Britská polícia sa ospravedlnila rodinám obetí, ktoré boli na štadióne Hillsborough

Spomienka na tragédiu, pri ktorej zahynuli 15. apríla 1989 fanúšikovia FC Liverpool.
Spomienka na tragédiu, pri ktorej zahynuli 15. apríla 1989 fanúšikovia FC Liverpool. (Autor: TASR/AP)
SITA|31. jan 2023 o 17:27

Nešťastie na štadióne Hillsborough v roku 1989 si vyžiadalo 97 obetí.

LONDÝN. Najvyšší predstavitelia britskej polície sa v utorok ospravedlnili rodinám obetí tragédie na štadióne Hillsborough v Sheffielde, ktorá sa odohrala ešte v roku 1989.

Na preplnenom štadióne vtedy v tlačenici zahynulo 97 futbalových fanúšikov, čo je dodnes najhoršia športová katastrofa v Spojenom kráľovstve.

Nešťastie sa stalo 15. apríla 1989 v semifinálovom zápase FA Cupu medzi FC Liverpool a Nottinghamom Forest.

Polícia nezabránila vstupu asi dvoch tisícok fanúšikov Liverpoolu na preplnenú tribúnu. „Za to, čo sa stalo, sa ako šéf polície hlboko ospravedlňujem. Polícia konala nesprávne,“ povedal náčelník Andy Marsh.

Okrem spomenutého počtu obetí ďalších asi 700 ľudí utrpelo zranenia. Zápas museli predčasne ukončiť a odohrali ho 7. mája 1989 na Old Trafforde v Manchestri.

Udalosť vyvolala potrebu modernizácie štadiónov v Anglicku a kluby z top divízií ich premenili na športové stánky s miestami výlučne na sedenie.

Vyšetrovanie zistilo, že tragickej udalosti predchádzalo porušenie zákona a pochybenia zo strany bezpečnostných zložiek. Pôvodný verdikt súdu pritom znel tak, že k smrti 97 osôb došlo nešťastnou náhodou.

Toto rozhodnutie však v roku 2012 tribunál zmenil a obnovil konanie. Porota neskôr uviedla, že fanúšikovia neprispeli svojím správaním k tragédii. Naopak, chyby zo strany polície spôsobili alebo prispeli k situácii, ktoré viedli k tlačenici na štadióne v Sheffielde.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Britská polícia sa ospravedlnila rodinám obetí, ktoré boli na štadióne Hillsborough