Miliónoví mladíci aj poľský reprezentant. Súper Slovana má vekový priemer pod 24 rokov

Adam Buksa sa teší po strelenom góle v zápase 3. predkola Ligy majstrov FC Midtjylland - Ferencváros Budapešť.
Adam Buksa sa teší po strelenom góle v zápase 3. predkola Ligy majstrov FC Midtjylland - Ferencváros Budapešť. (Autor: TASR/Ritzau Scanpix via AP)
TASR|20. aug 2024 o 11:55 (aktualizované 20. aug 2024 o 15:05)

Účastníkov play-off už čaká na štadiónoch aj legendárna zvučka, ktorá zaznie pri nástupe mužstiev.

HERNING. Futbalisti ŠK Slovan Bratislava chcú na pôde dánskeho FC Midtjylland uhrať výsledok, ktorý im dá dobrú východiskovú pozíciu pred domácou odvetou play-off Ligy majstrov.

Slovanisti sa pred brány hlavnej fázy prestížnej súťaže dostali po 10 rokoch. Úvodný duel play-off je na programe v stredu o 21.00 h na štadióne v Herningu.

Odveta sa uskutoční o týždeň neskôr na Tehelnom poli. Slovenský majster má už zaistenú minimálne účasť v skupinovej časti Európskej ligy.

FC Midtjylland - ŠK Slovan Bratislava

/play-off o Ligu majstrov - 1. zápas/

Čas: 21.00 h

Miesto: MCH Arena, Herning (kapacita: 12.148 divákov)

Rozhodcovia: Alejandro Hernandez - Jose Naranjo, Diego Sanchez Rojo (všetci Španielsko)

Bajrič: Čaká nás veľmi kvalitný súper

Slovan čaká mimoriadne náročný súper, ktorého filozofia je postavená prevažne na mladých hráčoch, keďže vekový priemer kádra Midtjyllandu je 23,9 roka.

Viac ako dve tretiny tvoria legionári, z ktorých vyčnievajú 20-roční ofenzívni hráči Franculino s hodnotou 7,5 milióna eur a Dario Osorio (7 mil. eur). Nebezpečenstvo bude Slovanu hroziť aj od Adama Buksu, ktorý si zahral za Poľsko na EURO 2024 v Nemecku.

Midtjylland začal v 2. predkole, v ktorom najskôr vyradil outsidera UE Santa Coloma z Andorry (3:0, 1:0) a v nasledujúcom predkole si poradil s Ferencvárosom Budapešť (2:0, 1:1). Silu dánskeho šampióna si uvedomuje aj kabína Slovana.

"Majú veľmi dobrých hráčov, sú rýchli a behaví. Určite si musíme v takomto zápase dávať pozor na všetko. Musíme byť koncentrovaní celých 90 minút, aby sme mali doma o čo hrať. Chceme doviezť domov niečo pozitívne a myslím si, že keď to bude do odvety otvorené, tak to vieme pred našimi ľuďmi zvládnuť," uviedol pred odletom krídelník Róbert Mak.

"Čaká nás veľmi kvalitný súper, vieme, aké sú jeho prednosti. Musíme sa čo najlepšie pripraviť a snažiť sa využiť naše silné stránky. Skúsenosti zo zápasov ako s Lille, keď sme vzdorovali aj veľkému favoritovi, nám, verím, môžu pomôcť.

Vonku to bude náročné, no urobíme všetko pre to, aby sme dosiahli výsledok, ktorý nám dá šancu pobiť sa v odvete o postup. Doma nám totiž naši fanúšikovia môžu dodať obrovskú energiu, čo môže byť naša výhoda," uviedol pre klubový web obranca Kenan Bajrič.

Zaznie už aj legendárna zvučka

Slovan začal európsku pohárovú cestu "povinnou jazdou" so severomacedónskou Strugou (4:2, 2:1). Nasledovala konfrontácia proti slovinskému NK Celje, ktorá vyvrcholila domácim vysokým víťazstvom v odvete (5:0).

