Magický večer v Glasgowe znamená finále pre Rangers, o trofej pôjde aj Mourinhovi

Radosť Glasgow Rangers.
Radosť Glasgow Rangers. (Autor: TASR/AP)
SITA|6. máj 2022 o 11:00

Frankfurt vyradil po Barcelone aj West Ham.

BRATISLAVA. Do finále futbalovej Európskej ligy 2021/2022 postúpili hráči nemeckého Eintrachtu Frankfurt a škótskeho Glasgowa Rangers.

Vo štvrtkových odvetných dueloch sa zrodili dve domáce víťazstvá. Nemecký bundesligový tím sa radoval po najtesnejšom triumfe 1:0 nad anglickým West Hamom United a škótski Rangers zvíťazili no vypredanom Ibrox Stadium 3:1 nad druhým nemeckým zástupcom - RB Lipsko.

Vylúčili hráča i trénera

Eintracht postúpil do finále európskeho pohára po 42 rokoch. West Ham si však odvetný zápas skomplikoval sám, pretože už v 17. minúte Aaron Cresswell po faule na unikajúceho Jensa Haugeho videl červenú kartu.

Frankfurt využil početnú výhodu presilovku v 26. minúte, keď sa presadil Kolumbijčan Rafael Borré.

Tréner West Hamu David Moyes v 79. minúte neudržal nervy a odkopol loptu smerom k lavičke Eintrachtu a za nešportové správanie dostal červenú kartu.

„Toto bol večer, na ktorý sa nezabúda. Neuveriteľný. Je neuveriteľné, čo toto mužstvo opäť predviedlo. Bol to veľmi ťažký zápas a dali sme fantastický gól. Druhý polčas sme bránili, ale odohrali sme ho s veľkou vášňou a srdcom,“ povedal pre oficiálny klubový web tréner Eintrachtu Oliver Glasner.

Magický večer bol aj na Ibrox Stadium v Glasgowe. Domáci "jazdci" vstupovali do zápasu s mankom 0:1.

Zverenci holandského trénera Giovanniho van Bronckhorsta si však gólmi v 19. a 24. minúte vytvorili dvojgólový náskok.

Kapitán James Tavernier otvoril skóre a siedmym gólom v Európskej lige sa osamostatnil na čele tabuľky strelcov. O päť minút sa k nemu pridal aj Fín Glen Kamara.

Hosťom sa podarilo znížiť až v 71. minúte, keď sa presadil talentovaný Francúz Christopher Nkunku. O desať minút však domácim vrátil dvojgólový náskok Angličan John Lundstram.

Rangers postúpili do finále európskej súťaže po 14 rokoch.

"Neuveriteľné. Finále európskeho pohára je to, o čom človek sníva,“ radoval sa Tavernier v televíznom rozhovore s BT Sport.

"Do finále pôjdeme so sebavedomím. Frankfurt tam tiež nie je náhodou, ale je to jeden zápas a my sme tam na to, aby sme ho vyhrali.“

Finále je na programe 18. mája na Štadióna Ramóna Sáncheza Pizjuána v Seville.

Mourinho v prvom finále súťaže

Prvé finále Európskej konferenčnej ligy, novej súťaže UEFA, si zahrajú futbalisti AS Rím a Feyenoordu Rotterdam.

AS Rím po vonkajšej remíze 1:1 zdolal Leicester City 1:0, Feyenoord po domácej výhre 3:2 vo štvrtok uhral na ihrisku Marseille remízu 0:0.

AS Rím vlani nestačil v semifinále Európskej ligy na Manchester United, tentoraz si už však s anglickým súperom poradil.

Postup pre zverencov trénera Josého Mourinha vystrelil útočník Tammy Abraham, ktorý sa presadil v 11. minúte hlavou po rohovom kope.

"Nie som najlepší hlavičkár, ale táto mi sadla. Nechali sme na ihrisku úplne všetko, v závere som už nevládal," zakončil Abraham.

Stretnutie v Marseille zďaleka neponúklo také ofenzívne predstavenie, ako pred týždňom v Rotterdame, kde padlo päť gólov.

Marseille vyhralo v play-off na Stade Vélodrome všetky tri doterajšie zápasy, no doma nedokázalo prekonať defenzívu tretieho tímu holandskej ligy.

Feyenoord predĺžil sériu bez prehry na osem duelov, hoci po prvýkrát vo vyraďovacej fáze neskóroval.

Súboj o trofej je na programe v stredu 25. mája v albánskej Tirane.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Magický večer v Glasgowe znamená finále pre Rangers, o trofej pôjde aj Mourinhovi