pred zápasom v Bukurešti. Pred novinármi nechal samotného Franka Lamparda a odišiel. O tom, že by sa novinári mali pýtať na to, čo zaujíma ich, si zjavne myslí svoje.

Hoci redaktori komunikáciu s Mourinhom pravidelne kritizujú, hráči si ju naopak chvália. Vraj z nich strháva mediálny tlak verejnosti a médií, a potom majú čas sústrediť sa len na hru.

mouringo_chelsea_600.jpg

No pýtajte sa. Jose Mourinho, momentálne tréner Chelsea.
FOTO: SITA / AP

Dušan Galis

Trénerov s podobným správaním však máme aj u nás. Veľmi komplikovane odchádzal z funkcie v roku 2006 napríklad tréner Dušan Galis. Dlho sa vtedy špekulovalo, že by mal odísť, a keď sa ho na to po prehre 1:4 s Nemeckom v Bratislave novinár spýtal, dostal nakladačku.

Košický Korzár vtedy o tlačovke napísal: „Odpoveď, na ktorú všetci čakali, sa však zvrtla na trápny dialóg medzi reprezentačným trénerom a redaktorom súkromnej televízie, ktorý práve na túto tému položil otázku. "Ja prvý prídem do vašej televízie osobne za vami a poviem vám to," povedal mu Galis.

Na druhý deň z funkcie odišiel a nezmenilo to ani mediálne vyhlásenie hráčov slovenskej reprezentácie, ktorí mu ešte pred zápasom s Nemcami vyjadrili podporu. Vyzvali ho, „aby zostal vo funkcii hlavného trénera napriek mediálnej kampani voči nemu“. Nepomohlo.

„Nejde ani o abdikáciu, ani o odvolanie z postu, ale o vzájomnú dohodu,“ povedal vtedajší šéf futbalového zväzu František Laurinec.

galis_funtal_600.jpg

Dušan Galis na lavičke reprezentácie v roku 2005.
FOTO SME - PAVOL FUNTÁL

Vladimír Weiss

„Ešte mám dva roky zmluvu, ešte sa so mnou potrápiš, ty ko...,“ povedal bezprostredne po tlačovke v roku 2011 redaktorovi futbalového portálu Vladimír Weiss starší. Prehrali sme vtedy s Ruskom.

Za svoj výpad sa potom musel ospravedlniť.

„Chcel by som sa médiám a zvlášť tomu konkrétnemu novinárovi ospravedlniť. Moje správanie bolo nevhodné a nekorektné, na poste reprezentačného trénera by som sa nemal takto správať,“ povedal vtedy.

Ale prišiel aj dodatok. „Ale to som ja, Vlado Weiss, človek, o ktorom môžete napísať, že je arogantný, ale všetko má svoje hranice a čo je veľa, to je veľa aj pre mňa a moju rodinu.“

Incident ho mal stáť desaťtisícovú pokutu. Reprezentácia prehrávala a unikli aj informácie o jeho vysokej výplate. O tri mesiace Weiss ako tréner skončil.

weiss_simicek_600.jpg

Takto dával pokyny Vladimír Weiss v roku 2011.
FOTO SME - VLADIMÍR ŠIMÍČEK

Ján Kozák

„Kouč, ktorý nevie pracovať pod tlakom, nemôže robiť túto prácu,“ povedal v júli SME aktuálny reprezentačný tréner Ján Kozák. Tvrdil, že je na tlak pripravený.

„Boli to divoké časy. Každý sa vyvíja. Reprezentácia je niečo iné a ja mám toľko skúseností, že už sa také veci nestanú. Vylučujem to,“ dodal v lete.

V piatok sa po zápase v Poľsku redaktora TA3 pýtal, či je Slovák, keď chce svojou otázkou znehodnotiť dobrý výkon našich.

Bolo vidieť, že sa snažil ovládať. Ktovie ako by to skončilo v tých divokých časoch. No a len aby sa nezabudlo, výber zo zoznamu denníkom Plus JEDEN DEŇ v roku 2009 uverejnených výstrelkov dnes reprezentačného trénera Jána Kozáka:

