Hráč z Faerských ostrovov: Nie sme rybári. Tí sú dlho preč, nemôžu hrať futbal

Géza Dávid Turi
Géza Dávid Turi
Titanilla Bőd|20. júl 2022 o 07:00

Géza Dávid Turi je stredopoliar súpera Dunajskostredčanov.

Súperom DAC Dunajská Streda bude v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy tím z Faerských ostrovov, Vikingur Gøta. Žlto-modrí nastúpia v prvom zápase v stredu o 19.00 stredoeurópskeho času (naživo na RTVS šport).

V zostave domácich sa pravdepodobne objaví aj dvadsaťročný stredopoliar GÉZA DÁVID TURI. Na Faerských ostrovoch žije od útleho detstva, jeho otec, Géza Turi tu chytal práve za Vikingur a momentálne je trénerom brankárov majstra KÍ Klaksvík.

Dvadsaťročný hráč v rozhovore pre Sportnet hovoril aj o svojich osobných ambíciách, faerských špecialitách i typických znakoch tamojšieho futbalu.

Aká bola vaša reakcia na žreb 2. predkola, v ktorom sa stretnete s Dunajskou Stredou?

Že to bude ťažká výzva. Vieme, že tímy zo Slovenska sú veľmi silné, ale chceme spraviť maximum pre to, aby to bol dobrý zápas.

Narodili ste sa v Maďarsku, no od detstva žijete na Faerských ostrovoch. V kádri Dunajskej Stredy figuruje niekoľko maďarských hráčov – tešíte sa na stretnutie?

Samozrejme, veľmi sa teším. Vlani som bol raz v Maďarsku na tréningu a bola to pre mňa nová skúsenosť. Všetci okolo mňa hovorili po maďarsky, bolo to nezvyčajné.

Tu na Faerských ostrovoch používam maďarčinu iba v komunikácii s rodičmi. Istý čas tu pôsobil aj ďalší maďarský futbalista, aj s ním som sa mohol rozprávať. Svoju maďarčinu si viac precvičím až vtedy, keď príde stará mama na návštevu.

Mal som štyri roky, keď sme prišli na Faerské ostrovy, takže tu žijem už takmer 17 rokov. Na Maďarsko si už veľmi nespomínam, mám niekoľko spomienok z materskej školy a to je všetko.

Prezraďte niečo o vašom klube Vikingur Gøta. Obec Gøta je vraj najmenším sídlom, ktoré má svoje mužstvo v európskych súťažiach, má iba 660 obyvateľov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Hráč z Faerských ostrovov: Nie sme rybári. Tí sú dlho preč, nemôžu hrať futbal