V Hamšíkovi objavil klenot, čaká ho Lobotka. Mazzarri má s Calzonom jedno spoločné

Francesco Calzona na lavičke Neapolu.
Francesco Calzona na lavičke Neapolu. (Autor: X/sscnapoli)
Martin Kozinka|16. nov 2023 o 12:35

Ideálny tréner pre Neapol by bol podľa niektorých expertov Calzona. Má obrovskú výhodu.

BRATISLAVA. Najskôr dostal padáka v saudskoarabskom klube Al-Nassr, na ktorého lavičke nevydržal ani rok. Hovorilo sa o jeho problémoch s hráčmi.

Podobná situácia nastala aj teraz. Rudi Garcia odtrénoval na lavičke Neapolu len šestnásť zápasov. Problémy s ním mali hviezda tímu Chviča Kvaracchelija či možno zatiaľ kľúčový hráč tejto sezóny Matteo Politano.

Fanúšikom zasa prekážalo jeho nominovanie a striedanie hráčov. Základom hnevu voči trénerovi však boli neuspokojivé výsledky.

Neapol bol v tomto čase pred rokom na čele ligovej tabuľky, dnes je štvrtý. Vtedy mal po dvanástich odohratých dueloch až o jedenásť bodov viac.

„Nie je fér robiť takéto porovnania,” povedal pred zopár dňami pred novinármi Luciano Spalletti, ktorý s Neapolom získal v minulej sezóne prvé Scudetto po 33 rokoch.

Nájsť niekoho, kto by bol ochotný prevziať žezlo po Spallettim, bolo ešte ťažšie, ako sa očakávalo. 

Rudi Garcia.
Rudi Garcia. (Autor: TASR/AP)

V hre bol víťaz Zlatej lopty či tréner Škriniara

Prezident Neapolu Aurelio De Laurentiis prezradil, že v lete zostavil zoznam štyridsiatich kandidátov, ktorí by mohli nahradiť Spallettiho. 

„Pýtal som sa Thiaga Mottu, ale on sa na to necítil,” priznal De Laurentiis. Bývalý skvelý taliansky futbalista si netrúfol pokračovať v šľapajach Spallettiho. 

„Volal som Luisovi Enriquemu a vďaka bohu, že namiesto nás dal prednosť PSG. Všimli ste si, ako sa im “darí”?” dodal ironicky s tým, že ho Španiel počas vzájomných rozhovorov nepresvedčil.

Najnovší zoznam prezidenta sa po vyhodení Garciu začínal menom Antonio Conte a pokračoval menami ako Fabio Cannavaro, Igor Tudor či dokonca Francesco Calzona.

Množstvo expertov spontánne videlo Cannavara ako nového trénera. Pred rokom povedal, že by to bola preňho česť viesť svoj bývalý klub.

„Neapol by bol pre mňa snom, bol som jeho fanúšik odmalička. Viem, že musím najprv tvrdo pracovať a získať ďalšie skúsenosti. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť,” vysvetlil pre Sky víťaz Zlatej lopty z roku 2006.

Paolo Cannavaro (vpravo) ešte počas pôsobenia v Neapole. Vľavo Marek Hamšík.
Paolo Cannavaro (vpravo) ešte počas pôsobenia v Neapole. Vľavo Marek Hamšík. (Autor: TASR/AP)

Denník Gazzetta dello Sport ale nakoniec túto možnosť vylúčil. Na čelo zoznamu sa dostal Igor Tudor, ktorý zbieral skúsenosti naposledy vo Verone či Marseille. Trval však na dvojročnej zmluve, s čím prezident Neapola nebol spokojný.

Ďalší adept, Antonio Conte, stále nemá klub, a to už od doby, keď skončil v anglickom Tottenhame. Podľa niektorých ale nemal záujem prevziať klub v rozbehnutej sezóne.

Chcel by začať od jej úvodu. De Laurentiis stále verí, že ho dokáže presvedčiť. Údajne by mal mať záujem viesť Neapol od ďalšieho ročníka.

Hamšíkovi chce venovať kapitolu v knihe

Nakoniec sa dohodol so starým známym Walterom Mazzarrim. Na začiatku jeho trénerského obdobia v Neapole debutoval šiestym ligovým miestom v sezóne 2009/10.

Už o rok neskôr ho doviedol do Ligy majstrov, čo bolo považované za mohutný úspech pre klub, ktorý v roku 2004 skrachoval. 

S Neapolom hral kedysi svižný, útočný futbal. Mohol sa spoľahnúť na hviezdy Edinsona Cavaniho, Ezequiela Lavezziho a samozrejme Mareka Hamšíka.

Práve Hamšík patril medzi obľúbencov Mazzarriho. Slovák sa dostal na výslnie práve pod jeho taktovkou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»V Hamšíkovi objavil klenot, čaká ho Lobotka. Mazzarri má s Calzonom jedno spoločné