Zmena v nominácii Slovenska. Tarkovič povolal náhradného útočníka

Tréner SR Štefan Tarkovič.
Tréner SR Štefan Tarkovič. (Autor: TASR – Dano Veselský)
Sportnet, TASR|20. mar 2022 o 16:25 (aktualizované 20. mar 2022 o 17:19)

Zranený Zreľák nepríde, nahradí ho Boženík.

ŠAMORÍN. Útočník Róbert Boženík nahradil Adama Zreľáka v nominácii slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravný dvojzápas s Nórskom (25. marca o 18.00 h v Osle) a Fínskom (29. marca o 18.00 h v Murcii/Šp.).

Tréner Štefan Tarkovič ho povolal po tom, ako Zreľák utrpel zranenie v piatkovom stretnutí poľskej ligy.

Kouč očakával na nedeľnom úvodnom tréningu 10 hráčov, zvyšní nominovaní by sa mali pripojiť v pondelok.

Zreľáka mi je ľúto, vraví Tarkovič

Zreľák dvoma gólmi výrazne prispel k triumfu Warty Poznaň na ihrisku Zaglebia Lubin 4:0, po vyše hodine hry však musel nútene odísť z trávnika.

"Má problém v oblasti triesel, zranenie je chronického charakteru. Cítil to už počas zápasu, a preto striedal. Po konzultácii s lekármi sme sa rozhodli nahradiť ho. Je mi to ľúto, ale nie je stopercentne fit a bude sa liečiť.

Chcel som, aby sa vrátil do reprezentácie. Dal dva góly, ale aj zápasy predtým boli z jeho strany veľmi dobré. Potešilo ma, že sa útočník pravidelnejšie objavuje v poľskej lige v základe a že sa presadzuje strelecky," povedal Tarkovič.

Na šamorínskom zraze privítal zverencov, ktorí už nemali klubové povinnosti:

"O všetkých desiatich máme informácie. Ľubomír Šatka a Marek Rodák sú na ceste, mali by čochvíľa prísť a stihnúť tréningový proces. Verím, že v pondelok tu už budú všetci nominovaní."

Vo výbere chýbajú viaceré dlhoročné opory na čele s kapitánom Marekom Hamšíkom, ďalším stredopoliarom Jurajom Kuckom či pravým obrancom Petrom Pekaríkom.

Tarkovič si chce odskúšať ďalších futbalistov.

"Budú to pre nás dobré konfrontácie, Nóri aj Fíni majú v kádroch individuality, ktoré hrávajú v najvyšších súťažiach. Obaja súperi sú približne na našej úrovni. Pre nás bude najdôležitejšie, aby sme sa pozerali na seba. V kádri máme viacero hráčov, ktorým by som chcela dať priestor."

Dvojzápas s tímami zo severu Európy slúži pre Slovákov ako príprava na nový ročník Ligy národov. V nej bude účinkovať v C-divízii, súťaž potrvá od júna do septembra.

Stanislav Lobotka
Stanislav Lobotka (Autor: TASR - Jaroslav Novák)

Lobotka: Som v psychickej aj fyzickej pohode

Pri neúčasti niektorých tradičných mien preberú úlohu lídrov aj obranca Milan Škriniar so stredopoliarom Stanislavom Lobotkom, ktorí v drese Interu Miláno a SSC Neapol bojujú o titul v talianskej Serie A.

Tento týždeň Inter iba remizoval s Fiorentinou 1:1, Neapol zvíťazil nad Udinese 2:1 a Lobotkov tím figuruje na druhej priečke o tri body pred Škriniarovým.

"Prebrali sme víkendové zápasy, určite sa podpichujeme, ale jeden druhému držíme palce. Cítim sa v psychickej aj fyzickej pohode.

Teším sa na všetky medzinárodné zápasy, aj v nich chce hrať každý čo najlepšie, ináč to nebude ani tentoraz. Tlak na seba necítim, tréner sa tak s nomináciou rozhodol, chce si niečo vyskúšať," povedal Lobotka.

Almásimu stúplo sebavedomie

So zmiešanými pocitmi z klubovej úrovne pricestoval Ladislav Almási.

Útočník Baníka Ostrava síce v sobotu strelil trinásty gól v tejto sezóne českej ligy, no jeho mužstvo doma prekvapujúco podľahlo poslednej Karvinej 1:3.

"Asi to nikto nečakal, cez polčas sme si povedali, že s tým musíme niečo spraviť, no kontaktný gól prišiel neskoro. Systém v Baníku mi sedí, góly padajú a myslím si, že budú aj naďalej.

Každý útočník potrebuje systém šitý na seba. Táto sezóna je pre mňa zatiaľ najlepšia. V reprezentácii je prístup ku každému zápasu rovnaký, pôjdem do toho s tým, aby som skóroval. Dúfam, že sa mi to podarí. Každým zrazom som sebavedomejší, spoznal som chalanov, čo mi veľmi pomohlo."

Aktualizovaná nominácia SR

Na prípravné zápasy s Nórskom (25. marca o 18.00 h v Osle) a Fínskom (29. marca o 18.00 h v Murcii/Šp.):

Brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United), Marek Rodák (FC Fulham), Dominik Holec (AC Sparta Praha)

Obrancovia: Martin Koscelník (FC Slovan Liberec), Boris Sekulič (Chicago Fire FC), Martin Valjent (RCD Mallorca), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Milan Škriniar (FC Inter Miláno), Dávid Hancko (AC Sparta Praha), Jakub Holúbek (GKS Piast Gliwice), Vernon De Marco (ŠK Slovan Bratislava)

Stredopoliari: Patrik Hrošovský (K.R.C. Genk), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Matúš Bero (Vitesse Arnhem), Christián Herc (Grashopper Club Zürich), Ondrej Duda (1. FC Kolín), Albert Rusnák (FC Seattle Sounders), Tomáš Suslov (FC Groningen)

Útočníci: Róbert Boženík (Fortuna Düsseldorf), Ivan Schranz (SK Slávia Praha), Lukáš Haraslín (AC Sparta Praha), Martin Regáli (MFK Ružomberok), Ladislav Almási (FC Baník Ostrava), Dávid Strelec (Spezia Calcio)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Zmena v nominácii Slovenska. Tarkovič povolal náhradného útočníka