Gašparík chválil výkon Spartaka,"Stolicove deti" sa v Trnave nestratili

Adrian Zeljkovič a Emmanuel Uchegbu bojujú o loptu
Adrian Zeljkovič a Emmanuel Uchegbu bojujú o loptu (Autor: TASR)
TASR|29. júl 2024 o 13:22

Bol to medzišestnástkový futbal, zhodnoti zápas Mikovič.

TRNAVA. V polovici zo šiestich duelov úvodného kola novej sezóny Niké ligy góly nepadli. Strelci mlčali aj v nedeľňajšom stretnutí Spartaka Trnava s Trenčínom. Chinonso Emeka síce dopravil loptu do siete, avšak z ofsajdového postavenia a preto jeho zásah neplatil.

V druhom polčase mali domáci dobré šance, nepremenili ich a v závere sa opäť ozval Emeka, strelu po jeho nájazde však vyrazil domáci brankár Žiga Frelih nohou. Tímy sa tak rozišli po bezgólovej remíze.

"Chceli sme hrať vysoký pressing, Trenčín z toho chcel vychádzať futbalovo, v niektorých momentoch nás prehrávali, ale nevytvárali si šance. Bol to medzišestnástkový futbal.

V druhom polčase sme do toho vhupli, išli sme do väčšieho rizika, boli tam aj príležitosti, ale nejaká úplne vyložená šanca nie," zhodnotil stretnutie ľavý obranca Spartaka Martin Mikovič, ktorý tentoraz kapitánsku pásku prenechal Romanovi Procházkovi.

"Ani minulý rok som nezačínal ako kapitán. Povedali mi, že dôvod je, aby ´Prochi´ rozprával s rozhodcami, dnes bol teda asi arbiter zase zahraničný," povedal Mikovič.

Narážal tým na to, že Procházka má lepšiu angličtinu ako on a už v Sarajeve nastúpil s kapitánskou páskou, aby mohol komunikovať s belgickým rozhodcom: "Sme starí harcovníci, je jedno, kto je kapitán. Mám takto o starosť menej v kabíne."

Brankár Trenčína Matúš Slavíček absolvoval vo veku 21 rokov svoj ligový debut a na horúcej trnavskej pôde sa mu podarilo udržať čisté konto.

"Udržaná nula je pri takom debute sen. Zápas bol ťažký, mohli sme pokojne aj vyhrať, šance, aké sme mali na konci, musíme premieňať. Obe strany by si zaslúžili dať gól, ale bohužiaľ. Napokon sme po takomto dueli spokojní aj s bodom," uviedol Slavíček.

V zápase predviedol niekoľko výborných zákrokov pri trnavských šanciach, pri trenčianskom štýle hry sa musel zapájať aj do rozohrávky, kde boli niektoré situácie pri napádaní hráčov Spartaka hraničné: "Vyrastal som v Trenčíne, som zvyknutý hrať nohou a pod tlakom. Samozrejme, nie všetko vyjde, tréneri s tým počítajú, že nie všetko sa vydarí, ale cítil som sa fajn."

Tréner Trenčína Ilija Stolica povedal, že nerád vyzdvihuje jednotlivcov, pri otázke na útočníka a brankára však pochválil Emeku i Slavíčka.

"Odchytal dobrý zápas už v príprave proti Galatasarayu, kde predviedol odvahu a schopnosti. Brankári to u nás nemajú jednoduché, vyžadujeme od nich veľa pri vnímaní hry, rozohrávke, samozrejme, chytaní.

Som na neho hrdý, zopakujem, čo som povedal na predsezónnej tlačovke - chlapci v tíme sú najdôležitejší dôvod, prečo som sa rozhodol zostať v klube. Chcel som ich podporiť, zaslúžia si každú sekundu či minútu na ihrisku. Verím, že Slavíček bude pokračovať týmto spôsobom, čaká ho svetlá budúcnosť," podotkol Stolica.

Trenčania prišli do Trnavy s omladeným kádrom. Stolica pri komentovaní svojho tímu v angličtine viackrát použil slovíčko "kids", teda deti.

"Poznám len dva typy hráčov - dobrých a slabých, nezávisí na tom, akí sú starí. Samozrejme, každý tréner na svete preferuje skúsenejších hráčov. Na druhej strane, ako som povedal, Slavíček, Pavek debutovali, Praženka sa vrátil po dlhom čase. Na ihrisku sme mali veľa detí mladších ako 19 - 20 rokov.

Máme najmladší tím v lige, na našej súpiske bolo osem hráčov, ktorí ešte v minulom roku spadali do kategórie U19. To je veľa, tieto deti však hrajú dobrý futbal, majú veľa kvality, sú perspektívni.

Niektorí ešte nie sú fyzicky pripravení na celý ligový zápas, ale je to pre nich skvelá škola. V prípravnom období mnohí povyrástli, mali možnosť hrať proti kvalitným súperom, dostanú šancu, ale nie preto, že sú z trenčianskej liahne. Musia sa o ňu popasovať a zaslúžiť si ju," dodal šéf realizačného tímu Trenčína.

Trénera Spartaka Michala Gašparíka strata bodov mrzela, vyzdvihol však výkon svojich zverencov, ktorí hrali podľa jeho slov veľmi dobre.

"Mali sme trochu smoly, zahrali sme dobré štandardky, vypracovali sme si príležitosti po brejkových situáciách, po postupnom útoku, po pressingu. Bod mrzí, ale som spokojný, lebo príprava bola všelijaká. V druhom ostrom zápase po sebe sme neinkasovali, čo je pozitívum," povedal.

Program Trnavčanov pokračuje v rýchlom slede, už v stredu hrajú domácu odvetu Konferenčnej ligy so Sarajevom.

Pred týmto duelom počítajú silnú maródku, dlhodobo mimo hry sú Ofori, Daniel, Bukata a Bolaji, tréneri zrejme nebudú môcť počítať ani s maródmi Kubistom, Kratochvílom, Šulekom a Štetinom.

K dispozícii opäť bude Corryn, ktorý v lige nemohol hrať pre trest ešte z predošlého pôsobenia v Trenčíne. Výkop súboja so Sarajevom je na Štadióne Antona Malatinského 31. júla o 20.30 h.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Gašparík chválil výkon Spartaka,"Stolicove deti" sa v Trnave nestratili