Klub bez domova cestuje Európou. Budúcu sezónu nastúpi v Lige majstrov

Futbalisti Šachtaru Doneck.
Futbalisti Šachtaru Doneck. (Autor: Reuters)
SITA|4. máj 2022 o 12:00

Istota skupinovej časti môže Šachtaru zaistiť desiatky miliónov eur.

ŽENEVA. Futbalisti ukrajinského Šachtaru Doneck sa predstavia v nasledujúcej edícii Ligy majstrov v skupinovej časti. Definitívu získali vypadnutí španielskeho tímu Villarreal CF v semifinále LM 2021/2022 s anglickým FC Liverpool.

Ukrajincom pomohlo aj to, že Európska futbalová únia (UEFA) zo svojich súťaží pre nasledujúci ročník vyradila ruské kluby a Ukrajina sa tým pádom posunula nahor rebríčku krajín.

Keďže titul v LM už nezíska družstvo, ktoré sa do súťaže nedostane cez domácu ligovú súťaž, strešný orgán môže vyhradenú miestenku posunúť ďalej pre tím z krajiny bez istoty skupinovej časti.

A tá pripadla pre šampióna dvanástej krajiny v hodnotení - ukrajinský Šachtar Doneck. UEFA by uvedené mala potvrdiť v najbližších dňoch či týždňoch.

Istota skupinovej časti môže Šachtaru priniesť nemalú finančnú injekciu. Pre vojenský konflikt futbalisti tímu neabsolvovali súťažný duel už niekoľko mesiacov.

Aktuálne cestuje Šachtar naprieč Európou a hrá charitatívne súboje s rôznymi súpermi.

Šachtar Doneck je v "exile" už viac ako osem rokov, takže aktuálna situácia pre neho nie je výnimočná. Ak sa mu v LM 2022/2023 bude dariť, zarobiť si môže desiatky miliónov eur.

Ukrajina má k dispozícii aj druhé miesto v LM, no Dynamo Kyjev v súťaži začne už v 2. kvalifikačnom kole.

Najvyššiu ukrajinskú futbalovú súťaž museli predčasne ukončiť. Lídrom bol Šachtar pred Dynamom.

Aktuálne je veľkou neznámou, aký káder sa podarí Šachtaru zložiť na nasledujúcu sezónu. Otáznik visí aj nad tým, kde bude klub trénovať a hrávať svoje domáce stretnutia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Klub bez domova cestuje Európou. Budúcu sezónu nastúpi v Lige majstrov