Nemecko
Nemecko
EURO 2024
19.06.2024, Skupina A
2 - 0
1:0
Maďarsko
Maďarsko

Najhorší bol rozhodca, vyhlásil Rossi. V Premier League by sa na tom smiali, odvetil muž zápasu

Willi Orbán padá po súboji s Ilkanom Gündoganom.
Willi Orbán padá po súboji s Ilkanom Gündoganom. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|20. jún 2024 o 07:30

Domáci Nemci zdolali Maďarov 2:0 a už postúpili.

STUTTGART. Kapitán domácich Ilkay Gündogan si prevzal loptu, išiel do súboja s Willim Orbánom. Vrazil doňho ramenom, Orbán stratil rovnováhu, začal sa potkýnať a išiel k zemi.

Brankár Péter Gulácsi na loptu nedočiahol, Bendegúz Bolla zazmätkoval, lopty sa opäť zmocnil Gündogan a prihral Jamalovi Musialovi.

Ten ponúknutú príležitosť využil a skóroval. Nemecko týmto gólom otvorilo skóre proti Maďarsku v 2. kole EURO 2024 a napokon zvíťazilo 2:0.

Súboj pred úvodným gólom však vyvolal polemiku. Maďari boli presvedčení, že gól nemal platiť. Nemci sa naopak čudovali, prečo ho vôbec skúmal VAR.

Dvojaký meter arbitra

"Nemci by vyhrali tak či tak. Ale to, čo predviedol rozhodca, bol dvojaký meter," hromžil po zápase tréner Maďarov Marco Rossi.

Maďari naposledy prehrali dva zápasy po sebe v septembri 2021.

Na majstrovstvách Európy predviedli v prvom zápase proti Švajčiarsku slabý výkon. Proti Nemcom sa značne zlepšili, no jeden z favoritov turnaja ukázal svoju silu a získal tri body.

Tréner Rossi po prehre so Švajčiarmi povedal, že sa za výkon hanbí. Po zápase s Nemcami sa hanbiť nemusel, no nemal dôvod ani na radosť.

"Jednou nohou sme už von z diania na šampionáte. No samozrejme aj v poslednom zápase proti Škótom budem vyžadovať od svojich hráčov, aby na ihrisku pľuli krv a nechali tam všetko," zdôraznil Rossi.

Mrzela ho najmä situácia pred úvodným gólom. "Rozhodca pustil hru, kým na druhej strane podobný faul odpískal. Rozhodca bol najhorším mužom na ihrisku. Nemci pritom nepotrebujú takúto pomoc," uviedol Rossi na pozápasovej tlačovej konferencii.

Sedem rokov v Premier Leauge

Podobne to videl aj najmladší kapitán v dejinách európskych šampionátov Dominik Szoboszlai. "Bolo vidno, že Williho postrčili. Pritom nie je to malý chlap, že ho aj vietor odfúkne," poznamenal stredopoliar Liverpoolu.

Orbán musel vlani na jeseň vynechať takmer päť mesiacov pre zranenie kolena. Odvtedy sa však zase stal stabilným stopérom Lipska.

Na EURO sa mu zatiaľ nedarí, chyby robil aj v zápase so Švajčiarskom a často bol nedôrazný aj voči Nemcom.

Ilkay Gündogan dosiahol v zápase gól aj asistenciu. Stal sa mužom zápasu a preto bol prítomný na tlačovej konferencii.

"Neprekvapilo vás, že prvý gól preskúmaval VAR?" dostal otázku z pléna na súboj s Orbánom.

"Neviem, ako ten faul vyzeral v televízii, ale hral som v Premier League sedem rokov. Tam keby po takomto súboji odpískali faul, všetci by sa váľali na zemi od smiechu," odvetil kapitán domáceho tímu.

Berlín, Berlín

Nemeckí futbalisti začali domáci turnaj vynikajúco, s dvoma víťazstvami sa stali prvými postupujúcimi do osemfinále.

Atmosféru si zjavne užíva aj tréner Julian Nagelsmann. "Možno si poviete, veď sú to skúsení, ostrieľaní hráči, nič nimi nezamáva. Videli sme však videá, ako fanúšikovia oslavujú po celej krajine a takéto veci na vás vplývajú. Boli sme dojatí," uviedol 36-ročný kouč Nemcov.

V druhom polčase stretnutia diváci v Stuttgarte skandovali "Berlín, Berlín". Narážali na to, že finále turnaja sa hrá v hlavnom meste.

"Fanúšikovia môžu snívať a našou úlohou je, aby sme im to umožnili," zdôraznil Nagelsmann.

Tabuľka skupiny A

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»EURO 2024»Najhorší bol rozhodca, vyhlásil Rossi. V Premier League by sa na tom smiali, odvetil muž zápasu