  • 1995 – ako tréner Lokomotívy Košice napadol rozhodcu Stredáka a dostal jeden z najtvrdších trestov v histórii disciplinárky SFZ – zákaz činnosti na rok,
  • 2005 – napadol trénera Ružomberka Františka Komňackého a vtedy majstrovský Ružomberok nazval dedinou,
  • 2005 – po zápase Ličartoviec s Petržalkou vyfackoval rozhodcu Vnuka,
  • 2006 – v prípravnom zápase napadol trénera Michaloviec Kačalu, ktorý spadol na zem,
  • 2007 – urážal trénera Ružomberka Přemysla Bičovského. „Môžeš ísť, odkiaľ si prišiel. Nie si zaujímavý pre mňa, absolútne. Usmievaš sa ako debil.“
  • 2009 – na tlačovke po zápase Trnava – Košice odkázal: „Budeme sa biť! Rozhodcovia a novinári budú do Košíc chodiť dosratí.“
  • 25. júl 2009 – v polčase zápasu Košice – Nitra fyzicky napadol trénera brankárov Nitry Igora Mesároša.

kozak_tasr_600.jpg

Zmenil sa Ján Kozák?
FOTO - TASR


Tréner Kozák sa nezmení. A prekáža to?

Futbalová reprezentácia opäť po nejakom čase zaujala peknou hrou na ihrisku a neprimeranou reakciou svojho trénera.

Naši naozaj hrali v Poľsku dobre. Predvedená hra je od príchodu Jána Kozáka na lavičku sľubná, s mužstvom sa dejú pozitívne veci. Chvália si to aj hráči, Hamšík dal v piatok všetkým jasnú odpoveď, prečo si ho v Taliansku tak cenia.

Na Slovensku poteší aj malý úspech, a tak sa z neho realisticky tešme. Sme.sk napokon písalo, že Výborní Slováci vyhrali v Poľsku. Ale zase berme to reálne, v Poľsku sme nevyhrali majstrovstvá sveta.

Aj tak za pozitívami je robota Jána Kozáka. O tom, že je kvalitný tréner, nemusí nikoho presviedčať. Ale rovnako je po piatku jasné aj to, že sa celkom nezmenil. Už veľakrát dokázal, že ak reakciami uletí, dokáže zájsť aj za čiaru.

V piatok to bolo len malé pripomenutie reality. Kozák sa zjavne snažil ovládať a mohlo to dopadnúť horšie (pozrite si tabuľku vyššie). Ale na čo je toto celé vlastne dobré?

Je pravda, že futbalisti sú tu najmä na strieľanie gólov, ale ak už ich zamestnáva niečo, čo si hovorí slovenský (teda je tak trošku nás všetkých), je namieste čakať aspoň základný rešpekt. Prídu vážnejšie zápasy, vážnejšie prehry a s nimi vážnejšie otázky.

Internetové diskusie boli hneď plné zástancov Kozákovej reakcie, že sa takto vraj zastal svojich hráčov. Ale v čom? Sedieť na tlačovke nie je pre neho nijaká nová situácia, on sa chcel práve opýtať, či je Miroslav Michalech Slovák.

A čo ak sa nájde niekto, kto našich hráčov nevychvaľuje do neba za vyhratý priateľský zápas? Nebodaj ho futbal vôbec nezaujíma, lebo to si len partia chlapcov kope do lopty. Čo on je horší Slovák?

Kozák vie byť správny človek, ktorý sa s vami porozpráva hocikde v šatni na dedine. Ale keď príde do krízovej situácie, v nej už iný nebude.

Veľmi často napríklad šéfoval mužstvám, ktoré boli vyslovene perspektívne (rozumej zložené z talentovaných chalanov rôznych sociálnych vrstiev okolo dvadsiatich rokov, čo sa zrazu dostali k peniazom). Potrebovali aj pevnú ruku.

K povolaniu trénera toto všetko asi patrí a aj jeho slávnejší kolegovia sa správajú podobne, hoci človek mimo futbalového prostredia iba nechápavo krúti hlavou.

Absolvovať s takouto partiou trénerov tlačovky bývalo často vec osobnej odvahy a napokon vám nenadávajú len tréneri, ale aj kolegovia novinári v obavách, že sa od mužstva v budúcnosti už nič nedozvedia. Dobré vzťahy nadovšetko.

Keď sme už pri novinároch - je skvelé, že nie práve príjemné otázky kladú opäť rešpektovaní a dlhoroční redaktori.

Prečo však podobné otázky napríklad Vladovi Weissovi kládli mladíci pracujúci pre webové portály popri škole a nie práve rešpektovaní novinári? Weissa polovica nekriticky zbožňuje dodnes a druhá od neho chcela mat pokoj a nekaziť si zbytočne práve tie dobré vzťahy.

V čom je teraz v Kozákovom prípade iná situácia? Že prišiel do reprezentácie z Košíc a nie z Bratislavy ako je väčšina novinárov a tak si na neho viac dovolia? Alebo že nepatrí k tej správnej skupine?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Galis či Weiss, reprezentácia má opäť prchkého trénera