Gáboríka vymenili Rangers do Columbusu

(Autor: TASR/AP)
TASR|3. apr 2013 o 20:53

Necítil som v Rangers podporu za to, čo som klubu odviedol. Prechod do Columbusu beriem ako novú výzvu, vraví Gáborík o výmene.

COLUMBUS. Marián Gáborík bude pokračovať v zámorskej kariére v drese Columbusu Blue Jackets. Jeho doterajší zamestnávateľ v NHL New York Rangers ho vytrejdoval krátko pred stredajšou uzávierkou prestupov za útočníkov Dericka Brassarda, Dereka Dorsetta a obrancu Johna Moorea.

Meno tridsaťjedenročného Gáboríka sa už niekoľko týždňov skloňovalo v súvislosti s prestupom, keďže slovenskému kanonierovi sa v prebiehajúcej sezóne príliš nedarilo a v 35 dueloch nazbieral len deväť gólov a desať asistencií.

Columbus buduje nový tím

Gáboríka prestup prekvapil. "Počul som rôzne špekulácie, kde by som mohol skončiť, ale nevenoval som im pozornosť. Nemôžem kontrolovať, čo robia manažéri tímov, takže som bol prekvapený z posledných udalostí. Je to však nová výzva a teším sa na ňu. Samozrejme, v New Yorku sa mi veľmi páčilo. Je dobré, že ma niekto skutočne chcel do tímu. Rozhodol som sa ísť touto cestou a vyzerá to tak, že v Columbuse môžu postupne vybudovať veľmi dobrý tím," vravel krátko po výmene pre kanadskú televíziu TSN.

Gáborík musel s výmenou do Columbusu súhlasiť.

"Mal som na rozmyslenie dosť času. Radil som sa s pár hráčmi, ktorí v Columbuse hrali. Rozhodol som sa pre výmenu. Ak sa dlhšiu dobu hovorilo o mojej výmene, znamená to, že Rangers už o mňa nemali taký záujem. Columbus má nové vedenie a snaží sa prebudovať tím, v lete získali nových hráčov a teraz sa chcú dostať do play off. Bude to pre mňa niečo nové a vnímam to ako výzvu," doplnil Gáborík.

Tesne pred uzávierkou

K výmene však prišlo v poslednej polhodine prestupového obdobia, aj keď manažéri oboch klubov už spolu hovorili aj v predchádzajúcich dňoch.

Gáborík je v predposlednom roku z jeho päťročného kontraktu v hodnote 37,5 milióna dolárov. V tomto ročníku zaťaží platový strop sumou 7,5 milióna dolárov.

Zaujímavosťou je, že pred sezónou prišiel do Rangers Rick Nash, ktorý bol doteraz najväčšou hviezdou Columbusu.

Doteraz Trenčan pôsobil v NHL iba v Minnesote a v NY Rangers. V 757 stretnutiach kariéry v profilige strelil Slovák v základnej časti 333 gólov a pridal 333 asistencií.

Klub bez tradície

Columbus bol v závere prestupového obdobia veľmi aktívny. Okrem výmeny Mariána Gáboríka z New York Rangers urobili aj ďalšie transakcie. Do tímu získali útočníka Blakea Comeaua, ktorého vymenili za právo výberu v 5. kole draftu. Krídelník strelil v 33 stretnutiach sezóny za Flames štyri góly a pridal tri asistencie.

Z Columbusu odchádza brankár Steve Mason, ktorého angažovala Philadelphia za Michaela Leightona a právo výberu v 3. kole draftu.

Mason nastúpil v tomto ročníku za Blue Jackets v trinástich stretnutiach, v ktorých mal 89,9 % úspešnosť zákrokov. Mason je držiteľom Calderovej trofeje pre nováčika roka 2009.

Columbus nemá veľkú hokejovú tradíciu. V NHL je iba od roku 2000. Za predchádzajúcich 11 sezón sa dostal do play off iba jediný raz.

V tíme nie sú žiadne veľké hokejové hviezdy. Najproduktívnejším hráčom je Čech Václav Prospal.

Aktuálne je v tabuľke Západnej konferencie na 11. mieste. Jeden bod od postupovej priečky.

V minulosti platilo, že práve hráči Columbusu boli po skončení základnej časti voľní pre hokejový šampionát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáboríka vymenili Rangers do Columbusu