Weiss sem rád chodí na dobré zápasy, vtipkoval Gašparík. Trnavu potiahol veterán, aj mladíci

Zľava obranca Sebastián Kóša a Žiga Frelih sa tešia po výhre.
Fotogaléria (6)
Zľava obranca Sebastián Kóša a Žiga Frelih sa tešia po výhre. (Autor: TASR)
Matej Hank|1. aug 2024 o 07:00

Spartak prelomil dlhé čakanie na gól, opäť si udržal aj čisté konto.

TRNAVA. V hlave mal ten zápas iba kapitán Roman Procházka. Skúsený 35-ročný stredopoliar si pamätá na trpké vypadnutie Spartaka Trnava v predkole Európskej ligy proti Sarajevu zo sezóny 2009/10.

Pred 15 rokmi Trnavčania viedli doma v odvete dlho 1:0, ale v 88. minúte inkasovali a v súťaži skončili.

Tentokrát Trnava nič podobné proti bosniackemu klubu nepripustila. Po domácej výhre 3:0 (prvý zápas sa skončil 0:0) pohodlne postúpila do 3. predkola Konferenčnej ligy.

Červeno-čiernych upokojil dvoma gólmi ostrieľaný útočník Michal Ďuriš, ktorý sa najprv presadil hlavou, potom pekne obhodil brankára Emila Rockova.

Fotogaléria: FC Spartak Trnava - FK Sarajevo (Konferenčná liga)

V štatistikách najlepších Slovákov v Európe sa doťahuje na líderskú pozíciu, keď stráca už len gól na Mareka Bakoša, ktorý má na konte 24 presných zásahov.

"Na tie štatistiky mám ešte čas. Keď ukončím kariéru, budem to presnejšie študovať. Chcem futbal hrať a užívať si, pokiaľ to pôjde," komentoval po zápase Ďuriš.

Čo sa v článku ešte dočítate?

  • Ako okomentoval svoj gól Karhan?
  • Prečo nedoprial Gašparík hetrik Ďurišovi?
  • Kto je nová posila Trnavy z Humenného?
  • Akým problémom čelí Gašparík?
  • Ako komentoval tréner prítomnosť Weissa st.?
  • Čo povedal o Dominikovi Takáčovi?

Na odvetu sa prišlo na Štadión Antona Malatinského pozrieť takmer 10-tisíc fanúšikov, z toho približne 600 docestovalo z Bosny a Hercegoviny.

Búrlivú povahu ukázali už v úvode, keď na organizátorov hádzali pivo a jeden z fanúšikov sa posadil na konštrukciu ochrannej siete s dymovnicou v ruke.

Nová éra mena Karhan?

Krátko pred koncom zápasu upravil na 3:0 svojim premiérovým gólom v drese Trnavy aj syn Miroslava Karhana, Patrick.

"Gól chutil fantasticky, keďže je to prvý za Spartak aj európsky a užil som si ho o to viac, že tu bolo skoro 10-tisíc ľudí," povedal po zápase 21-ročný mladík.

Karhan sa mal dostať na ihrisko už o niečo skôr. Rozhodca ukázal tabuľu so striedaním, no hra pokračovala a jeho chvíľa prišla o niekoľko sekúnd.

Keď ho však tréner poslal na ihrisko, Karhanov prvý dotyk s loptou nebol najlepší a Michal Gašparík sa chytil za hlavu. Potom to mladík všetko odčinil.

"Opýtal som sa ho, ako veľmi sa tešil. Ale som rád, že išiel do tej lopty a dal gól v takomto dôležitom zápase," povedal Gašparík.

Na lavičke podľa neho bola eufória od prvého gólu až po koniec zápasu.

"Prvý gól prišiel náhodne, nemali sme nejaký tlak. Keď sme pridali aj druhý gól, zápas sme kontrolovali," dodal.

Sarajevo bolo nepríjemné

Hrdinom Trnavy sa však stal nestarnúci Michal Ďuriš, ktorý strelil úvodné dva góly. Priznal, že Sarajevo bolo nepríjemné aj v Trnave.

"Vedel som, že tú kvalitu máme a priniesli sme si dobrý výsledok do odvety," vysvetľoval.

Na prvý gól mu presnú prihrávku na hlavu poslal Martin Mikovič. Ďuriš si z neho často uťahuje, že stačí, keď kopne do lopty a tá si už niekoho nájde.

Trnava mala ofenzívnu krízu, gól v Európe nestrelila viac ako 200 minút a nedarilo sa jej ani v príprave či úvodnom zápase proti Trenčínu (0:0).

Spartak však krízu v útoku nahrádzal výbornými výkonmi v obrane. Aj zásluhou novej brankárskej posily Žigu Freliha, ktorý si pripísal ďalšie čisté konto. V troch súťažných zápasoch ešte neinkasoval.

K výhre podľa Ďuriša pomohlo aj takmer desaťtisíc fanúšikov. "Je to cítiť najmä doma a verím, že nabudúce prídu ešte vo väčšom počte," povedal.

Gašparík uvažoval, že ak Ďuriša po dvoch góloch vystrieda, či nebude nahnevaný. "Viem, že hráč chce dať hetrik, no ja som rozmýšľal už len nad Michalovcami. Potrebujem niektorých hráčov šetriť. Po ňom išli striedať aj ďalší," vysvetlil svoje kroky.

S mladíkom mali šťastnú ruku

V dobrom svetle sa ukázala nová posila Trnavy Hugo Ahl, ktorý prišiel do klubu z druholigového Humenného.

V nižšej súťaži sa mu darilo, strelil gól v každom treťom zápase. Podľa portálu Transfermarkt je cenovka mladého Švéda 175-tisíc eur.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Weiss sem rád chodí na dobré zápasy, vtipkoval Gašparík. Trnavu potiahol veterán, aj mladíci