VIDEO: Kuriozita víkendu. Arbiter sa urazil a ušiel, zápas rozhodovali hráči

David Douděra, hráč Slavie Praha ako provizórny asistent rozhodcu.
David Douděra, hráč Slavie Praha ako provizórny asistent rozhodcu. (Autor: SK Slavia Praha)
Michal Šášky|3. júl 2023 o 07:25

Prípravný zápas mal bizarný priebeh. Hráč asistoval rozhodcovi, potom na víťazný gól.

PRAHA. V prípravných zápasoch počas medzisezónneho obdobia síce nejde prakticky o nič, ale emócie futbalistov na hracej ploche sa v ničom nemenia.

Niekedy to prináša aj nezvyčajné, ba až kuriózne momenty. Jeden z nich sa udial v súboji poľského šampióna s českým vicemajstrom.

Raków Čenstochová a Slavia Praha sa stretli na hernom sústredení v rakúskom Aigene.a zápas oficiálne trval desať minút.

Čo sa stalo?

V 11. minúte sa do slovnej výmeny dostal rakúsky rozhodca Lino Heiduck, ktorý bežne píska regionálne a mládežnícke futbalové súťaže či futsalovú ligu, s gréckym hráčom poľského tímu Giannisom Papanikolaoum.

Arbiter z ničoho nič prerušil stretnutie a niekoľko desiatok sekúnd sa hádal s futbalistom. Ostatní využili nečakanú pauzu na občerstvenie pri striedačkách.

Po niekoľkých desiatkach sekúnd rozhodca udelil Grékovi červenú kartu a po pár minútach dokonca predčasne ukončil zápas. Následne odišiel do šatní.

„Podľa jeho slov za urážky výrazne za hranicou a aj napriek opakovaným upozorneniam,“ priblížil situáciu Jakub Splavec, riaditeľ strategickej komunikácie Slavie.

VIDEO: Slavia Praha - Raków Čenstochová (záznam)

Mužstvá však zostali na hracej ploche a po vyše osemminútovej prestávke pokračovali v stretnutí. Hralo sa v rovnovážnom počte 11 na 11, na ihrisku zostal aj Papanikolaou.

„Pôvodne vylúčený hráč Rakówa sa vďaka ukončeniu oficiálneho zápasu mohol vrátiť do hry. Každopádne, dodatočný trest bude vzhľadom na správanie sa hráča zrejme ešte nasledovať,“ doplnil Splavec.

„Tento incident je pre Raków signálom, aby pred kvalifikačnými zápasmi Ligy majstrov s hráčom individuálne pracovali a zabezpečili, aby jeho správanie v kľúčových dueloch neovplyvnilo negatívne mužstvo,“ upozorňuje web poľskej verejnoprávnej televízie TVP.

Rozhodca zdúchol

Rozhodnutie rakúskeho arbitra tímy rešpektovali, nechceli však zápas ovplyvniť tým, že by jeden z tímov hral v početnej výhode.

Raków chcel pôvodne poslať za vylúčeného hráča náhradníka, čo však pravidlá v týchto situáciách nepovoľujú ani v prípravnom stretnutí.

„Rozhodca to odmietol akceptovať, pretože bol podľa vlastných slov v ohrození zdravia,“ opisoval Splavec.

Urazený arbiter Heiduck ušiel, no predtým správne ukončil stretnutie, ktoré sa skončilo kontumačným víťazstvom Slavie. Zvyšok stretnutia prebiehal neoficiálne.

„Po snahe organizátorov aj zástupcov oboch tímov, aby sa pokračovalo v zápase v rovnakom nastavení, rozhodca aj s asistentami odišli a odmietli sa vrátiť na ihrisko. Dokonca to nechceli akokoľvek komentovať,“ opisoval člen českého klubu.

Z hráčov boli rozhodcovia

Hlavným rozhodcom sa na zvyšok zápasu stal manažér Čenstochovej Kamil Waskowski, bývalý arbiter disponujúci rozhodcovskou licenciou. V minulosti pískal tretiu ligu.

„K núdzovému riešeniu situácie došlo až potom, čo rozhodca odmietol pokračovať bez akejkoľvek snahy čokoľvek vyriešiť,“ poznamenal Spavec.

Na postranné čiary sa postavil zástupca každého tímu, zo Slavie hráč David Douděra. Ten nastúpil v druhom polčase na ihrisko a asistoval na víťazný gól.

V úlohe asistenta rozhodcu ho vystriedal náhradný brankár Jan Sirotník. Ten bol pôvodne do tejto úlohy navrhovaný ako prvý.

„Než stačil informáciu vstrebať, obul sa David Douděra a s nadšením sa chopil úlohy na čiare. Som rád, že aj v týchto situáciách dokážeme zachovať pokojnú hlavu a nechať zápas dohrať. Hlavne kvôli fanúšikom, ktorí nás dnes prišli podporiť. Zážitok na nezaplatenie,“ dodal Spavec.

Futbalisti Slavie napokon zdolali Raków 2:1, oba góly českého tímu strelil Mick van Buren, poľský tím ťažil z vlastného gólu slavistického kapitána Mohameda Tijaniho.

Zápas však ešte bude mať dohru za okrúhlym stolom, Papanikolaou a možno ani rozhodcovia sa napokon nevyhnú trestu.

„Rozhodca na mieste nevyplnil oficiálny zápis o stretnutí a celá záležitosť sa bude podľa slov organizátorov ešte neskôr riešiť v rámci rakúskej asociácie, u ktorej si obe delegácie rozhodcov objednali,“ uzavrel Spavec.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»VIDEO: Kuriozita víkendu. Arbiter sa urazil a ušiel, zápas rozhodovali hráči