Pre chybu lekárov bol takmer 40 rokov v kóme. Zomrel bývalý reprezentant Francúzska

Jean-Pierre Adams.
Jean-Pierre Adams. (Autor: Twitter LADbible)
Ivan Mriška|6. sep 2021 o 15:20

Jean-Pierre Adams hrával za PSG, Nimes či Nice.

PARÍŽ. Písal sa rok 1982. Francúzsky obranca Jean-Pierre Adams išiel na rutinnú operáciu kolena. Lekári v nemocnici Edouard Herriot v Lyone mu však podali takmer smrteľnú dávku anestetika, ktorá mu spôsobila poškodenie mozgu.

Bola to obrovská chyba, ktorá otriasla svetom. Adams bol pre ňu takmer 40 rokov v kóme. Dnes vo veku 73 rokov zomrel.

V deväťdesiatych rokoch minulého storočia, kedy o prípade rozhodoval súd, boli anesteziológovi aj praktikantovi udelené podmienečné tresty odňatia slobody.

Jeho manželka sa napriek ťažkej diagnóze o neho starala a odmietala eutanáziu.

„Môj manžel cíti, počuje, keď šteká pes. Nič však nevidí,“ povedala Bernadette v roku 2007.

Adams sa narodil a vyrastal v Dakare. Rodný Senegal opustil ako desaťročný, kedy odišiel za babičkou do francúzskeho Montargisu.

Jeho babka bola katolíčkou, preto ho zapísala do katolíckej školy Saint-Louis de Montargis. Krátko po príchode do krajiny si ho adoptoval francúzsky pár.

Adams mal odmalička rád futbal, začínal v klube Entente BFN v roku 1967 ako útočník. V súťaži amatérov skončil dvakrát na druhom mieste a jeho kvalitu si všimli v Nimes, kde v roku 1970 podpísal prvú profesionálnu zmluvu.

Neskôr jeho kroky putovali do Nice a PSG.

Vo francúzskej reprezentácii debutoval 15. júna 1972 v neoficiálnom exhibičnom zápase proti výberu Afriky.

Jeho prvý súťažný štart prišiel 13. októbra toho istého roku pri domácom víťazstve 1:0 nad Sovietskym zväzom. Išlo o zápas kvalifikácie na majstrovstvá sveta 1974.

Adams sa v reprezentačnom tíme naposledy objavil 1. septembra 1976 v priateľskom zápase s Dánskom. Počas svojho pôsobenia za Francúzsko vytvoril stopérsku dvojicu s Mariusom Trésorom, duo si vyslúžilo prezývku La garde noire, teda čierna garda.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Francúzsko»Ligue 1»Pre chybu lekárov bol takmer 40 rokov v kóme. Zomrel bývalý reprezentant Francúzska