Najlepší Slovák zachránil istý gól. Tupta porušil nepísané pravidlo a skóroval aj Sauer

Slovenský futbalista Leo Sauer strelil prvý gól vo farbách NAC Breda.
Slovenský futbalista Leo Sauer strelil prvý gól vo farbách NAC Breda. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|28. okt 2024 o 15:20

Najvyššiu známku dostal od SofaScore Dávid Krčík.

BRATISLAVA. Adam Zreľák po dva a pol mesiaci skóroval v poľskej Ekstraklase, no jeho Katovice prehrali na pôde Legie Varšava jednoznačne 1:4. 

Rovnaký výsledok sa zrodil aj v holandskej Brede, kde si otvoril strelecký účet 18-ročný Leo Sauer. Kmeňový hráč Feyenoordu premenil penaltu proti Waalwijku, čím prispel k tretej výhre svojho tímu po sebe.

VIDEO: Prvý gól Lea Sauera vo farbách NAC Breda od 6:14 min

Okrem nich skóroval spomedzi slovenských futbalistov v zahraničí počas uplynulého víkendu už len Ľubomír Tupta, ktorý sa na rozdiel od Zreľáka so Sauerom dostal aj do top 5 hodnotenia portálu SofaScore. 

Na penaltu si veril

Tupta v zápase proti Slovácku strelil tretí gól v sezóne, čím sa dostal na polovicu svojich presných zásahov z predošlých dvoch ligových ročníkov.

Útočník Slovana Liberec bol pri výhre 4:0 veľmi aktívny. Za 67 minút sa dostal do štyroch zakončení a tiež mal 85-percentnú úspešnosť prihrávok.

Jeho gólový moment prišiel v závere prvého polčasu, keď sa neriadil nepísaným pravidlom, že faulovaný hráč by nemal ísť kopať pokutový kop. 

"Teraz mi to celkom padá. Na penaltu som si veril, takže hneď som si zobral loptu," povedal Tupta v rozhovore pre O2TV Sport. 

VIDEO: Zostrih zo zápasu Slovan Liberec - 1. FC Slovácko

Brankára Milana Heču skúsene poslal na opačnú stranu a zvýšil náskok domácich na 3:0. Tesne pred zahraním penalty si pri rozbehu drobne poskočil, čím je známy najmä Jorginho z jeho pôsobenia v FC Chelsea

"Trénujem si to každý deň, keď je na to čas. Verím, že to budem stále premieňať a pomáhať tímu," doplnil 26-ročný futbalista. 

Tupta bol tiež súčasťou zatiaľ poslednej nominácie trénera Slovenska Francesca Calzonu v Lige národov. Hoci odohral iba necelých desať minút, v Azerbajdžane si pripísal asistenciu na gól Dávida Ďuriša. 

Výborné štatistiky hráčov Karvinej

V známkovaní SofaScore dominujú Slováci pôsobiaci v Česku. Dvojnásobné zastúpenie má Karviná, ktorá v predošlej sezóne musela bojovať o záchranu. 

Z posledných ôsmich ligových duelov však prehrala iba jeden a patrí jej 9. miesto tabuľky. Veľký podiel má na tom aj líder defenzívy Dávid Krčík.

Spomedzi všetkých hráčov Karvinej suverénne vyhral najviac vzdušných súbojov (46), vedie štatistiku získaných lôpt (19) a odohral aj najviac minút (1058).

Na pôde Mladej Boleslavy (1:1) bol hrdinom Karvinej brankár Jakub Lapeš, ktorý v 83. minúte chytil slabo kopnutú penaltu Patrika Vydru.

VIDEO: Zostrih zo zápasu FK Mladá Boleslav - MFK Karviná

V 5. minúte zápasu však gólmana hostí vynikajúco zastúpil práve Krčík. 

Lopta z kopačky Lukáša Mašeka smerovala do siete, ale otváraciemu gólu zabránil zákrokom na brankárovej čiare odchovanec prievidzského futbalu. 

Okrem neho v základnej zostave nastúpil aj jeho krajan Kristián Vallo. Na pravom kraji defenzívy odohral takmer celý zápas a podporoval aj útok.

Štatisti mu napočítali tri kľúčové prihrávky, päť získaných lôpt, tri úspešné driblingy či 84-percentnú úspešnosť prihrávok. 

Prvé čisté konto Vavra

Za svoj výkon dostal Vallo rovnakú známku 7,6. Vyrovnal sa ňou nielen Tuptovi, ale aj ďalšiemu reprezentantovi Denisovi Vavrovi.

Ten sa udomácňuje v základnej zostave bundesligového Wolfsburgu a prvýkrát v jeho farbách prispel k čistému kontu. "Vlci" nedostali gól prvýkrát od konca augusta, keď remizovali so St. Pauli 0:0.

Vavro tentokrát nepredviedol svoju tradičnú ďalekonosnú strelu, no mal vyše sto dotykov s loptou a dlhými pasmi sa snažil rozbiehať akcie hostí. Tí však napokon mužstvo z pásma zostupu nezlomili. 

Top 5 Slovákov počas víkendu dopĺňa útočník Baníka Ostrava Erik Prekop.

Ten odohral dramatický duel v Pardubiciach. Domáci najskôr viedli 1:0, potom hostia otočili aj prišli o náskok, aby v 99. minúte rozhodol Matěj Šín - 2:3.

Prekop má v tejto sezóne rovnaký počet gólov i červených kariet (1:1), čo nie je práve okúzľujúca štatistika. Trápi sa najmä v zakončení, čo potvrdil aj zápas na ihrisku predposledného tímu tabuľky.

Dostal sa až do štyroch zakončení, no dve jeho strely boli zblokované a ďalšie dve mierili mimo bránu. Tešiť ho však môže tímový úspech, keďže Ostrave patrí štvrtá priečka tabuľky Chance ligy. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Najlepší Slovák zachránil istý gól. Tupta porušil nepísané pravidlo a skóroval aj Sauer