Galád u hráčov nestrpí "izbovú kultúru"

TASR|13. apr 2011 o 14:35

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov odohrá v apríli dva zaujímavé prípravné zápasy - proti Saudskej Arábii a Česku.

BRATISLAVA. Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov odohrá v apríli dva zaujímavé prípravné zápasy.

Kormidelník Ivan Galád sa rozhodol dať priestor širšiemu počtu adeptov na dres s dvojkrížom - proti domácemu výberu Saudskej Arábie do 20 rokov (v utorok 19. apríla o 19.00 h v Ad Dammam) zostavil nomináciu, ktorá skôr pripomína Ligový výber.

Stretnutie sa totiž hrá mimo asociačného termínu FIFA a kluby nemajú povinnosť uvoľniť svojich zverencov. Jediným legionárom v slovenskom tíme pre spomínaný duel je stopér Lukáš Štetina z ukrajinského klubu Metalist Charkov, ktorý bude aj kapitánom mužstva.

Proti rovesníkom z Česka (v stredu 27. apríla o 17.00 v Šardiciach) už sú v kádri okrem Štetinu aj ďalší za hranicami pôsobiaci slovenskí futbalisti - Tomáš Košút (1. FC Slovácko), Róbert Valenta (Zbrojovka Brno), Róbert Mak (1. FC Norimberg), Ján Greguš (Baník Ostrava) a Milan Lalkovič (Chelsea Londýn).

"V prvom rade treba povedať, že sa stretávame mimo asociačného termínu. Preto sa chcem poďakovať klubom, ktoré uvoľnili hráčov pre potreby reprezentácie," povedal Galád na úvod stredajšej tlačovej besedy.

Konfrontáciu so Saudskou Arábiou víta s otvorenou náručou. Tobôž, keď druhá strana hradí všetky výdavky spojené s cestou a ubytovaním hostí, ktoré predstavujú sumu cca 66 000 eur.

"Mám pred tým zápasom rešpekt. Čaká nás dlhá cesta, s tým spojená náročná aklimatizácia a ani po futbalovej stránke to nebude prechádzka. Ich dvadsiatka postúpila na majstrovstvá sveta v Kolumbii, na ktoré sa v tejto fáze pripravuje. Je pre nás zaujímavé konfrontovať sa s takýmto štýlom, napríklad aj Real Madrid chodí do Ázie, Rusi hrali po kvalifikačnom zápase v Arménsku v Katare, takže je to bežný model využívať krajiny tretieho sveta na preverenie športovej formy," uviedol Galád, ktorý priblížil program sústredenia jeho tímu: "V nedeľu máme zraz v Senci, regeneračno-diferenciačný tréning, prezentáciu súpera a na druhý deň sa letecky cez Budapešť presúvame do Frankfurtu a potom priamo do Ad Dammamu. Večer absolvujeme tréning, pozrieme si krásny štadión s kapacitou 35 000 divákov. Na druhý deň hráme zápas a tretí deň využijeme na kvalitnú regeneráciu. Pôjdeme k moru, kde verím, že hráči fyzicky zregenerujú a vo štvrtok ráno sme doma."

Po nástupe do funkcie si Galád zaumienil minimálne raz do mesiaca organizovať teambuildingové stretnutia, kde hráči spolu s členmi realizačného tímu utužujú partiu. Galádovi ide o vykorenenie "izbovej kultúry", hráči už pod jeho vedením absolvovali mentálny tréning a v uvoľnenej atmosfére niekoľko kurzov angličtiny. Čo nástupca Borisa Kitku sľuboval, to zatiaľ splnil.

"Nechceme, aby sa tvorili len dvojičky na izbách, ale aby malo sústredenie charakter väčšieho kolektívu. Chceme dosiahnuť, aby hráči v čase voľna nehrali len playstation na izbách, ale aby sa medzi sebou stretávali, debatovali o zážitkoch ako partia," ozrejmil asistent trénera Norbert Hrnčár.

V marci už preverili Slovákov mladí Fíni (3:2 v Nitre, 0:0 v Zlatých Moravciach). Hlavný kouč slovenskej dvadsaťjednotky sa v krátkosti vrátil k dvojzápasu so "Suomi": "Odohrali sme dva zápasy v pekných futbalových stánkoch. Prvý v Nitre, kde sa objavili prvky, ktoré by sme chceli v budúcnosti praktizovať. V odvete v Zlatých Moravciach sme už nepredviedli také moderné poňatie hry, ale kvitujem, že sme videli veľa hráčov v akcii."

Teraz čaká na Galádov výber exotický súper zo Saudskej Arábie a o osem dní neskôr zápas s Českom. V nominácii figuruje aj Milan Lalkovič, ale v tejto chvíli nie je stopercentne isté, že ho Chelsea uvoľní.

"Uvidíme, ako zareaguje Chelsea Londýn ohľadom uvoľnenia Lalkoviča, ale ak by nemohol prísť, nevadí. Ostatní hráči, aj z nižších súťaží, sa môžu ukázať, získať skúsenosti. Sledujeme všetkých hráčov, nominácia nie je otázkou napísania mien na papier, ale mapovania ich výkonnosti. S Českom budeme hrať, dá sa povedať, v najsilnejšom zložení. Dôležité je, aby sme sa pred tretím júnom ešte raz stretli pravdepodobne v nejakom prípravnom zápase, lebo s Lotyšmi chceme vstúpiť do kvalifikácie víťazne. Našu prácu chceme robiť na sto percent," dodal Galád.

Slováci sa chystajú na nový cyklus kvalifikácie ME 2013. Začínajú ho 3. júna domácim súbojom s Lotyšskom (hrá sa v Zlatých Moravciach), v tomto roku ešte odohrajú v rámci 9. skupiny stretnutia v Kazachstane (6. septembra), v Lotyšsku (11. októbra) a do tretice na súperovej pôde vo Francúzsku (15. novembra).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov