Veľký súboj aj na východe. Košice vyzvú európskeho giganta

Futbalisti Košíc.
Futbalisti Košíc. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|12. jún 2024 o 17:46

Čas úvodného výkopu zatiaľ známy nie je.

KOŠICE. Nedávno zaujala správa, že Spartak Trnava vyzve v príprave anglickú Aston Villu, tím z anglickej Premier League.

Súpera podobného rangu privítajú aj Košice. V generálke na Niké ligu hostia taliansky klub AS Rím.

Zápas sa hrá v pondelok 22. júla, čas úvodného výkopu zatiaľ známy nie je.

AS Rím už v metropole východu hral, bolo to v predkole Európskej ligy 2009/10. V pamätnom súboji sa zrodila remíza 3:3, dvomi gólmi sa blysol Ján Novák.

Za Rím nastúpil legendárny Francesco Totti, ktorý strelil takisto dva góly.

Prekvapivý výsledok išiel do sveta. V odvete však Košičania doslova zhoreli v talianskom ohni a prehrali 1:7.

VIDEO: Zo zápasu Košice - AS Rím 3:3, rok 2009

Vtedajší súboj sa hral ešte v Čermeli na štadióne Lokomotívy Košice, tento raz bude otvárajúcim duelom Košickej futbalovej arény.

"Vnímame to veľmi pozitívne, pretože po dlhom čase je to súper z najvyššieho európskeho rangu, ktorý nás môže skutočne preveriť a ukázať futbalovú modernu najvyššej kvality.

Zároveň v tom vidím aj istú nostalgiu spred pätnástich rokov, keď do Košíc v rámci Európskej ligy zavítal práve AS Rím na čele s legendárnym Francescom Tottim.

Klobúk dole pred vedením Košickej futbalovej arény a jej manažérom Petrom Schmiedlom, že sa podarilo zorganizovať príchod takéhoto veľkoklubu do Košíc," pre klubový web povedal prezident FC Košice Dušan Trnka.

AS Rím patrí medzi najzvučnejšie talianske kluby. Je držiteľom troch talianskych titulov, deväťkrát vyhral Taliansky pohár.

V ročníku 1983/84 sa Rimania tešili zo zisku Európskeho pohára, predchodcu Ligy majstrov.

V sezóne 2021/2022 vyhrali vôbec ako prvý tím v histórii Európsku konferenčnú ligu, k trofeji ich doviedol portugalský tréner José Mourinho.

Aktuálne vedie Rimanov Daniele De Rossi, ktorý pamätný súboj s Košicami zažil ako hráč. Za Vlkov by mohli nastúpiť mená ako Paulo Dybala, Chris Smalling, Lorenzo Pellegrini či Gianluca Mancini.

VIDEO: Prezident FC Košice Dušan Trnka

"Košická futbalová aréna je dostavaná, skolaudovaná a v plnej prevádzke. Sme štadiónom UEFA 4, teda najvyššej kategórie, a takýto skvost v rámci športovísk s národným významom si určite zaslúži parádny slávnostný otvárací zápas," uviedol manažér Košickej futbalovej arény Peter Schmiedl s tým, že čas úvodného výkopu bude upresnený.

Program pre fanúšikov začne od 17:00 h. Schmiedl je hrdý na to, že šiesty tím talianskej Serie A si vybral práve Košice.

"Som veľmi šťastný, že po dvoch mesiacoch intenzívnej práce sa nám podarilo zmanažovať pre domáci klub súpera z európskej klubovej špičky.

Proti FC Košice nastúpi semifinalista Európskej ligy, trojnásobný majster Talianska, deväťnásobný víťaz Talianskeho pohára, dvojnásobný víťaz Talianskeho superpohára a víťaz Európskej konferenčnej ligy spred dvoch rokov - AS Rím!," s hrdosťou vyhlásil generálny manažér štvrtého najväčšieho štadióna na Slovensku.

Prvý zápas play-off, Európska liga, 20.8.2009: MFK Košice - AS Rím 3:3 (1:1)

Góly: 5. Milinkovič, 71. a 81. Novák (prvý z 11 m) - 38. a 67. Totti (prvý z 11 m), 52. Menez. Rozhodovali: Rasmussen - Wulff, Hog (všetci Dánsko), ŽK: De Rossi, 8450 divákov.

MFK: Schreng - Kišš, Bašista, Kaminský (58. U. Matič), Juhar - Cicman, Dobias - Viazanko, Škutka (70. Karaš), Milinkovič (69. Janič) - Novák. Tréner: Ján Kozák starší.

AS: Artur - Motta (84. Cassetti), Andreolli, Mexes, Riise - De Rossi - Cerci (51. Taddei), Pizarro, Menez (74. Guberti) - Brighi, Totti. Tréner: Luciano Spalletti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Veľký súboj aj na východe. Košice vyzvú európskeho giganta