Úspech, na ktorý čakalo celé Grécko. Olympiakos získal prvú európsku trofej

Hráči Olympiakosu oslavujú s trofejou po triumfe vo finále Konferenčnej ligy
Fotogaléria (37)
Hráči Olympiakosu oslavujú s trofejou po triumfe vo finále Konferenčnej ligy (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|29. máj 2024 o 23:41

Olympiakos Pireus sa stal víťazom Konferenčnej ligy 2023/24.

Konferenčná liga - finále

Olympiakos Pireus - ACF Fiorentina 1:0 pp

Gól: 116. El Kaabi

Rozhodcovia: Dias - Soares, Ribeiro (Port.), ŽK: Podence, Jovetič, El Kaabi - Quarta, Kouame, Biraghi

Olympiakos: Tzolakis - Rodinei, Retsos, Carmo, Ortega (91. Quini) - Hezze, Iborra - Podence (106 Masouras), Chiquinho (78. Horta), Fortounis (73. Jovetič) - El Kaabi (120.+2 EL Arabi)

Fiorentina: Terracciano - Dodo, Milenkovič, Quarta, Biraghi (106. Ranieri) - Melo (74. Duncan), Mandragora - Gonzalez (106. Beltran), Bonaventura (82. Barák), Kouame (82. Ikone) - Belotti (59. Nzola)

ATÉNY. Futbalisti Olympiakosu Pireus zvíťazili v stredajšom finále Európskej konferenčnej ligy UEFA nad ACF Fiorentina 1:0 po predĺžení a získali prvú európsku trofej v histórii.

O jej zisku rozhodol štyri minúty pred koncom predĺženia kanonier Ayoub El Kaabi, ktorý zaznamenal jedenásty gól v deviatich dueloch EKL a stal sa najlepším strelcom súťaže.

Fiorentina prehrala druhé finále EKL po sebe, vlani podľahla v závere West Hamu 1:2.

VIDEO: Víťazný gól Olympiakosu

Olympiakos si vďaka triumfu zabezpečil aj miestenku do skupinovej fázy nasledujúcej edície Európskej ligy.

Pireus je so 47 domácimi titulmi najúspešnejší grécky klub, v Európe to doteraz najďalej dotiahol do štvrťfinále Ligy majstrov (1998/99) a do štvrťfinále niekdajšieho Pohára víťazov pohárov (1992/93).

Fiorentina neodčinila minuloročnú prehru vo finále a neukončila ani viac ako 20-ročnú čakanie na zisk trofeje. Z nej sa naposledy tešila ešte v roku 2001, keď vyhrala Taliansky pohár.

Na európskej scéne najviac zažiarila v roku 1961 triumfom v niekdajšom Pohári víťazov pohárov (PVP) nad Glasgowom Rangers.

Fotogaléria zo zápasu Olympiakos Pireus - Fiorentina (finále Konferenčnej ligy)

Priebeh zápasu

I. polčas:

Olympiakos nastúpil na finálový duel len pár kilometrov od svojho domovského štadióna a tak mal v stánku AEK Atény prevahu v hľadisku. Začal aktívne a Podence už v 4. minúte preveril Terracciana.

Ďalšie akcie "domácich" však talianska obrana zastavila a v 9. minúte sa ACF tešilo z prvej väčšej šance. Milenkovičov gól po nacvičenom signáli z priameho kopu však neplatil pre ofsajd.

Duel sa hral v dobrom tempe a šance sa striedali na oboch stranách. V 21. minúte neprestrelil Bonaventura brankára, v 26. mal dobrú možnosť Olympiakos, ale Terracciano vyrazil hlavičku Podenca. Potom tempo upadlo a chýbali aj šance.

II. polčas:

V druhom polčase to bola taktická bitka a v ofenzíve na oboch stranách veľa nepresností. Diváci veľa pekných futbalových momentov ani šancí nevideli.

V 66. minúte hlavičkoval Milenkovič tesne vedľa, v 70. prišla najväčšia šanca druhej časti, no Kouameho zakončenie vyrazil Tzolakis na roh. Hra bola rozkúskovaná, gól nepadol a duel dospel do predĺženia.

Predĺženie:

V jeho šiestej minúte mohol otvoriť skóre striedajúci Jovetič, ktorý sa predral medzi dvoch obrancov Fiorentiny, no aj jeho dobre mierenú strelu vyrazil Terracciano.

Rozhodnutie prišlo v 116. minúte, keď Hezze zakrútil center do vápna, El Kaabi predskočil obrancu a hlavou poslal loptu do siete.

Gól vyše tri minúty skúmal VAR, ale neodhalil žiadne previnenia a tak sa Olympiakos tešil z prvej trofeje v európskych pohároch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Úspech, na ktorý čakalo celé Grécko. Olympiakos získal prvú európsku trofej