Slovan spoznal ďalšieho súpera v Európe, Weissovi sa želanie nesplnilo

Futbalisti Slovana Bratislava.
Futbalisti Slovana Bratislava. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Michal Šášky|18. dec 2023 o 14:12 (aktualizované 18. dec 2023 o 14:45)

Slovenský majster bude cestovať do susednej krajiny.

BRATISLAVA, NYON. „Žreb snov pre belasých,“ hovoril s radosťou komentátor RTVS Ľuboš Hlavena.

Futbalisti Slovana Bratislava sa v úvode jarnej vyraďovacej fázy Európskej konferenčnej ligy stretnú s rakúskym tímom Sturm Graz.

Slovenský majster sa vyhol viacerým náročným súperom, ale aj starým-známym. Čaká ho geograficky najbližší protivník zo susednej krajiny.

Rozhodol o tom žreb play-off, resp. šestnásťfinále súťaže v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

Už pred žrebom bolo dané, že slovanisti odohrajú prvý zápas vo štvrtok 15. februára na ihrisku súpera a odvetu vo štvrtok 22. februára na domácom štadióne.

„Sturm Graz má dobré mužstvo. Keď som počúval komentátora v televízii, myslel som si, že nám vylosovali druhú ligu,“ komentoval žreb tréner Slovana Vladimír Weiss starší.

Postúpili len o skóre

Jeho zverenci si vybojovali druhé postupové miesto v A-skupine Európskej konferenčnej ligy za francúzskym OSC Lille.

V jarnom šestnásťfinále na nich čakali mužstvá, ktoré sa v skupinovej fáze Európskej ligy umiestnili na tretej priečke.

Víťazi dvojzápasov postúpia do osemfinále, kam sa slovanisti vlani prebojovali zo skupiny priamo.

Okrem Grazu mohli slovanisti dostať aj ďalších sedem súperov: Olympiacos FC (Grécko), Ajax Amsterdam (Holandsko), Real Betis (Španielsko), Royale Union SG (Belgicko), Maccabi Haifa (Izrael), Servette FC (Švajčiarsko) a Molde FK (Nórsko).

Žreb mal v réžii grécky futbalista a majster Európy z roku 2004 Traianos Dellas, Slovan vytiahol ako prvý klub.

Sturm Graz je jeden zo štyroch tímov v osudí, s ktorými sa slovenské tímy nikdy v histórii nestretli v zápasoch európskych pohárových súťaží.

Rakúsky klub je momentálne v tabuľke domácej súťaže druhý za Salzburgom. V Európe postúpil do jarnej časti aj so šťastím.

Skupinu Európskej ligy UEFA totiž ovládli Atalanta Bergamo a Sporting Lisabon. Sturm Graz skončil tretí len o skóre pred poľským Rakówom Čenstochová.

„Sturm Graz má kvalitný tím. Nemá síce európske hviezdy, ale keď je však druhý hneď za Salzburgom, tak niečo musí vedieť. Hrá zaň Otar Kitešvili, môj bývalý zverenec z gruzínskej reprezentácie a výborný futbalista,“ povedal na margo súpera tréner Weiss.

VIDEO: Vladimír Weiss st. komentuje žreb

„Výhodou je, že nemusíme ďaleko cestovať, z Bratislavy do Grazu je to ani nie tristo kilometrov. Aj pre fanúšikov je to geograficky veľmi dobré, náš sektor tam bude určite plný. Ako nás ľudia prišli podporiť do Ľubľany, tak očakávame, že prídu aj do Grazu.

Verím, že tam vo výbornej kulise podáme dobrý výkon a dosiahneme výsledok, aký by nám dával šancu do odvety. Rovnako verím, že po dobrom výkone vonku vypredáme na odvetu Tehelné pole. Súpera si celkovo zanalyzujeme a verím, že sa pobijeme o postup,“ dodal Weiss.

Rakúšania majú, pochopiteľne, opačné plány. „Čaká nás kvalitný súper, no my chceme po dvoch zápasoch odísť z ihriska ako víťazi a postúpiť do ďalšieho kola.

