Obaja tvrdia, že sú nevinní. Z podvodu obvinili Blattera aj Platiniho

Sepp Blatter a Michel Platini.
Sepp Blatter a Michel Platini. (Autor: SITA/AP)
TASR|2. nov 2021 o 17:16

Pôvodne bol podozrivý iba Švajčiar, až vlani k nemu pridali aj Platiniho.

BERN. Bývalého prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera i niekdajšieho šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho v utorok švajčiarska prokuratúra obvinila z podvodu a ďalších činov.

Príčinou je kontroverzná platba v hodnote dvoch miliónov amerických dolárov, ktorú Švajčiari vyšetrovali šesť rokov.

Osemdesiatpäťročný Blatter a 66-ročný Platini budú čeliť v najbližších mesiacoch pojednávaniu na federálnom súde v Bellinzone.

"Táto platba poškodila aktíva FIFA a viedla k nezákonnému obohateniu Platiniho," zverejnila švajčiarska federálna prokuratúra v stanovisku, z ktorého citovala agentúra AP. Obaja obvinení trvajú na svojej nevine a bránia sa tým, že o platbe mali ústnu dohodu.

Údajne išlo o odmenu za Platiniho prácu ako konzultanta pre FIFA v rokoch 1998 až 2002, ale žalobcovia tvrdia, že Francúz už peniaze dostal predtým. Vyšetrovanie Blattera sa začalo na jeseň 2015 po raziách a zatýkaniach vtedajších funkcionárov FIFA pre podozrenia z korupcie.

Pôvodne bol podozrivý iba Švajčiar, až vlani k nemu pridali aj Platiniho. Kariéra oboch v medzinárodných štruktúrach sa skončila po dlhoročných trestoch od etickej komisie FIFA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Obaja tvrdia, že sú nevinní. Z podvodu obvinili Blattera aj Platiniho