Výdavky na prestupy sa v Premier League znížili o takmer miliardu eur

Chelsea.
Chelsea. (Autor: TASR/AP)
SITA|26. aug 2024 o 16:48

Aj napriek tomu je anglická liga pri porovnaní výdavkov ostatných líg jasným lídrom.

BRATISLAVA. Už necelý týždeň pred uzatvorením aktuálneho prestupového okna v anglickej najvyššej futbalovej súťaži je jasné, že výdavky klubov na prestupy budú výrazne nižšie ako v rovnakom čase pred rokom.

Aktuálne platí, že kluby Premier League minuli o 801 miliónov libier (v prepočte predstavuje 944 miliónov eur, pozn.) menej ako v lete 2023.

Vyplýva to z analýzy dát špecializovaného portálu Football Transfers. Informuje o tom britská televízia BBC.

Dvadsať tímov z elitnej súťaže na ostrovoch minulo pred rokom na hráčskych prestupoch 2,7 miliardy eur, ale počas aktuálneho leta iba necelých 1,7 miliardy eur.

Uvedený rozdiel môže byť ešte menší, vzhľadom na to, že prestupové okno sa uzavrie až v piatok o polnoci.

Futbaloví experti a odborníci ako jeden z výrazných faktorov uvádzajú snahu o lepšie dodržiavanie pravidiel zisku a udržateľnosti (PSR).

„Do uzávierky ešte zostáva päť dní, ale okrem Chelsea Londýn, Brightonu a nováčika Ipswich Town sa zdá, že trh je utlmený viac ako sme boli zvyknutí," povedal pre BBC Paul MacDonald z Football Transfers a dodal:

„Dodržiavanie pravidiel o zisku a udržateľnosti a nafúknuté ceny hráčov sú dôvodom na šetrnejší prístup a väčšiu opatrnosť klubov Premier League.

Ľudia, ktorí stoja za prestupmi, sú obzvlášť obozretní pri prestupoch vo vnútri Premier League. Aj laik postrehol, že v ostatných 3-4 rokoch sa ceny extrémne nafukovali.“

Počas leta bol na prestupovom trhu najaktívnejší nováčik súťaže FC Southampton, ktorý do tímu priviedol až 13 nových hráčov.

Naopak, jeden z ašpirantov na titul FC Liverpool zatiaľ nepriviedol nikoho. Nie je prekvapenie, že najviac minula londýnska Chelsea. Klub zo Stamford Bridge zaplatil za príchody nových tvári viac ako 240 miliónov eur.

„Vzhľadom na šírku kádra Chelsea môžeme očakávať do piatka extrémny výpredaj hráčov,“ dopĺňa k politike „modrých“ MacDonald. Druhú najvyššiu čiastku za nových hráčov minula Aston Villa (175 miliónov eur), tretí je zatiaľ Brighton (170 miliónov eur).

Aj napriek šetrnejšiemu prístupu je Premier League stále líder vo výdavkoch medzi európskymi súťažami.

V Anglicku kluby zaplatili o takmer 1 miliardu eur viac ako v talianskej Serie A (725 miliónov). Nasleduje francúzska Ligue 1 (624 miliónov eur), nemecká I. bundesliga (545 miliónov) a španielska La Liga (513 miliónov eur).

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Výdavky na prestupy sa v Premier League znížili o takmer miliardu eur