Windhorst chce predať Pekaríkov klub. Žiada všetko, čo do Herthy vložil

Futbalisti Herthy Berlín.
Futbalisti Herthy Berlín. (Autor: TASR/AP)
SITA|7. okt 2022 o 13:55

Lars Windhorst je v spore s vedením berlínskeho klubu.

BERLÍN. Hlavný investor v klube Hertha Berlín Lars Windhorst chce získať sumu 374 miliónov eur, ktorú do účastníka najvyššej nemeckej futbalovej súťaže vložil.

Vzťah 45-ročného podnikateľa a účastníka I. bundesligy za ostatné obdobie ochladol natoľko, až Windhorst verejne vyhlásil, že s klubom už nechce mať nič spoločné.

Finančne ho pritom podporoval od júna 2019.

Nemá právo rozhodovať

Lars Windhorst síce vlastní až 64,7 percenta akcií berlínskeho klubu, no bundesligové pravidlá mu prisudzujú iba 49 percent hlasov pri vedení tímu. V Nemecku musia mať hlasovaciu väčšinu členovia klubu.

"Prezident Kay Bernstein dal jasne najavo, že nemá záujem o dôveryhodnú a serióznu spoluprácu," poznamenal podnikateľ.

"Za aktuálnych podmienok je ďalšia spolupráca Herthy a spoločnosti Tennor Group vylúčená. Naše ekonomické aj športové ciele takouto formou dosiahnuť nemôžeme. Prístup pána Bernsteina zničil našu dôveru v klub. Oficiálne mu teda ponúkame späť majoritný podiel 64,7 percenta za rovnakú sumu, akú sme do toho vložili," pokračoval Windhorst.

Klub rieši škandál

Windhorst ešte v marci vyzval prezidenta klubu Wernera Gegenbauera na abdikáciu, čoho sa napokon aj dočkal. Podľa minulotýždňového článku v denníku Financial Times si údajne najal izraelskú spravodajskú službu, aby mu pomohla s odstránením Gegenbauera.

Periodikum Times citovalo dokumenty z okresného súdu v Tel Avive. Malo z nich vyplynúť, že Windhorst si najal spoločnosť, aby zorganizovala diskreditačnú kampaň proti Gegenbauerovi, ktorý bol prezidentom Herthy 14 rokov a mal zostať vo funkcii do roku 2024.

Novým šéfom organizácie je už viac ako tri mesiace Kay Bernstein.

Hertha na uvedený článok žiadala od Windhorst vysvetlenie. Finančník klubu odpovedal, no nie formou, ako sa čakalo.

"Po dôkladnom zvážení a vývoji situácie za ostatné tri mesiace nevidím spôsob, ako by spoločnosť Tennor Group a klub Hertha BSC mohli ekonomicky spolupracovať. Nie je tam žiadna perspektíva," napísal Windhorst na sociálnej sieti.

"Všetky rozhovory s prezidentom Kayom Bernsteinom ukázali, že existuje veľký rozdiel medzi jeho slovami a skutkami," doplnil.

Klub síce nechcel dávať ďalšie vyhlásenia, no na príspevok investora sa rozhodol reagovať stanoviskom.

Windhorst údajne v pondelok požiadal o stretnutie s vedením klubu, ku ktorému prišlo v stredu. Tam sa zúčastnené strany mali dohodnúť na ďalšom stretnutí.

"Príspevok Larsa Windhorsta na facebooku nekorešponduje s tým, o čom sme debatovali a na čom sme sa dohodli," uviedol berlínsky klub, ktorý sa napriek financiám od Windhorsta trápil v každej z ostatných troch sezón a bojoval o udržanie sa medzi domácou elitou.

Podľa berlínskeho periodika Tagesspiegel ponúka podnikateľ svoj podiel v klube už niekoľko mesiacov na medzinárodných trhoch. "Zjavne ešte nikoho nenašiel," poznamenal denník.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Windhorst chce predať Pekaríkov klub. Žiada všetko, čo do Herthy vložil