Dobré správy pre Košice. Vláda SR uvoľnila financie na dobudovanie futbalovej arény

Zakladanie trávnika v Košickej futbalovej aréne.
Zakladanie trávnika v Košickej futbalovej aréne. (Autor: Daniel Dedina)
SITA|8. dec 2021 o 19:20 (aktualizované 9. dec 2021 o 09:54)

Košická futbalová aréna by mala mať kapacitu pre vyše 12-tisíc divákov.

BRATISLAVA, KOŠICE. Vláda Slovenskej republiky na svojom stredajšom zasadnutí schválila návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov vo výške štyri milióny eur na dobudovanie Košickej futbalovej arény ako športovej infraštruktúry národného významu.

V súčasnosti by sa na tribúny arény dostalo 5836 divákov, po úplnom dokončení dosiahne kapacita arény 12 658 miest.

Vláda o uvoľnení prostriedkov na dostavbu KFA rokovala ešte v decembri, pretože zhotoviteľ a skupina dodávateľov sú schopní garantovať cenu 4 598 903,55 eur bez DPH len do 20. decembra 2021.

Do leta 2021 mesto Košice do výstavby KFA investovalo z vlastných zdrojov 13 miliónov eur, ďalšie štyri milióny eur predstavovala štátna dotácia.

Mesto Košice ešte v lete 2021 informovalo, že na dokončenie tribún za bránkami a po rohoch štadióna bude počas II. a III. etapy výstavby KFA potrebných 4,5 milióna eur.

Štadión sa nachádza v kategórii UEFA 3 a po plánovanej dostavbe bude jeho výsledná kategória UEFA 4, čo predstavuje úroveň vhodnú na medzinárodné zápasy.

Aréna bude domovom druholigového tímu FC Košice.

"S ohľadom na uvedenú pravdepodobnosť nárastu ceny je návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov na dobudovanie Košickej futbalovej arény opodstatnený a nevyhnutný z hľadiska prípravy dodatku medzi majiteľom a zhotoviteľom.

Po spustení prevádzky bude v súlade s predpismi Slovenského futbalového zväzu aréna využívaná na organizáciu súťažných futbalových zápasov nielen domáceho tímu, ale aj podujatí pod záštitou Slovenského futbalového zväzu.

Dostavba arény je spôsob, ako dosiahnuť vytvorenie podmienok pre lepšiu prípravu a skvalitnenie tréningového procesu detí, mládeže, športové talenty, seniorov ale aj pre športovú reprezentáciu a bude zodpovedať moderným štandardom, ktoré umožnia športovanie aj znevýhodnených skupín obyvateľstva a širokej verejnosti," uviedol štátny tajomník rezortu školstva pre šport Ivan Husár prostredníctvom tlačovej správy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Dobré správy pre Košice. Vláda SR uvoľnila financie na dobudovanie futbalovej arény