Staromódni tréneri sa trápili, on sa bavil. Šamorín povedie mladý tréner z Estónska

Vladimir Vassiljev.
Vladimir Vassiljev. (Autor: ŠTK Šamorín)
Titanilla Bőd|4. jan 2024 o 08:00

Šamorín začína prípravu 8. januára.

BRATISLAVA, ŠAMORÍN. Ako sa dostane do slovenskej druhej ligy mladý tréner z Estónska?

35-ročný VLADIMIR VASSILJEV bol vymenovaný za kouča ŠTK Šamorín približne pred mesiacom.

Šamorínu sa na jeseň nedarilo podľa predstáv, mužstvo je na 12. mieste tabuľky so ziskom 19 bodov. Nový kouč verí, že jeho tím nebude mať záchranárske starosti.

V rozhovoru sa dočítate:

  • Kto ho oslovil s ponukou zo Slovenska?
  • Aká je jeho trénerská filozofia?
  • Prečo mal veľkú výhodu oproti trénerom zo staršej generácie?
  • Čo si myslí o dôležitosti dát v modernom futbale?
  • Ako by porovnal úroveň estónskeho a slovenského futbalu?

Ste prvým trénerom z Estónska, ktorý pracuje na Slovensku. Ako ste sa dostali do Šamorína?

Prišlo to náhle. Jeden kolega sa ma spýtal, či by som chcel ísť pracovať do zahraničia. V Estónsku som dosiahol úspechy a sníval som o tom, že by som skúsil šťastie aj niekde inde.

Keď som sa dozvedel, že ide o slovenskú druhú ligu, bol som najprv trocha skeptický, no keď som sa stretol s Glebom Platovom, športovým riaditeľom DAC Dunajská Streda, bol som nadšený. Opísal mi celý projekt, ako je Šamorín prepojený s Dunajskou Stredou a zistil som, že nie je to iba o druhej lige, ale o tom, že sme súčasťou veľkej pyramídy. Navyše mi prezradili, že ma sledovali už dlhší čas a majú poznatky o mojom štýle. Ich filozofia a moja filozofia boli v mnohých aspektoch zhodné.

Po niekoľkých stretnutiach s Glebom, s prezidentom šamorínskeho klubu Csabom Horváthom a s riaditeľom Dunajskej Stredy mi bolo jasné, že je to správne miesto, kde by som mohol pokračovať vo svojej trénerskej kariére.

Aké boli vaše prvé dojmy z tímu a z prostredia?

Na Slovensko som prišiel 27. novembra, a strávil som s mužstvom dva týždne. Veľa sme trénovali a spravili sme prvý výber hráčov.

Zaujalo ma, že základná úroveň technických zručností hráčov je vyššia ako v Estónsku, na druhej strane, z pohľadu taktiky tam boli nejaké nedostatky. Napokon o tom vypovedá aj tabuľka, inkasovali sme najviac gólov spomedzi všetkých účastníkov druhej ligy.

Infraštruktúra a celkové podmienky v klube sú však parádne a je super, že môžeme využívať aj infraštruktúru DAC, keďže sme jeho farmou. V Estónsku také podmienky nie sú a myslím si, že aj na európskej úrovni je to výnimočné.

Na jeseň výsledky neboli ideálne, ale celkovo si myslím, že máme dobrú štartovaciu pozíciu, aby sme vytvorili niečo pekné.

Stretli ste sa už s trénerom Dunajskej Stredy Xiscom Muňozom?

Mali sme krátke stretnutie, ale nehovorili sme spolu dlho a nešli sme do detailov o našich predstavách o futbale. Keď sa vrátim na Slovensko budúci týždeň, príde rad aj na takýto hĺbkový rozhovor.

Moje prvé dojmy z neho boli, že je to milý a zdvorilý človek. Videl som aj jeho tréning a mám pocit, že máme podobný štýl, takže spolupráca bude veľmi hladká.

Aká je vaša trénerská filozofia, čo od vás môžu očakávať fanúšikovia a hráči?

DAC ako veľký klub chce kontrolovať hru vo všetkých fázach, s loptou i bez lopty. Je to štýl, ktorý preferujem aj ja v každom klube, kde som pracoval.

Tak ako aj v živote chceme všetko kontrolovať, ja si zakladám na tom, že chceme všetko kontrolovať aj na ihrisku. Ak máme loptu, tak si otvárame priestory, kde môžeme útočiť, ale chceme byť dominantní aj bez lopty a vysokým pressingom vyvinúť tlak na súpera, aby spravil chybu.

Chceme hrať atraktívny futbal, byť dominantný, ale nielen držať loptu, ale útočiť a dať toľko gólov, ako len je to možné. Zároveň však chceme byť veľmi disciplinovaní v obrane a zároveň proaktívni, aby sme súpera donútili k chybám.

Ak by ste si mali vybrať, či váš tím vyhrá 1:0 alebo 5:4, čo by ste si vybrali?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Staromódni tréneri sa trápili, on sa bavil. Šamorín povedie mladý tréner z Estónska