V Niké lige bude naplno zavedený systém VAR, centrálne stredisko má v Banskej Bystrici

Predstavenie centrálneho strediska systému VAR v Banskej Bystrici.
Predstavenie centrálneho strediska systému VAR v Banskej Bystrici. (Autor: TASR)
TASR|16. sep 2024 o 14:44

Každý zápas bude sledovať sedem až dvanásť kamier.

BANSKÁ BYSTRICA. V Dome futbalu Stredoslovenského futbalového zväzu v Banskej Bystrici predstavili v pondelok centrálne stredisko systému VAR.

Vďaka nemu je zabezpečený videoasistent rozhodcu na každom zápase v najvyššej slovenskej súťaži.

Išlo o požiadavku všetkých klubov Niké ligy, ktorú sa od začiatku aktuálnej sezóny darí napĺňať.

"Celý proces sme pripravovali takmer rok. Dnes už vieme zabezpečiť rovnaké podmienky pre všetky kluby.

Každý účastník Niké ligy hrá na prírodnom trávniku a každý má aj systém VAR k dispozícii.

Techniku sme zabezpečili z investičného projektu UEFA HatTrick za stovky tisíc eur a režijný náklad sa pohybuje ročne na úrovni milión eur, ktorý sme riešili i vďaka financiám za účinkovanie reprezentácie na ME vo futbale.

VIDEO: V Banskej Bystrici predstavili unikátne centrálne stredisko systému VAR

Prostriedky na ďalšiu sezónu budeme hľadať v spolupráci s našimi partnermi tak, aby kluby nemuseli prispievať na tento systém vysokými čiastkami, ale aby bola čo najmenšia," uviedol na pondelňajšom predstavovaní centrály VAR v Banskej Bystrici prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák.

V centrále systému VAR sa nateraz posudzujú dva zápasy hrané súčasne a ďalšie dva zabezpečujú dva špeciálne prenosové VAR vozy, t. j. mobilné operačné miestnosti.

"Je naším cieľom, aby v budúcnosti v centrále v Banskej Bystrici bolo posudzovaných všetkých šesť zápasov daného kola Niké ligy. Je to však mimoriadne nákladná záležitosť, bez partnerov to nepôjde," dodal pre TASR Kozák.

Banská Bystrica vyhovuje vo viacerých ohľadoch

Technologický partner VAR-u Orange poskytuje v súčasnosti najkvalitnejší streamový prenos zo štadiónov, prenáša signál do centrály a späť pre rozhodcov a divákov na štadión cez spoľahlivý internet.

Prenosy sú rýchle v milisekundách. Ide o unikátne riešenie spomedzi okolitých krajín tým, že je to centralizované.

"Banská Bystrica sa vybrala aj preto, že je tu nová moderná budova Domu futbalu, dostatok miestností pre centralizovaný systém VAR, nateraz ide o technologickú miestnosť a dve samostatné operačné miestnosti.

Ďalším dôvodom je, že Banská Bystrica je v strede Slovenska, čiže vzdialenostne prístupná a dostupná pre všetkých z opačných koncov republiky v relatívne rovnakom čase.

Veľkou výhodou bolo, že Orange má svoj hlavný technologický uzol a centrálny prenos trás práve v tomto meste," vysvetlil pre TASR VAR projektový manažér SFZ Vladimír Medveď.

Už v dohľadnom čase by mohli v Dome futbalu pribudnúť ďalšie dve operačné miestnosti, čo by zabezpečilo video asistenta rozhodcu v štyroch dueloch hraných v jednom čase práve z tejto stredoslovenskej centrály.

"Stretnutia, ktoré sú produkované pre TV spoločnosť a Zápas týždňa s 9 až 12 kamerami zabezpečujú mobilné operačné miestnosti v špeciálnych vozoch, keďže pripojenie je jednoduchšie a nemusia sa využívať internetové linky.

Tie sú teraz nadimenzované na prenos zo siedmich kamier cez streamované stretnutia," doplnil Medveď.

VAR má podporu u rozhodcov

Nový systém si pochvaľujú všetci slovenskí rozhodcovia. V pondelok ho v Banskej Bystrici podrobnejšie objasňoval prítomným médiám medzinárodný arbiter Ivan Kružliak.

"Som zástancom VAR-u, umožňuje nám odstrániť zásadné chyby, hlavne v posledných sekundách zápasu pri penaltách, ofsajdoch, regulárnosti gólu.

Video asistent rozhodcu nám poskytne najprv fotku a potom spomalené zábery, ktoré sa môžu zastaviť, priblížiť. K obrazovke nás zavolá, keď si myslí, že sme spravili chybu.

Neznamená to, že hlavný rozhodca na ihrisku musí zmeniť rozhodnutie, ale keď už k obrazovke ide, je na to pádny dôvod.

Pre rozhodcu je niekedy ťažké vyhodnotiť situácie počas behu, z jedného uhla, v jednej dynamike a ešte aj na úrovni hráčov. Takže táto technika nám veľmi pomáha," uviedol Kružliak.

Hlavný arbiter musí prísť nevyhnutne k obrazovke na štadióne iba v dvoch prípadoch.

"Teoreticky je tých situácií viac, ale k obrazovke treba ísť iba v prípade nariadenia či nenariadenia pokutového kopu, či došlo alebo nedošlo k priestupku a druhým prípadom je priame udelenie červenej karty, teda či sa udelí alebo neudelí.

To, či bol ofsajd, alebo či bola lopta mimo pokutového územia alebo v ňom počas priestupku, to sú faktické rozhodnutia, ktoré môže hlavnému rozhodcovi video asistent rozhodcu priamo nadiktovať," ozrejmil pre TASR Kružliak.

Podľa Kružliaka je sedem až dvanásť kamier dostačujúci počet na to, aby sa zápas odohral kvalitne i vzhľadom na to, či rozhodca na ihrisku spraví alebo nespraví chybu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»V Niké lige bude naplno zavedený systém VAR, centrálne stredisko má v Banskej Bystrici