Slovan je tradičný slovenský klub. V tejto sezóne podáva dobré výkony, je jasným lídrom slovenskej ligy a v A-skupine Európskej konferenčnej ligy nazbieral desať bodov,“ poznamenal výkonný riaditeľ Sturmu Graz Andreas Schicker.

Hrozili aj starí známi

Okrem Sturmu Graz sa slovenské tímy nikdy nestretli ani s Realom Betis zo Španielska, belgickým Royale Union SG či nórskym Molde.

Práve Molde sa javil ako najpriechodnejší súper, nórsku ligu zakončil na piatom mieste s 19-bodovým mankom na lídra a budúcu sezónu bude bez európskych pohárov. Ďalšiu ligovú sezónu začína až na prelome marca - apríla.

Futbalisti Slovana Bratislava.
Futbalisti Slovana Bratislava. (Autor: TASR - Martin Baumann)

Slovan sa mohol stretnúť aj s Olympiakosom, s ktorým sa stretol aj v predošlých dvoch sezónach kvalifikácie Európskej ligy, v sezóne 2009/10 aj v predkole Ligy majstrov. Grécky klub bol vždy ten úspešnejší.

Hrozil aj izraelský tím Maccabi Haifa, ktorý Slovanu zničil sen o Lige majstrov, keď ho v kvalifikácii dvakrát zdolal (2:1, 3:1).

Švajčiarsky Servette sa stretol s Ružomberkom v prvom predkole Európskej ligy covidovej sezóny 2020/2021, slovenského súpera vyradil po víťazstve 1:0.

Weiss chcel Ajax

Okrem účastníka španielskej La Ligy bol najprestížnejším súperom holandský Ajax Amsterdam, ktorý však zažíval katastrofálny úvod sezóny.

V priebehu jesene sa dokonca ocitol na poslednom mieste Eredivisie. Postupne sa dostal z 18. na už piate miesto, na líderský PSV Eindhoven stráca 23 bodov.

Európsku jar dokázal zachrániť iba v poslednom zápase, keď doma uhral jediné víťazstvo nad AEK Atény a o bod ho preskočil. V skupine postúpili anglický Brighton a francúzsky Marseille.

„Osobne som si prial Ajax, pre nás všetkých by bolo zážitkom hrať s takým veľkým klubom,“ priznal tréner Weiss po žrebe.

Tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st..
Tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st.. (Autor: TASR)

Slovan nemá na Ajax dobré spomienky, keď s ním v play-off Európskej ligy 2009/10 prehral 1:2 a vysoko 0:5.

V minulosti s ním mali zlé skúsenosti aj Spartak Trnava, Dukla Banská Bystrica a v skupine Pohára UEFA (predchodca Európskej ligy) Žilina.

Lístky pod stromček

Marketingové oddelenie Slovana sa rozhodlo predsviatočný žreb poňať aj ako vhodný darček pod vianočný stromček.

Predaj vstupeniek na šestnásťfinálový duel spustia ešte dnes, v pondelok 18. decembra, vo večerných hodinách.

Do 26. decembra budú navyše lístky v špeciálnej vianočnej cene s 20-percentnou zľavou. Po Vianociach sa zdražia.

Držitelia permanentiek získajú ešte dodatočnú 20-percentnú zľavu za vernosť.

Finále súťaže sa odohrá v stredu 29. mája na Štadióne Agia Sophia v Aténach. Titul v minulom ročníku získal West Ham United, ktorý aktuálne účinkuje v Európskej lige.

Dvojice šestnásťfinále EKL

  • Sturm Graz - Slovan Bratislava
  • Ajax Amsterdam - Bodö/Glimt
  • Maccabi Haifa - KAA Gent
  • FK Molde - Legia Varšava
  • Olympiacos Pireus - Ferencváros Budapešť
  • Real Betis - Dinamo Záhreb
  • Servette Ženeva - Ludogorec Razgrad
  • Union Saint-Gilloise - Eintracht Frankfurt
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Slovan spoznal ďalšieho súpera v Európe, Weissovi sa želanie nesplnilo