Galáda teší, že mladí hráči chcú reprezentovať

Ivan Galád
Ivan Galád (Autor: SITA)
SITA|29. mar 2011 o 12:59

Reprezentantom do dvadsaťjeden rokov nestačia výkony z Corgoň ligy v zápasoch za národný tím.

BRATISLAVA. Hlavný tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Ivan Galád za najcennejšie zistenie, ktoré nadobudol počas dvoch prípravných duelov s rovesníkmi z Fínska (v sobotu 26. 3. v Nitre /3:2/ a v pondelok 28. 3. v Zlatých Moravciach /0:0/), označil fakt, že všetci hráči, ktorých na tieto duely nominoval, prejavili veľký záujem a ochotu reprezentovať Slovensko.

Ďalším zistením je skutočnosť, že to, čo mladým Slovákom momentálne stačí na domácej ligovej scéne, už na medzinárodnom náročnejšom futbalovom fóre vôbec nestačí.

"V oboch stretnutiach bolo jednoznačne vidieť rozdiely medzi hráčmi, ktorí pôsobia v domácich tímoch a futbalistami, ktorí svoj talent rozvíjajú v zahraničných mužstvách," zdôraznil Ivan Galád a pokračoval: "Pozitívom súbojov s Fínmi bolo aj to, že sme v akcii mohli vidieť dvadsaťdva hráčov. Práve podľa ich typológie sme postavili základné jedenástky na oba zápasy. V Nitre sme podľa mňa hrali dynamický, ofenzívny, pre diváka atraktívny, hoci niekedy trochu až nezodpovedný futbal, dali sme tri góly, divákov sme potešili. Na druhej strane sme však inkasovali dva góly, čo by sa v domácom prostredí nemalo stávať."

Slabšia obrana

Podľa Ivana Galáda futbalisti, ktorí hrali v Nitre, predviedli veľmi dobrý výkon smerom k súperovej bránke, no boli nedôslední v bránení vlastného pokutového územia.

"V odvete v Zlatých Moravciach sme poslali na ihrisko úplne inú jedenástku, ktorej úlohou bolo v prvom rade odohrať poctivý bojovný zápas a usilovať sa zodpovedne plniť taktické pokyny, najmä pokiaľ ide o defenzívu. Zamerali sme sa na to, aby sme neinkasovali, čo sa nám aj podarilo. Na druhej strane bolo veľkou smolou, že sme nedokázali premeniť tie top gólové príležitosti, ktoré sme si vypracovali," rozobral Ivan Galád dva rozdielne výkony svojich mladých zverencov.

"Ak by sa nám podarilo skĺbiť ofenzívu z prvého zápasu s defenzívou, ktorú sme predviedli v odvete, bolo by to z našej strany ideálne," zdôraznil prvý muž realizačného tímu SR do 21 rokov.

Spokojný s útočnou aktivitou

Jeho zverenci v Nitre predviedli dynamickú hru, na ktorú sa dalo pozerať. Hoci dvakrát v tomto zápase prehrávali (0:1 a 1:2), zvýšeným úsilím, peknými kombináciami a hernými nápadmi dokázali otočiť vývoj zápasu i jeho skóre.

"Podarilo sa nám to najmä zásluhou našej útočnej aktivity. Ak by sme však k bojovnosti pridali aj medzinárodné parametre hry, boli by sme s oboma súbojmi spokojní. Keďže nám tento zámer nie úplne vyšiel, ešte stále máme na čom s mužstvom pracovať a máme dôvody zdokonaľovať náš herný prejav," vrátil sa k prvému zápasu Ivan Galád.

"V odvete sme sa zamerali na defenzívnu činnosť. Keďže sme vedeli, že Fíni majú veľmi rýchly prechod do útoku a často sa našu obranu snažili zaskočiť dlhými prihrávkami tesne za ňu, naším zámerom bolo neotvárať hru a snažiť sa udržať si čisté konto. Fíni v oboch stretnutiach ukázali, že hrajú moderný futbal s veľmi rýchlym a účinným prechodom z obrany do útoku. Viackrát nám názorne predviedli, že tieto prvky modernej hry dobre ovládajú. Na rozdiel od nás, oni v zime dlhodobo hrávajú na kvalitných terénoch v dobre vybavených halách. Ich väčšia zohratosť a zmysel pre kombináciu boli v porovnaní s nami evidentné," skonštatoval ďalej I. Galád.

Doma sú dva góly veľa

Trénera slovenskej dvadsaťjednotky v prvom zápase pod Zoborom nepotešili dva góly v sieti Filipa Mentela. "Nemalo by sa to stávať. A najmä nie doma. Dva góly v medzištátnom zápase na domácom ihrisku je dosť veľa. V kvalifikačných zápasoch, ktoré nás od júna čakajú, by sa nám to mohlo veľmi kruto vypomstiť," komentoval Galád priebeh nitrianskeho duelu. V oboch zápasoch sa mu z fínskeho mužstva najviac páčil útočník talianskej Ceseny Roope Riski, ktorý svojou aktivitou, technikou a priebojnosťou poriadne zamestnal slovenských obrancov.

"Veľmi dobré zápasy s nami odohral aj Abdulahi, ktorý už dlhšie obdobie patrí k strelcom tohto fínskeho výberu," pridal postreh 47-ročný kormidelník, ktorý sa už od utorka začal pripravovať na aprílový prípravný zápas s tímom ČR do 21 rokov (zápas sa bude hrať v stredu 27. apríla v Uherskom Hradišti, pozn. SITA).

"Pred týmto súbojom chceme úzko spolupracovať s trénermi špičkových klubov, aby nám na súboj s Čechmi pomohli zostaviť kvalitné mužstvo. Hoci toto stretnutie bude mimo asociačného termínu, Česi sú účastníci júnových ME v Dánsku. Bolo by pre nás užitočné, ak by sme proti nim postavili najlepších hráčov, ktorých momentálne máme k dispozícii. Veríme, že realizačné tímy ich mužstiev nám vyjdú v ústrety a uvoľnia hráčov na tento duel," vyslovil svoje želanie Ivan Galád, ktorý v utorok nechýbal v Olomouci na prípravnom zápase ČR "21" - Francúzsko "21".

Veď mladý výber Francúzska bude súperom "galádovcov" v 9. kvalifikačnej skupine o postup na ME 2013. Slováci do kolotoča nového kvalifikačného cyklu nastúpia 3. júna domácim súbojom s Lotyšskom "21".

Ešte pred ním by však mali 18. apríla odohrať prípravný zápas v Spojených arabských emirátoch, na ktorý už dostali pozvanie a po skončení súťažného ročníka Corgoň ligy 2010/2011 by mali 28. mája absolvovať generálku na duel s mladými Lotyšmi. Meno ich súpera v týchto dňoch ešte nie je známe. Rokovania o tomto medzinárodnom prípravnom zápase momentálne iba prebiehajú.

Nachádzate sa tu:
Domov