Zomrelo 97 ľudí, polícia zodpovednosť odmietala. O budúcnosť okradli aj pozostalých

Obrovské choreo fanúšikov Liverpoolu pred zápasom s Crystal Palace na počesť obetiam z Hillsborough.
Obrovské choreo fanúšikov Liverpoolu pred zápasom s Crystal Palace na počesť obetiam z Hillsborough. (Autor: Reuters)
Titanilla Bőd|15. apr 2024 o 13:55

Pred 35 rokmi sa stala tragédia na štadióne Hillsborough.

BRATISLAVA. Mal to byť sviatok, lebo pre fanúšika je každý futbalový zápas sviatok, na ktorý sa vyberie s vedomím, že najhoršie, čo sa môže stať, je prehra svojho obľúbeného mužstva.

S týmto pocitom sa chystali pred 35 rokmi na semifinále anglického FA Cupu aj fanúšikovia Nottingham Forest a Liverpool FC.

Zápas sa hral v Sheffielde, na štadióne Hillsborough.

Prešli viac než tri desaťročia, no tento názov stále naháňa hrôzu. Čo sa začalo ako obyčajný zápas, sa totiž zvrhlo na jednu z najhorších katastrof v histórii futbalu.

Domov sa nikdy nevrátila takmer stovka fanúšikov Liverpoolu. Tragédia si vyžiadala celkovo 97 obetí a 766 zranených.

Na chátrajúcom štadióne

„Vedeli sme, že štadión je v žalostnom stave, chátra, ale mal som šestnásť rokov a bol som plný optimizmu, že si pozriem fantastický zápas. Potom to bol úplný chaos. Bez akejkoľvek pomoci, asistencie, čo mi navždy utkvelo v pamäti,“ spomínal na udalosti z 15. apríla 1989 Ian Byrne pre anglické noviny Metro.

Na Hillsborough sa konalo päť semifinálových zápasov FA Cupu. Aj v minulosti tu vznikali tlačenice a nebezpečné situácie.

V roku 1981 bolo zranených 38 ľudí a rok pred katastrofou, keď sa zhodou okolností tiež stretli Liverpool a Nottingham Forest, došlo k ďalšej tlačenici na tribúne Leppings Lane. Liverpool proti tomu podal sťažnosť. Nič sa však nestalo, aby sa predišlo tragédii.

V ten osudný deň prišlo na zápas vyše 53-tisíc ľudí. Pre fanúšikov Liverpoolu bola opäť určená tribúna Leppings Lane s kapacitou 14 600 ľudí.

Chaos a tlačenica

Na zápas vycestovalo množstvo fanúšikov aj bez vstupeniek. Pred jedným vchodom sa tlačilo päťtisíc ľudí.

Turnikety nezvládali nápor. Ak niekto nemal lístok, alebo mu nepovolili vstup z iného dôvodu, už sa nemohol otočiť a odísť, keďže sa naňho tlačili ďalší ľudia.

Zaváňalo to nebezpečenstvom. Polícia dala otvoriť vedľajšiu bránu, bez turniketov, aby zabránila ďalšej tlačenici.

Na štadión sa však tak začal valiť ešte väčší dav. Všetci chceli stihnúť začiatok stretnutia.

V tom čase ešte v Anglicku oddeľovali tribúny od hracej plochy kovové ploty.

Keď v štvrtej minúte zápasu Liverpool nastrelil brvno, oplotenie v sektore hostí nevydržalo nápor a prevalilo sa. O minútu neskôr bol zápas prerušený.

Bolo však už neskoro. Mnohí fanúšikovia utekali cez trávnik, mnohých vytiahli hore na hornú tribúnu, ale desiatky ľudí ostali ležať. Už im nebolo pomoci, zadusili sa, alebo ich ušliapali ostatní.

Chaos pokračoval naďalej. Polícia vôbec nezvládala svoju úlohu. Na štadión prišlo 44 sanitiek, ale polícia zabránila vojsť všetkým okrem jedinej. Aj tá sa musela neskôr otočiť v neprehľadnej situácii.

Najmladšou obeťou tragédie bol desaťročný Jon-Paul Gilhooley, bratranec neskoršej legendy Liverpoolu Stevena Gerrarda.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»FA Cup»Zomrelo 97 ľudí, polícia zodpovednosť odmietala. O budúcnosť okradli aj pozostalých