S Prešovom hral Pohár víťazov pohárov. Zomrel významný tréner

Vojtech Malaga.
Vojtech Malaga. (Autor: facebook - Slavoj Trebišov)
Ivan Mriška|2. nov 2023 o 16:30

Vojtech Malaga zomrel vo veku 91 rokov.

PREŠOV, TREBIŠOV. Bol osobnosťou československého futbalu. Ako hráč nastupoval za Sláviu Bratislava a Tatran Prešov.

Významné meno si však spravil hlavne ako tréner. Pôsobil v Prešove, Prievidzi, Lokomotíve Košice, Lipanoch a legendou sa stal v Trebišove.

Vo veku 91 rokov zomrel Vojtech Malaga, ktorého všetci poznali pod familiárnym menom Belo.

„V stredu 1. novembra nás opustil dlhoročný tréner nášho A-mužstva. Na lavičke Slavoja pôsobil dovedna desať sezón. Česť jeho pamiatke,“ informuje Slavoj Trebišov.

Štrnásť zápasov v najvyššej súťaži

Vojtech Malaga sa narodil v dedinke Kučín z okresu Vranov nad Topľou, kde nemá najpopulárnejší šport žiadnu históriu.

Napriek tomu odmalička futbal miloval. Mládežnícke kategórie si odkrútil v Bardejove a po maturite v roku 1951 hrával za Prešov.

Premiéru medzi dospelými si odkrútil v Slávii Bratislava, za ktorú odohral šesť súťažných zápasov.

V prvej československej futbalovej lige odohral v sezónach 1956/57 a 1957/58 dokopy štrnásť zápasov, v ktorých neskóroval. Nastupoval však ako obranca.

V nižších súťažiach nastupoval za Bardejov, Michalovce či Vranov nad Topľou.

Hráčsku kariéru ukončil pre problémy s kolenom skoro. Na futbal však nezanevrel. A ešte väčšie úspechy slávil ako tréner.

S Prešovom hral PVP

Trénovať začal najskôr mládež. Postupne sa prepracoval k mužom.

„Poznal som v ňom život skvelého pedagóga, vyžadujúceho hlavne disciplínu a presnosť v realizácii jeho trénerských zámerov. V náročnej a zodpovednej práci mu nikdy nechýbala trpezlivosť,“ na Malagu spomínal jeho bývalý zverenec v Tatrane Prešov Mikuláš Komanický.

Hlavným trénerom Prešova sa stal v ročníku 1978/79, najstarší slovenský klub viedol aj v deväťdesiatych rokoch.

V roku 1994 to s tímom dotiahol do druhého kola Pohára víťaza pohárov (PVP). Prešov vtedy zdolal FC Bangor a Dundee United, prehral až s neskorším víťazom Realom Zaragoza.

„Príjemným prekvapením zo strany môjho mužstva bolo, že sa dostalo do druhého kola PVP. Pravda, potom nasledovala potupná prehra 0:4 doma s Realom Zaragoza a skončilo sa aj naše európske účinkovanie.

V Slovenskom pohári sme sa dostali medzi posledných štyroch, cieľom je, aby sme ho vyhrali. Na ligové účinkovanie nemám iné slovo ako – katastrofa,“ hodnotil vtedy Malaga.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Prešov - Zaragoza

Najdlhšie pôsobiaci tréner Trebišova

Množstvo bývalých hráčov a trénerov ho označilo za vzácneho človeka. Bol maximalista, pedant, srdciar a skromný človek. Za dlhoročnú prácu bol ocenený futbalovou Cenou fair-play MUDr. Ivana Chodáka.

„Boli obdobia, kedy dostal Slavoj do stredu tabuľky v náročnej súťaži, ale boli aj obdobia, keď pri mužstve pôsobil, aby s ním pre Trebišov zachránil dlhodobo dobré pozície.

Belo, pokiaľ ma štatistiky neklamú, bol v Trebišove najdlhšie pôsobiaci futbalový tréner v pozícii hlavného pri A-mužstve,“ na Malagu spomínal bývalý predseda ObFZ Trebišov, predseda Východoslovenského futbalového zväzu a viceprezident SFZ - Ján Baluch.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Prešov - Dundee Utd

Posledná rozlúčka s Vojtech Malagom sa uskutoční v piatok o 11.00 h v Dome smútku v Prešove.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»S Prešovom hral Pohár víťazov pohárov. Zomrel významný tréner