Vyradí Sevilla ďalšieho favorita? Mourinho chce získať šiestu trofej

Futbalisti FC Sevilla po triumfe nad Manchestrom United.
Futbalisti FC Sevilla po triumfe nad Manchestrom United. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. máj 2023 o 00:00

V semifinále sú až dve talianske mužstvá.

BRATISLAVA. José Mourinho môže druhý rok po sebe získať s futbalistami AS Rím európsku pohárovú trofej. Vlani sa tešil v Európskej konferenčnej lige, v tejto sezóne dotiahol klub už do semifinále Európskej ligy.

Prvý duel s Bayerom Leverkusen je na programe vo štvrtok o 21.00 SELČ na Stadio Olimpico. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria ďalší taliansky zástupca Juventus Turín a rekordný šesťnásobný šampión súťaže FC Sevilla.

Mourinho priťahuje trofeje ako magnet. Vlani vo víťaznom finále premiérovej edície EKL v Tirane skompletizoval Portugalčan zbierku a ako tréner má tituly zo všetkých v súčasnosti existujúcich pohárových súťaží v Európe.

Vylepšiť dojem z ligy

Celkovo ich s tímami, ktoré počas kariéry viedol, získal päť.

Predtým na lavičke FC Porto triumfoval v Pohári UEFA 2003 a Lige majstrov 2004, s Interom Miláno sa radoval v LM 2010 a Manchester United doviedol k víťazstvu v Európskej lige v roku 2017.

Útočníkovi Rimanov Tammymu Abrahamovi metódy 60-ročného kouča imponujú. Vďaka nim sa podľa neho môžu "giallorossi" opäť dostať až na vrchol, čím by odčinili nemastné-neslané účinkovanie v Serii A.

V najvyššej talianskej súťaži ťahá AS štvorzápasovú šnúru bez víťazstva a štyri kolá pred koncom sa prepadol na 7. miesto tabuľky.

"Očakáva odo mňa, že budem tvrdo pracovať a pomôžem tímu gólmi. Je to typ trénera, ktorý sa vždy sústredí na najbližší zápas, nepozerá sa príliš dopredu. Sezóna sa zatiaľ vyvíja sľubne.

Veríme, že na jej konci budeme môcť s našimi fanúšikmi osláviť zisk trofeje. Vieme však, že Leverkusen má veľmi dobré mužstvo s kvalitným trénerom a hráčmi. Nebude to ľahké," vyhlásil Abraham v rozhovore pre uefa.com.

Bude to skvelý zápas

Moussa Diaby patril medzi opory "farmaceutov" na ich ceste do semifinále EL. V šiestich vystúpeniach v súťaži strelil tri góly a pridal dve asistencie.

"Bude to skvelý zápas. Oba tímy budú bojovať o víťazstvo. Vieme, aké silné sú momentálne talianske kluby. Veľmi dobre poznáme trénera, hráčov i vášnivých fanúšikov AS. My však chceme spraviť radosť tým našim.

Budeme ich potrebovať a my urobíme všetko, aby sme ich potešili postupom do finále." Francúzsky legionár tvrdí, že tréner Xabi Alonso od októbrového príchodu na lavičku vštepil hráčom víťaznú mentalitu.

Semifinále Európskej ligy

AS Rím - Bayer Leverkusen - 1. zápas:

/rozhodca: Michael Oliver (Angl.)/

Juventus Turín - FC Sevilla - 1. zápas:

/rozhodca: Daniel Siebert (Nem.)/

"Poprosil nás, aby sme zabudli na to, čo bolo predtým. Apeloval na to, aby sme hrali, ako keby sme začínali novú sezónu. Do klubu priniesol skúsenosti, využíva to, čím si ako hráč prešiel, aby nám denne pomáhal sa zlepšovať.

Zatiaľ sa mu darí naozaj dobre. Sme veľmi radi, že je náš hlavný tréner, mužstvo hrá dobre a ideme správnym smerom. Preto sa nám podarilo vyšplhať v tabuľke Bundesligy nahor a dostať sa do semifinále Európskej ligy."

Hráčov akoby pokropil živou vodou

Sevilla vyradila vo štvrťfinále Manchester United. Po remíze 2:2 na Old Trafford nedala slávnemu anglickému tímu v domácej odvete šancu a zdolala ho 3:0.

Andalúzania sa hotujú vyradiť ďalšieho favorita, ktorým je turínsky Juventus. Jose Luis Mendilibar pôsobí na lavičke Sevilly iba od marca a jeho príchod zapôsobil na hráčov ako pokropenie živou vodou.

"V prvom rade som bazíroval na tom, aby sa hráči cítili komfortne a tešili sa na tréningy. V tíme vládla dobrá nálada, ktorá sa zlepšovala výsledkami. Tie mi zo začiatku veľmi pomohli, tímu stúplo sebavedomie.

Už som toho v trénerskej kariére dosiahol veľa, ale postup do finále by bol jednoznačne môj najväčší úspech," priznal Mendilibar, ktorého zverenci zdolali cez víkend v lige Espanyol 3:2 a plávajú v strede tabuľky La Ligy.

Juventus sa v domácej súťaži dostal na 2. miesto pred Lazio Rím a darí sa mu aj v EL. Proti Seville však nebude môcť počítať s obrancom Mattiom de Scigliom, ktorý absolvoval operáciu pravého kolena.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Vyradí Sevilla ďalšieho favorita? Mourinho chce získať šiestu trofej