Taký koeficient Slovan ešte nemal. Je vyššie ako Sparta, no opäť musí začínať od nuly

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava po zápase s LOSC Lille.
Futbalisti ŠK Slovan Bratislava po zápase s LOSC Lille. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|30. máj 2024 o 10:15

Slovan pozná možných súperov v prvom predkole Ligy majstrov.

BRATISLAVA. Futbalisti Slovana Bratislava majú za sebou dve pohárové sezóny, v ktorých to dotiahli až do jarného pokračovania Konferenčnej ligy. 

V roku 2023 zažilo Tehelné pole sklamanie po nezvládnutej odvete s Bazilejom.

Tento rok sa púť slovenského majstra skončila už pred osemfinále, keď nestačil na rakúsky Sturm Graz, ktorý po domácom víťazstve 4:1 uspel v Bratislave 1:0.

Pre belasých to boli v ére samostatnosti v pohárovej Európe najúspešnejšie sezóny, či už z pohľadu celkového umiestnenia alebo získaných bodov do klubového i národného koeficientu UEFA.

Napriek tomu nenastane v prípade slovenského majstra pred novým ročníkom žiadna zmena a čaká ho opäť dlhá cesta do hlavnej časti jednej zo súťaží.

Už prvý dvojzápas bude veľmi dôležitý

Začiatkom týždňa spoznal Slovan možných súperov v prvom kvalifikačnom kole Ligy majstrov. Bude v pozícii nasadeného tímu a zrejme aj papierového favorita.

V majstrovskej vetve figurujú medzi nenasadenými mužstvami šampióni San Marína, Andorry, Luxemburska, Malty, Litvy, ale aj mužstvá zvučnejšieho mena. 

Slovanisti majú stále v pamäti dvojzápas s gruzínskym Dinamom Batumi.

V júli 2022 sa po 90 minútach zrodili dve bezgólové remízy, no v predĺžení odvetného zápasu skóroval Zuriko Davitashvili.

So Slovanom to vyzeralo zle, zostávalo málo času, no najskôr vyrovnal Tigran Barseghjan a potom gólom priamo z rohu rozhodol Vladimír Weiss ml.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Dinamo Batumi - Slovan Bratislava

Nebezpečným súperom môže byť aj slovinské Celje, ktoré v tamojšej najvyššej lige suverénne nechalo za sebou Maribor s Olimpijou Ľubľana.

Prvé predkolo Ligy majstrov je mimoriadne dôležité. Jeho víťaz má totiž prinajhoršom garantovanú účasť v play-off Konferenčnej ligy.

Jednoducho povedané, v prípade neúspechov v ďalších predkolách má postupne kam padať a stále bude v hre o skupinovú časť európskej súťaže.

Naopak, pokiaľ nezvládne Slovan v Lige majstrov už prvú prekážku, spadne do druhého predkola Konferenčnej ligy a následne by potreboval zvládnuť tri dvojzápasy, aby postúpil aspoň do skupiny pohárovej súťaže číslo 3.

Možní súperi Slovana Bratislava v 1. kvalifikačnom kole Ligy majstrov 2024/2025

Virtus (San Maríno), UE Santa Coloma (Andorra), Egnatia (Albánsko), FK Dečič (Čierna Hora), FC Differdange (Luxembursko), FC Struga (Severné Macedónsko), Vikingur (Island), FC Ordabasy (Kazachstan), FK Panevežys (Litva), Dinamo Minsk (Bielorusko), Larne FC (Severné Írsko), Hamrun Spartans (Malta), NK Celje (Slovinsko), Dinamo Batumi (Gruzínsko), Borac Banja Luka (Bosna a Hercegovina)

Problémom je covidová sezóna

Bratislavský Slovan zažije ďalšie náročné leto, v ktorom sa bude snažiť splniť si svoj sen o premiérovej účasti v Lige majstrov. 

Na základe svojho najvyššieho klubového koeficientu 30,5 je Slovan na 61. mieste, pričom je tesne za Galatasarayom Istanbul či Celticom Glasgow.

Belasí sú pred Spartou Praha, Malmö, Midtjyllandom aj Bodø/Glimt, no napriek tomu všetky tieto mužstvá sú vyššie nasadené než Slovan. Prečo?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Taký koeficient Slovan ešte nemal. Je vyššie ako Sparta, no opäť musí začínať od nuly