Lobotka dokázal to, o čom Hamšík sníval. Neapol sa stal majstrom

Fanúšikovia Neapolu sa tešia z titulu po dlhých 33 rokoch.
Fanúšikovia Neapolu sa tešia z titulu po dlhých 33 rokoch. (Autor: TASR/ LaPresse via AP)
TASR|4. máj 2023 o 22:37

Neapol získal titul po 33 rokoch.

RÍM. Futbalisti SSC Neapol, aj so slovenským stredopoliarom Stanislavom Lobotkom, sa po 33 rokoch stali víťazom talianskej Serie A.

O zisku titulu definitívne rozhodli symbolicky v zápase 33. kola, keď na pôde Udinese Calcio získali potrebný bod za remízu 1:1.

Päť kôl pred koncom Serie A majú pred druhým Laziom Rím nedostihnuteľný šestnásťbodový náskok. Lobotka odohral za Neapol celý zápas.

Lobotkovi sa tak podarilo to, čo nedokázal jeho krajan Marek Hamšík. Za jeho éry bol klub spod Vezuvu štyrikrát talianskym vicemajstrom.

Zverenci Luciana Spallettiho už po 13 minútach štvrtkového zápasu prehrávali - parádnou strelou na 1:0 sa presadil slovinský stredopoliar Sandi Lovrič.

Neapol sa dočkal v 52. minúte, keď sa k vyrazenej strele v šestnástke dostal Victor Osimhen a potvrdil post lídra tabuľky strelcov (22 gólov).

Hostia, podporovaní na tribúnach takmer 15-tisíc priaznivcami, si už bod ustrážili a po záverečnom hvizde mohli oslavovať definitívu ligového prvenstva.

Lobotka je štvrtý Slovák v ére samostatnosti, ktorý sa tešil z triumfu v elitnej európskej ligy (Anglicko, Španielsko, Taliansko, Nemecko, Francúzsko).

Pred dvoma rokmi získal s Interom Miláno titul Milan Škriniar. Španielsku La Ligu sa v roku 1995 podarilo vyhrať Petrovi Dubovskému (Real Madrid) a nemeckú Bundesligu v roku 2009 Petrovi Pekaríkovi (VfL Wolfsburg).

Predchádzajúce dva svoje tituly v rokoch 1987 a 1990 vybojoval Neapol ešte v slávnej ére argentínskej legendy Diega Maradonu.

Hneď po skončení duelu v Udine odštartovali v meste pod Vezuvom majstrovské oslavy. Desaťtisíce fanúšikov sa tešilo priamo na štadióne Diega Maradonu v Neapole, kde sledovali priamy prenos na veľkoplošných obrazovkách.

Serie A - 33. kolo:


Udinese - Neapol 1:1 (1:0)

Góly: 13. Lovrič - 52. Osimhen

/Stanislav Lobotka (Neapol) odohral celý zápas/

Empoli - Bologna 3:1 (1:0)

Góly: 1. Lucumi (vlastný), 45.+1 Akpa Akpro, 68. Cambiaghi - 88. Orsolini

Tabuľka Serie A

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Lobotka dokázal to, o čom Hamšík sníval. Neapol sa stal majstrom