Olympijský štadión v Aténach zatvorili, na ikonickej streche našli množstvo hrdze

Olympijský štadión v Aténach.
Olympijský štadión v Aténach. (Autor: Twitter Sotiris Tsern)
SITA|3. okt 2023 o 13:18

Futbalový klub Panathinaikos si musí hľadať nové dejisko pre zápasy skupinovej časti Európskej ligy.

ATÉNY. Na štadióne, na ktorom sa v roku 2004 konali olympijské hry v Aténach, nariadili novú kontrolu po tom, ako sa na ikonickej oblúkovej streche našla hrdza, ktorá si vynútila zatvorenie areálu. V pondelok o tom informovali grécki vládni predstavitelia.

Olympijský štadión s kapacitou 70-tisíc miest na sedenie, ktorý je najväčším stánkom v Grécku, sú spolu s neďalekým olympijským velodrómom pokryté bielymi rebrovanými oceľovými strechami navrhnutými španielskym architektom Santiagom Calatravom.

Obe stavby museli v piatok neskoro večer zatvoriť po tom, ako neprešli bezpečnostnou kontrolou. Tá sa začala ešte v apríli a dohliadal na ňu orgán spravujúci verejný majetok.

Mnohé grécke športoviská postavené pre olympijské hry v roku 2004 v okolí Atén boli od skončenia podujatia nedostatočne využívané alebo dokonca zakonzervované.

Hlavná ľavicová opozičná strana Syriza obvinila vládu, že zmarila plány na renováciu olympijského areálu.

"Strecha od Calatravu bola v roku 2004 symbol krajiny, ktorá hostila olympijské hry. V roku 2023 je to symbol krajiny, ktorá sa rozpadá na všetkých úrovniach,“ povedal opozičný líder Stefanos Kasselakis.

Premiér Kyriakos Mitsotakis, ktorý bol prvýkrát zvolený do funkcie v roku 2019, však oponuje a tvrdí, že bezpečnostné previerky športovísk slúžia na to, aby sa Grécko mohlo pohnúť z miesta a odštartovať potrebnú prestavbu.

Zatvorenie olympijského štadióna prinútil grécky futbalový klub Panathinaikos hľadať iné dejisko pre nadchádzajúce zápasy skupinovej časti Európskej ligy 2023/2024 proti francúzskemu tímu Stade Rennes a izraelskému klubu Maccabi Haifa.

Námestník gréckeho ministra športu Yiannis Vroutsis povedal, že zatiaľ je príliš skoro predpovedať, kedy by štadión mohli znovu otvoriť.

Tvrdil, že najskôr bude potrebné preštudovať podrobnosti o druhej bezpečnostnej inšpekcii.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Olympijský štadión v Aténach zatvorili, na ikonickej streche našli množstvo hrdze