Ukrajinci z debaklu od Španielska vinili kvákanie žiab

Pep Guardiola označil za jedného z vinníkov slabého výkonu svojho tímu loptu.
Pep Guardiola označil za jedného z vinníkov slabého výkonu svojho tímu loptu. (Autor: SITA/AP)
Martina Janíková|27. okt 2017 o 16:15

Vyhovárať sa dá skutočne na všetko.

BRATISLAVA. Manchester City v súčasnosti vládne anglickému futbalu. Je lídrom Premier League, darí sa mu aj v Lige majstrov.

Šokovať ho mohol Wolverhampton Wonderers, ktorý City čelil v Anglickom ligovom pohári - Carabao Cupe. Druholigista odolával veľkému favoritovi deväťdesiat minút riadneho hracieho času i ďalších tridsať v predĺžení.

Stal sa prvým tímom v tejto sezóne, ktorý neinkasoval od City gól.

Šok sa napokon nekonal, Manchester City postúpil po penaltách.

Namiesto možného podcenenia súpera alebo únavy vlastných hráčov hľadal tréner City Pep Guardiola výhovorky neuspokojivého výkonu niekde inde. Presnejšie, v niečom inom.

"Streliť gól s touto loptou by sa rovnalo zázraku. Nemal sa s ňou hrať profesionálny zápas," vyjadril sa kriticky Guardiola podľa BBC Sport.

Niekdajší tréner FC Barcelona či Bayernu Mníchov nie je jediným, kto použil bizarnú výhovorku na slabý výkon svojho tímu. A už vôbec nie tú najkreatívnejšiu.

6. Škótsko vraj zradila genetika

Škótsko mohlo na úkor Slovenska obsadiť v kvalifikačnej skupine o postup na MS 2018 v Rusku druhé miesto. Ostrovania však v kľúčovom zápase v Slovinsku remizovali a v skupine obsadili tretie miesto.

Tréner výberu Škótska Gordon Strachan sa pokúsil neúspech vysvetliť.

"Geneticky sme pozadu. Mimo Španielska sme boli v ostatnej kvalifikácii najnižším mužstvom. Možno by sme mali dať dohromady veľké ženy a mužov a videli by sme, čo môžeme robiť," citoval škótskeho trénera portál BBC.

Strachan však zabudol pripomenúť úspechy Španielov.

Škótsko napokon nepostúpilo ani do baráže o postup na MS 2018 a Strachan sa rozhodol na post reprezentačného trénera rezignovať.

5. Kvákanie žiab

Futbalisti Ukrajiny na svetovom šampionáte v roku 2006 pocítili obrovskú silu Španielska. Tí v ceste za víťazstvom v skupine zdolali Ukrajinu bez problémov 4:0.

Po slabom výkone našiel ukrajinský stopér Vladislav Vaščuk dôvod neúspechu.

Reprezentanti sa nemohli na zápas dostatočne vyspať. Pred hotelom im vraj celú noc kvákali žaby. Na jeho slová reagovala aj hovorkyňa hotela: "V blízkosti nášho jazera sa nachádzajú aj vtáky. Ráno sa prebúdzajú a začnú čvirikať. Mali by sme ísť a chytiť všetkých vtákov?"

Vyzerajú nevyspato?
Vyzerajú nevyspato? (Autor: SITA/AP)

4. Sivé dresy

Keď Manchester United prehral v apríli 1996 prvý polčas v Southamptone 0:3, vtedajší legendárny tréner Sir Alex Ferguson našiel dôvod zlého výkonu. Ferguson požadoval, aby si hráči na druhý polčas zmenili dresy.

"Hráči nemajú radi šedý pás. Zdá sa, že je ťažké sa navzájom na ihrisku nájsť. Museli sme zmeniť pás."

Hráči sa v modro-bielej alternatíve dresov zlepšili. Nie však dosť. United napokon prehrali 1:3, ich jediný gól dal Ryan Giggs.

3. Nedostatok podávačov lôpt

José Mourinho je majstrom odvrátenia pozornosti od výkonu svojho tímu po zlom výsledku. Často prichádza s bizarnými výhovorkami - od príliš jasných svetlometov až po sprisahania proti jeho mužstvu.

Jose Mourinho má problém s daňami.
Jose Mourinho má problém s daňami. (Autor: TASR/AP)

V roku 2011, keď Barcelona porazila Real Madrid pod Mourinhovým vedením v Španielskom superpohári, prišiel s ďalším zaujímavým zdôvodnením neúspechu.

"To, čo sa chystám povedať, nie je kritika, len tvrdím, že v druhom polčase na ihrisku neboli žiadni podávači lôpt," povedal Mourinho.

"Je to typické pre malé tímy, ktoré majú problémy," dodal ironicky s odvolaním sa na Barcelonu, ktorá má priemernú návštevnosť takmer 80-tisíc fanúšikov každý domáci zápas.

2. Za zlé výkony môžu videohry

Jeho tri chyby stáli Liverpool zápas proti Newcastlu v roku 1997 a napokon i miesto v anglickom národnom tíme.

Brankár David James sa snažil svoje neuspokojivé výkony vysvetliť skutočne vynaliezavo.

David James bol brankár, ktorý k skvelým zákonom vedel pridať aj nepochopiteľné skraty.
David James bol brankár, ktorý k skvelým zákonom vedel pridať aj nepochopiteľné skraty. (Autor: TASR/AP)

James hovoril o závislosti na videohrách ako o dôvode svojho slabého výkonu proti Newcastlu. Vraj príliš veľa času strávil s konzolou v rukách.

"Bol som unesený hraním Tekken II a Tomb Raider. Hral som celé hodiny, celé dni," vyhlásil James.

Nanešťastie pre neho, toto ospravedlnenie sa nestretlo s pochopením a napokon sa nedostal do nominácie anglickej reprezentácie pre MS 1998 vo Francúzsku.

1. Hrubé ponožky

Hovorí sa, že dobrý robotník nikdy neviní svoje náradie.

Ale ten, kto prišiel s touto frázou, pravdepodobne nehral futbal v ponožkách ako Christian Panucci proti Dánsku na európskom šampionáte v roku 2004.

Po remíze Talianska v otváracom zápase Eura Panucci označil za vinníka neuspokojivého výsledku svoje ponožky. "Na konci zápasu som mal pľuzgiere," presviedčal Panucci. "Látka, z ktorej boli tieto ponožky vyrobené, je príliš hrubá," pokračoval.

Nanešťastie pre Panucciho, jeho spoluráč Gennaro Gattuso nemal pre žiadnu z výhovoriek pochopenie: "Nerozosmievajte ma týmto príbehom o ponožkách. Keňania bežia stovky kilometrov s bosými nohami."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ukrajinci z debaklu od Španielska vinili kvákanie žiab