Tlak na rozhodcov? VAR by ho mal zmierňovať, nie zvyšovať, znie kritika z Liverpoolu

Tréner Liverpool FC Jürgen Klopp.
Tréner Liverpool FC Jürgen Klopp. (Autor: TASR/AP)
TASR|2. okt 2023 o 11:26

Víťazstvo nad Spurs mohlo posunúť Liverpool na prvé miesto v tabuľke Premier League.

LIVERPOOL. Futbalový Liverpool kritizoval Riadiaci orgán rozhodcov v Anglicku (PGMOL) po pochybeniach arbitrov v sobotňajšom zápase na pôde Tottenhamu (1:2).

Rozhodcovia neuznali za bezgólového stravu hosťom regulárny gól Luisa Diaza. Klub plánuje v tejto veci podniknúť kroky pre vyriešenie a uzavretie prípadu.

V inkriminovanom momente asistent rozhodcu po presnej strele Diaza nesprávne signalizoval ofsajd a jeho verdikt mal napraviť VAR.

To sa však nestalo a hlavný arbiter Simon Hooper nariadil pokračovať v hre. V televíznom prenose navyše chýbali modrá a červená čiara, ktoré situáciu zvyčajne vyhodnocujú.

PGMOL priznal po stretnutí zlyhanie ľudského faktora a nesprávnu reakciu videorozhodcov Darrena Englanda a Dana Cooka. Obaja boli po zvyšok víkendu suspendovaní a klubu sa ospravedlnil aj šéf PGMOL Howard Webb.

VIDEO: Zostrih zápasu Tottenham Hotspur - Liverpool FC

"Liverpool berie na vedomie priznanie chyby zo strany PGMOL. Je jasné, že nedošlo k správnemu aplikovaniu pravidiel v zápase. To viedlo k oslabeniu športovej integrity. Úplne rešpektujeme tlak, pod ktorým rozhodcovia pracujú, no existencia a implantácia VAR by ho mala zmierňovať, nie zvyšovať," citovala z oficiálneho vyhlásenia klubu agentúra AP.

"Je tiež neakceptovateľné, že takéto chyby boli označené za zlyhanie ľudského faktora. K akýmkoľvek rozhodnutiam by malo prísť len po dôkladnom preskúmaní situácie," dodal klub.

Okrem pochybenia rozhodcov oslabili tím trénera Jürgena Kloppa aj dve vylúčenia. Ako prvý videl červenú kartu stredopoliar Curtis Jones po tvrdom zákroku v 26. minúte. Od 69. minúty dohrávali hostia v deviatich po druhej žltej karte pre Dioga Jotu.

Napriek tomu bol stav do šiestej minúty nadstavenia nerozhodný a o troch bodoch pre hostí rozhodol nešťastný vlastný gól Joela Matipa.

Tabuľka Premier League

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Tlak na rozhodcov? VAR by ho mal zmierňovať, nie zvyšovať, znie kritika z Liverpoolu