Slovákov vo svete ospevujú. Hamšík je loptový majster, píšu Turci

Marek Hamšík.
Marek Hamšík. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|8. nov 2021 o 14:59

Rodák si skvelými výkonmi buduje pozíciu v Anglicku.

BRATISLAVA. "Marek Hamšík je pravý loptový majster," napísal turecký web sporx.com po víkendovom víťazstve Trabzonsporu.

Vo Vodafone Parku v Istanbule zdolal Besiktas 2:1, pričom na oboch góloch mal podiel aj kapitán slovenskej reprezentácie. Po zápase ho mnohí vyhlásili za najlepšieho hráča zápasu.

"Po zmene rozostavenia na 4-2-3-1 dostal slovenský futbalista väčšiu voľnosť a začal sa pohybovať viac k bránke súpera. Bol oslobodený od defenzívnych úloh a tým bol aj nebezpečnejší," písal spomenutý zdroj.

Nebol jediný s fantastickým hodnotením

Hamšík odohral v sobotu už svoj 800. zápas v profesionálnej kariére. Počas neho mal 65 dotykov s loptou a vyslal 52 prihrávok s takmer stopercentnou úspešnosťou.

V defenzíve zastavoval akcie súpera, v ofenzíve znamenali jeho presné prihrávky trojbodový zisk. Aj vďaka tomu je Trabzonspor suverénne na prvom mieste tureckej Süper Lig, naďalej bez jedinej prehry.

Hamšík dostal od špecializovaného portálu SofaScore.com známku 8 z 10, ktorá sa udeľuje za obzvlášť dobré výkony. Žiadny iný hráč v zápase také číslo nedostal.

Tridsaťštyriročný stredopoliar však nebol jediný Slovák v zahraničí s rovnako výbornou známkou.

(Autor: SofaScore.com)

Cez víkend si osmičku vyslúžil aj o desať rokov mladší brankár Marek Rodák. V bránke Fulhamu si opäť vybojoval pozíciu jednotky a po roku znovu bojuje o postup do Premier League.

V sobotu na ihrisku Peterboroughu dosiahol dokonca už piate čisté konto za sebou, čím svoju nepriestrelnosť v Championship predĺžil na 450 minút. A podľa SofaScore bol suverénne najlepší na ihrisku.

"Tri z piatich jeho zákrokov prišli zo situácií vo vnútri šestnástky. Víťazstvo Fulhamu je Rodákova zásluha, lebo mužstvo, ktoré strelilo o 16 gólov viac ako ktorýkoľvek iný tím v súťaži, si okrem gólu veľa toho nevytvorilo," napísal špecializovaný web fourfourtwo.com.

Slovenský futbalista si vyslúžil pochvalu aj od fanúšikov či trénera Marca Silvu: "Máme šťastie, že disponujeme dvoma kvalitnými brankármi a úžasnou súťaživosťou medzi nimi. Marek Rodák vie o tom, že mu dôverujem. Podáva fantastické výkony od prvej chvíle, čo k nám prišiel. Vyhrať nad Peterborough na jeho trávniku nie je jednoduché, ale zaslúžili sme si to!"

Pravidelne medzi najlepšími

Už tradične sa medzi najlepšími piatimi menami ocitol aj kapitán Realu Salt Lake Albert Rusnák mladší. Aj on figuruje v nominácii Štefana Tarkoviča na záverečné novembrové zápasy kvalifikácie MS 2022.

Po tom, ako Slováci s istotou stratili nádej na postup, by mohol dostať väčší priestor na ihrisku. Rovnako ako Tomáš Suslov. Mladík Groningenu tiež dostal skvelé hodnotenie.

A po mesiaci sa medzi najlepšími Slovákmi objavil aj Christian Herc. Ten v lete zamieril do Švajčiarska a v tíme Grasshoppers sa uchytil.

Bývalý kapitán slovenskej reprezentácie do 21 rokov však v nominácii A-tímu figuruje len ako náhradník, rovnako ako momentálne aj Kucka, Greguš, Hromada, Pokorný, Sabo, Bénes či Považanec.

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Slovákov vo svete ospevujú. Hamšík je loptový majster, píšu Turci