Topoľníky sa vracajú na futbalovú mapu. Bude nováčik žiariť na stupňoch pre víťazov?

Vpravo Tamás Lukovics, ktorý hosťuje v Topoľníkoch z SC Okoč-Sokolec.
Vpravo Tamás Lukovics, ktorý hosťuje v Topoľníkoch z SC Okoč-Sokolec. (Autor: Niky Ivanicsová)
Marián Dragúň|7. sep 2024 o 16:00

Z dvoch zápasov u súpera získali šesť bodov.

TOPOĽNÍKY. Vyše trojtisícové Topoľníky majú pevné futbalové korene. Aktuálny nováčik piatej ligy Juhovýchod HUMMEL ZsFZ sa však pred desiatimi rokmi rovnal s oveľa onakvejšími súpermi dokonca v tretej lige.

V sezóne 2013/14 chodili k Malému Dunaju Komárno, Prievidza či na susedské derby, v ktorom neraz lietali triesky, Gabčíkovo a veselo bolo aj v novembrovom 15. kole po víťazstve žlto-zelených 3:0 nad neďalekou Galantou.

Za Topoľníky chytal krátko aj bývalý dvojnásobný majster Slovenska s Interom Bratislava Miroslav Hýll, no futbalová história pamätá aj menšie eskapády. Napríklad, keď sa tradičná futbalová dedina neprihlásila do tretej ligy, ale až do piatej.

Zo súčasného mančaftu zažil zlaté časy žitnoostrovnej obce priamo na ihrisku už iba 37-ročný kapitán Adam Lelkes a slávnu éru akoby chcel túto jeseň aspoň sčasti pripomenúť jeho terajší tím.

Úradujúci majster šiestej ligy Juh si hanbu vo vyššej súťaži nerobí, po prvej tretine jesennej časti figuruje na štvrtom mieste, pričom na bronzový stupienok zaostáva iba o skóre a na vedúcu dvojicu dva body.

Aj toto sa dozviete v článku

  • Akú posilu priviedli Topoľníky?
  • Koľko Gruzíncov hrá za dedinu topoľov?
  • V ktorých mestách už nováčik vyhral?
  • Čo videl kouč Renczés na videu Branču?
  • Pre koho boli Topoľníky najfutbalovejší súper?

Podľa žrebu víkendového šiesteho kola a papierových predpokladov sa však môže celkom ľahko stať, že sa budú celý budúci týždeň práve Topoľníčania vyhrievať na stupňoch pre víťazov druhej najvyššej krajskej súťaže.

A to by bol pre Ňáražd doping do ďalších bojov, ako hrom.

„S prvou tretinou jesennej časti musíme byť naozaj spokojní, ja však cítim, že niektorí naši kľúčoví hráči sa do svojej optimálnej pohody stále ešte len dostávajú.

Preto verím, že skutočná sila mužstva sa ukáže v ďalších kolách,“ povedal pre Sportnet tréner TJ Družstevník Topoľníky Gabriel Renczés, ktorý začal pri mužstve svoju štvrtú sezónu.

Káder posilňovali už v zime

V generálke na vyššiu súťaž hostili Topoľníky v prvom kole Slovenského pohára štvrtoligové Gabčíkovo, ktorému podľahli tesne 2:1.

Keď však topoľnícka hviezdička Ruslan Nikulin, ktorá sa v zime vrátila z hosťovania práve v Gabčíkove, znížila v závere na 1:2, diváci sa dostali do varu.

„V záverečných minútach a dlhom nadstavenom čase to bol naozaj strhujúci futbal a o postupujúcom nebolo rozhodnuté do posledného hvizdu rozhodcu,“ obhliadol sa pred prvé kolo piatej ligy tréner Renczés.

V domácej piatoligovej premiére potom rozhodli Topoľníky o víťazstve nad exštvrtoligovým Hurbanovom (2:0), ktorému však po zostupe odišla skoro celá základná zostava do konkurenčných Tvrdošoviec a Bešeňova, dvoma gólmi už do prestávky.

„Hurbanovo bolo naozaj veľmi oslabené a ešte sa len dávalo dokopy, my sme však pozahadzovali aj nemožné, čo by sa nám v iných stretnutiach mohlo vypomstiť. Ten zápas sme mali vyhrať jednoznačne vyšším rozdielom.“

Nováčik priviedol toto leto iba jednu posilu, 19-ročnú nádej Simona Botha z Gabčíkova.

„My sme totiž začali pripravovať mužstvo na vyššiu súťaž už v zime, keď sme viedli šiestu ligu. Vtedy nás posilnilo viacero hráčov.

Od mužstva čakám práve teraz, že ukáže svoju ozajstnú silu, pretože s niektorými domácimi výkonmi nemôžeme byť úplne spokojní,“ trafil klinec po hlavičke mladý kouč.

Topoľníky majú v kádri kvalitu a okrem ukrajinskej strely Ruslana Nikulina majú aj dvoch platných Gruzíncov Berike Dokhnadzeho a Archila Gvadzhaveho. Lodivoda však aktuálne trápia viaceré šrámy hráčov a priúzka lavička.

TJ Družstevník Topoľníky – úradujúci majster VI. ligy Juh.
TJ Družstevník Topoľníky – úradujúci majster VI. ligy Juh. (Autor: TJ Topoľníky)

Po víťazstve vonku príučka

V zápase druhého kola Topoľníky – Tvrdošovce sa po výsledku 2:2 body delili.

„Tvrdošovce hrali dobre, za predvedenú hru si bod zaslúžili, no ten zápas bol zvláštny niečím, čo sme nezažili ani v nižšej súťaži.

Rozhodcovia totiž niektorými svojimi verdiktami akoby chceli provokovať nielen divákov, ale aj našich hráčov a celú lavičku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Topoľníky sa vracajú na futbalovú mapu. Bude nováčik žiariť na stupňoch pre víťazov?