Každá piata futbalistka si musí privyrábať. Prieskum o nedávnych MS ukázal smutnú realitu

Zľava Alexia Putellas, Jennifer Hermosová and Irene Paredesová s trofejou po triumfe na MS vo futbale žien 2023.
Zľava Alexia Putellas, Jennifer Hermosová and Irene Paredesová s trofejou po triumfe na MS vo futbale žien 2023. (Autor: TASR/AP)
SITA|29. nov 2023 o 19:21

Tretina účastníčok svetového šampionátu zarába menej ako 30-tisíc dolárov ročne.

BRATISLAVA. Zatiaľ čo tohtoročné ženské majstrovstvá sveta v Austrálii a na Novom Zélande priniesli rekordné peňažné odmeny, mnohé účastníčky tohto turnaja naďalej nemajú primerané finančné ohodnotenie.

Ako referuje web televíznej stanice ESPN s odvolaním sa na prieskum hráčskej asociácie FIFPro, každá piata hráčka si zvyšuje príjem druhým zamestnaním.

Podľa FIFPro každá tretia účastníčka tohtoročných MS zarába menej ako 30-tisíc dolárov ročne. Do tejto čiastky sa počítajú odmeny od národných tímov a mzdy v kluboch.

Nespadá však do nej minimálna odmena 30-tisíc dolárov pred zdanením, ktorú Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) garantovala hráčkam pred turnajom.

Do prieskumu FIFPro sa zapojilo dovedna 260 účastníčok MS 2023 z 26 reprezentačných tímov, ktoré sa na turnaji zúčastnili. Zastúpenie v prieskume nemalo akurát šesť družstiev. Odmeny na tohtoročnom šampionáte sa zvýšili na 150 miliónov dolárov.

Bol to desaťnásobok odmien z roku 2015 a trojnásobok sumy z roku 2019. Toto číslo je však stále menej ako dostali na odmenách účastníci vlaňajších mužských MS v Katare, kde sa medzi národné mužstvá rozdelila suma 440 miliónov dolárov.

Prieskum tiež ukázal, že 53 % hráčok malo pocit, že si pred prvým zápasom na majstrovstvách sveta neoddýchli.

Dve tretiny tvrdili, že sa necítili byť na svojom fyzickom vrchole, keď sa turnaj začal, a 60 % uviedlo, že ich odpočinok po turnaji bol nedostatočný, pričom 86 % uviedlo, že pred opätovným návratom do klubu mali menej ako dva týždne voľna.

Prieskum tiež zistil, že 10 % hráčok nepodstúpilo pred turnajom lekársku prehliadku a 22 % nemalo elektrokardiogram (EKG), pričom obe sú súčasťou pravidiel turnajov pod hlavičkou FIFA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Každá piata futbalistka si musí privyrábať. Prieskum o nedávnych MS ukázal smutnú realitu