Mužstvo trénera Vladimíra Weissa st. v 3. predkole dokázalo eliminovať APOEL Nikózia, ktorý v dvojzápase ani raz neprekonal brankára Dominika Takáča. Účastníkov play-off už čaká na štadiónoch aj legendárna zvučka, ktorá zaznie pri nástupe mužstiev.

Premiérovo ju okúsi na vlastnej koži aj Bajrič, ktorý sa na špeciálny zážitok teší: "Som veľmi rád, že môžem byť súčasť tohto momentu. Máme šancu priblížiť sa k snu, o ktorom sníva každý futbalista. Stále platí, že chceme ešte viac, no veľmi sa tešíme aj na play-off ako také."

"Belasí" môžu napodobniť tri slovenské kluby, ktoré si v ére samostatnosti zahrali v hlavnej fáze Ligy masjtrov. V sezóne 1997/98 sa to ako prvému zo Slovenska podarilo klubu 1. FC Košice.

Pamätná je aj cesta Artmedie Petržalka z ročníka 2005/06 pod vedením Vladimíra Weissa st., súčasného kormidelníka Slovana. Naposledy si zahrala v najprestížnejšej klubovej súťaži MŠK Žilina v edícii 2010/11.

Trojica tímov figurovala v skupinovej fáze so štyrmi tímami. Od prebiehajúcej sezóny ju nahradí ligová s 36 mužstvami a počet konfrontácií sa zvýši zo šiestich na osem.

Kitka: Treba to brať realisticky

"Tešíme sa na zápas a vieme, že sa stretneme s tímom, ktorý má kvalitu hrať Ligu majstrov. My mu to chceme sťažiť a pokúsiť sa o zázrak. S určitosťou je v tomto dvojzápase favorit Midtjylland a treba to brať realisticky. My sme však išli ďaleko, máme dva zápasy od toho, aby sme si splnili veľký sen a priniesli vysnívanú súťaž," povedal asistent trénera Boris Kitka.

Upriamil všetku pozornosť na dôležitý prvý diel postupovej matematiky: "Bude dôležité, aby sme dokázali uhrať výsledok, ktorý nám dá šancu do odvety. V domácom prostredí vieme, že sme odohrali veľa bláznivých stretnutí a dokážeme ich zlomiť. Všetko bude záležať od prvého duelu."

Realizačný tím sa v analýze súpera zameral na štýl hry, ktorým sa Midtjylland prezentuje. Okrem agresívneho a nátlakového futbalu disponuje mužstvo z Herningu aj ďalšou zbraňou.

K dispozícii bude aj nová posila

"Majú veľmi dobré štandardné situácie, hrajú netypicky dlhé autové vhadzovania stredným obrancom. Toto bola jedna zo zložiek, ktoré sme si museli prejsť v tréningovom procese. Takýchto situácií je niekedy aj 15 za zápas. Vieme, že hrajú v systéme so štyrmi obrancami s dvoma klasickými útočníkmi. Majú veľmi šikovné krídla v ofenzívnej fáze," konštatoval Weissov asistent.

Slovan môže počítať už aj s novým útočníkom Idjessim Metsokom, ktorý posilnil mužstvo v deň odletu do Dánska a mal by figurovať na oficiálnej súpiske. Tréneri sa však momentálne spoliehajú na hráčov, ktorí sú s tímom dlhšie.

"Technicky by sa to malo stíhať, cestuje s nami. Je to alternatíva smerom hore, aj keď bol veľmi málo s kolektívom. Preto si skôr myslím, že budeme vychádzať z toho, čo sme mali k dispozícii," poznamenal Kitka k 22-ročnému zakončovateľovi, ktorý prišiel na hosťovanie z Viktorie Plzeň.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Miliónoví mladíci aj poľský reprezentant. Súper Slovana má vekový priemer pod 24 rokov