Zachráni sa Leeds medzi elitou? Angažoval skúseného trénera

Sam Allardyce.
Sam Allardyce. (Autor: TASR/AP)
TASR|3. máj 2023 o 14:15

V závere sezóny má Leeds veľmi náročný program.

LONDÝN. Sam Allardyce je nový tréner Leedsu United. Na lavičke nahradil Javiho Graciu. Ten vydržal na svojom poste od februára iba 12 zápasov.

Allardyce naposledy v Premier League viedol West Bromwich Albion, s ktorým v roku 2021 vypadol do druhej ligy. Stal sa už štvrtým trénerom Leedsu v tejto sezóne a podobnému scenáru ako s WBA sa chce vyhnúť.

"Rozhodnutie prijať túto ponuku mi trvalo asi dve sekundy. Bol som šokovaný, že sa v tejto fáze sezóny ešte našlo voľné miesto," povedal.

V minulosti sedel Allardyce aj na lavičke anglickej reprezentácie v jedinom dueli - 4. septembra 2016 v Trnave proti Slovensku v kvalifikácii MS 2018, v ktorom jeho tím vyhral 1:0 po góle Adama Lallanu v nadstavenom čase.

Hoci so zväzom vtedy podpísal zmluvu na dva roky, na poste trénera Anglicka skončil ešte v tom istom mesiaci po škandále s nekorektným vyjednávaním o hráčskych transferoch.

Natočili ho totiž, keď podnikateľovi radil, ako obísť pravidlá FA pri realizácii prestupu hráča. Allardyce v minulosti trénersky viedol aj Bolton, Newcastle, Blackburn, West Ham United, Sunderland, či Crystal Palace.

Wayne Rooney a tréner Sam Allardyce počas tlačovej konferencie.
Wayne Rooney a tréner Sam Allardyce počas tlačovej konferencie. (Autor: TASR)

Leeds dostal v apríli až 23 gólov, čo je nový negatívny rekord Premier League v počte inkasovaných gólov za mesiac. Na víťazstvo čaká päť zápasov.

V nedeľu večer skupina fanúšikov vyslovila nedôveru predstavenstvu klubu a aj trénerovi Graciovi. V klube už predtým oficiálne skončil aj riaditeľ Victor Orta.

Hráči Leedsu v snahe upokojiť situáciu vydali vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlnili za nedeľňajší výkon v Bournemouthe (1:4).

V najbližšom kole sa Leeds predstaví na ihrisku o titul bojujúceho Manchestru City, potom ho ešte čakajú súboje s Newcastlom, West Hamom a Tottenhamom.

Tabuľka Premier League

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Zachráni sa Leeds medzi elitou? Angažoval skúseného trénera