Napodobní Hromadu či Almásiho? Naštartovalo sa tu veľa hráčov, vraví

Ľubomír Tupta (vpravo) strieľa v Česku dôležité góly.
Ľubomír Tupta (vpravo) strieľa v Česku dôležité góly. (Autor: fcslovanliberec.cz)
Daniel Dedina|20. nov 2021 o 00:30

Pomýšľa Tupta na návrat do Serie A?

V tínedžerskom veku patril ĽUBOMÍR TUPTA (23) k veľkým prísľubom pre slovenský futbal. Šesť rokov strávil v krajine úradujúcich majstrov Európy.

Vlani nastúpil v Serie A proti AS Rím i Parme, za ktorú v tom čase hral Juraj Kucka. Okrem Talianska si vyskúšal aj poľskú a švajčiarsku ligu.

Aktuálne je hráčom českého Liberca, kde strieľa dôležité góly. Tri jeho presné zásahy zabezpečili mužstvu deväť bodov. „Mám predstavu o tom, čo by som rád dosiahol, ale nechám si to pre seba,“ tvrdí.

V zápasoch proti Mladej Boleslavi i naposledy Bohemiansu ste strelili víťazný gól v úplnom závere. Na ihrisku ste pritom strávili len pár minút. Považujete sa za žolíka svojho mužstva?

Túto otázku dostávam pomerne často. Každý chce hrávať čo najviac, s tým som do Liberca šiel. Na začiatku sa udiali nejaké veci, došlo k zmene trénera a kvôli zdravotným problémom som dlhšie nehrával.

Väčšinou som naskakoval z lavičky s cieľom dať gól. Som rád, že sa mi to tam padá a pomohol som mužstvu k dôležitým bodom.

Ľubomír Tupta v drese slovenskej reprezentácie do 21 rokov.
Ľubomír Tupta v drese slovenskej reprezentácie do 21 rokov. (Autor: TASR)

Po zápase s Bohemiansom sa súper cítil byť poškodený technológiou VAR. Aký je váš názor na túto modernú pomôcku?

Podľa mňa je to dobrá vec. V dnešnom futbale sa vyskytujú situácie, pri ktorých dokáže pomôcť. Nemám nič proti VAR-u. Každý sa naň sťažuje, ak rozhodne proti nemu. Avšak keď mu pomôže, vtedy nikto nič nehovorí.

V severočeskom derby ste sa v Jablonci presadili priamym kopom à la Cristiano Ronaldo. Odkukali ste to od neho?

V čase, keď som bol menší, som sledoval, ako to zahráva. Časom som si našiel svoj kop, ktorý trénujem. Z priamych kopov sa mi predtým podarilo presadiť sa aj v reprezentácii do 21 rokov alebo vo Švajčiarsku. Ich realizáciu považujem za svoju silnú stránku.

Okrem pozície na hrote útoku i tesne pod ním nastupujete momentálne najmä na krídle. Cítite sa už na tomto poste doma?

Nemôžem to tak úplne povedať. Z týchto troch pozícii je krídlo posledná, na ktorej by som chcel hrávať. Radšej by som nastupoval ako podhrotový alebo hrotový útočník, ale to sú veci, o ktorých rozhoduje tréner. Uvidíme, ako to bude v ďalších zápasoch.

Vaša zápasová minutáž je zatiaľ skromnejšia, na konte máte aj štarty za B-tím. Ako ste spokojný so svojou vyťaženosťou?

Podpísalo sa pod to aj moje zranenie. V lete som bol prakticky dva mesiace bez zápasu. Po tom, čo som doň naskočil, som zacítil lýtkový sval a takmer na dva týždne sa ocitol mimo.

Určite chcem hrať viac. Verím, že góly mi pomôžu k tomu, aby som častejšie nastupoval v základe a na konto mi pribúdali ďalšie presné zásahy i asistencie.

Tupta sa už v Liberci udomácnil.
Tupta sa už v Liberci udomácnil. (Autor: fcslovanliberec.cz)

V Liberci pôsobí aktuálne päť slovenských hráčov. Patrí medzi nich aj Martin Koscelník, ktorý sa nachádza na hrane základnej zostavy slovenskej reprezentácie. Ako vnímate jeho výkony?

V klube i reprezentácii ukazuje, že má kvalitu. V Liberci hráva skôr krajného záložníka a v poslednej dobe sa mu darí. Prežíva vydarené obdobie.

V septembri posilnil klub Miroslav Stoch, ktorý si v Česku urobil výborné meno počas pôsobenia v Slavii Praha. Práve proti svojmu bývalému klubu si otvoril strelecké konto v drese Liberca.

Miňo je výrazná osobnosť. Hral vo veľkých kluboch i reprezentácii, na konte má mnoho gólov. Vždy je pozitívne, keď do kabíny pribudne taký futbalista. Môže to pomôcť celému mužstvu.

Stoch i Koscelník môžu nastupovať na krídle. Sú pre vás zároveň konkurenciou?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Napodobní Hromadu či Almásiho? Naštartovalo sa tu veľa hráčov, vraví