Škriniarov klub má najväčšie finančné straty v histórii, príkladom mu je rival

Fanúšikovia Inter Miláno pred štadiónom San Siro (Štadión Giuseppeho Meazzu).
Fanúšikovia Inter Miláno pred štadiónom San Siro (Štadión Giuseppeho Meazzu). (Autor: TASR/AP)
SITA|27. okt 2021 o 11:11

AC Miláno straty znížil, Inter presne naopak.

MILÁNO. Taliansky futbalový klub AC Miláno hlási výrazné zníženie finančných strát v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Za uplynulý finančný rok 2020/2021 to bolo 96,4 milióna eur, pričom v predchádzajúcej sezóne až 194 miliónov eur.

AC Miláno dokázalo svoje straty zo zápasov hraných bez fanúšikov kompenzovať rastom príjmov z televíznych práv a nárastom sponzorských tržieb.

V uplynulom ročníku Serie A klub skončil na druhom mieste.

"Súčasná kríza ovplyvňuje všetko, ale bojujeme. Máme pred sebou ešte dlhú cestu, ale pomaly to finančne otáčame na správnu stranu," vyhlásil prezident AC Miláno Paolo Scaroni.

"Kľúčové slová do budúcnosti sú finančná udržateľnosť, inovatívne marketingové postupy a obľúbenosť u fanúšikov na ihrisku aj mimo neho," podotkol generálny riaditeľ AC Miláno Ivan Gazidis.

Oveľa horšie finančné výsledky vykázali ostatní dvaja talianski futbaloví šampióni.

Úradujúci majster Serie A Inter Miláno oznámil najvyššiu stratu v histórii 245,6 milióna eur, ktorá je zároveň negatívny rekord spomedzi všetkých klubov Serie A. Aj výročný deficit Juventusu Turín presiahol hranicu 210 miliónov eur.

Dôležitým faktorom finančnej udržateľnosti klubu do budúcnosti by mal byť nový štadión. Uvedomujú si to aj funkcionári AC Miláno.

Už od roku 2019 sa v Miláne nahlas hovorí o konci San Sira v starej podobe, o ktorý sa navyše delia obaja milánski velikáni - AC aj Inter.

Zástupcovia oboch klubov sa stretli s novozvoleným primátorom Milána Giuseppem Salom, aby si stanovili pravidlá o výstavbe nového futbalového stánku so špičkovými európskymi štandardami. Stavať by sa malo začať do konca budúceho roka a podľa optimistických prognóz by mal byť hotový do troch rokov.

"Sala súhlasí s tým, že mesto Miláno si zaslúži štadión najvyššej úrovne. Dostali sme uistenie, že všetky strany s tým súhlasia. Chýba odsúhlasiť ešte pár detailov, ale chceme začať stavať čo najskôr," vyhlásil Scaroni.

Súčasné San Siro známe aj ako Štadión Giuseppeho Meazzu bolo postavené ešte v roku 1925 a s kapacitou 80-tisíc miest je najväčšie futbalové javisko v Taliansku.

Nový štadión v Miláne by mal mať opäť dvoch prevádzkovateľov - AC aj Inter a obom klubom by mal ročne zarobiť približne 120 miliónov eur. Aspoň taký je odhad talianskych médií.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Škriniarov klub má najväčšie finančné straty v histórii, príkladom mu je rival