Michalovce s prekopanou zostavou uľahčili Trnave natiahnutie víťaznej pohárovej série

Momentka zo zápasu MFK Zemplín Michalovce - FC Spartak Trnava
Momentka zo zápasu MFK Zemplín Michalovce - FC Spartak Trnava (Autor: TASR)
Svjatoslav Dohovič|7. mar 2024 o 08:00

Obhajca je tri kroky od hetriku, na Zemplíne sa sústreďujú na záchranu ligy.

MICHALOVCE. Len jediného hráča zo sobotňajšej základnej zostavy, ktorá dosiahla prvé ligové víťazstvo sezóny v šesťbodovom zápase so Zlatými Moravcami, poslal michalovský tréner František Straka do štvrfinálového pohárového duelu proti obhajcovi pohára Spartaku Trnava.

Hrdina víťazného zápasu Igor Žofčák dokonca nefiguroval ani medzi náhradníkmi a tak nebolo žiadnym prekvapením, že Trnava v najsilnejšej možnej zostave poľahky postúpila do semifinále a jej cesta za pohárovým hetrikom pokračuje.

„V kádri mám 27 hráčov a každý z nich sa chce ukázať. Dnes tú šancu mali a niečo nám to ukázalo. Mrzí ma, že sme opäť začali nervózne. Veľa prihrávok bolo na istotu namiesto toho, aby sme hrali smerom dopredu. Sami sme sa dostávali pod tlak, čo Trnave vyhovovalo.

Vyhralo mužstvo, ktoré bolo ďaleko viac kvalitatívne skúsenejšie. Tiež ma mrzia aj chyby, ktoré sme urobili a tie rozhodli zápas,“ zdôvodnil prekopanú zostavu v hodnotení zápasu tréner Straka.

Sústredení na sobotu

Michalovčania sa od začiatku sústredili najmä na defenzívu. Držali sa až do 37. minúty, keď nechali v šestnástke zabudnutého Philipa Azanga, ktorý po centri poslal hlavou Trnavu do vedenia.

„Ťažko sa to hodnotí. Tréner dal šancu hráčom, ktorí majú v lige menšiu minutáž. Snažili sme sa plniť taktické pokyny a nedostať gól, čo sa nám darilo takmer celý prvý polčas.

Verili sme, že v druhom polčase máme šancu vyrovnať a ešte viac skomplikovať Trnave cestu za obhajobou, ale prišiel druhý gól. Trnava bola lepšia a zaslúžene vyhrala a postúpila,“ priznal po zápase Filip Vaško.

Po zmene strán sa síce michalovská hra príchodom štyroch nových hráčov zlepšila, ale pohárovo skúsení Trnavčania už drámu nepripustili. Výrazne zmenená pohárová zostava aj podľa Vaška jednoznačne ukazuje, že prioritou pre Michalovce je záchrana ligy.

„Chceme, aby sa prvá liga na Zemplíne hrala aj v budúcej sezóne. Tomu sa všetko podriaďuje,“ dodal Vaško, ktorého so spoluhráčmi už v sobotu znovu čaká šesťbodový zápas so Zlatými Moravcami, na ihrisku ktorých otvoria nadstavbovú časť ligy v skupine o záchranu.

Nad semifinálovým súperom nerozmýšľajú

Trnavčania počas celého zápasu dominovali, hoci aj prvý gól Azanga, aj poisťujúci druhý gól Michala Ďuriša necelých dvadsať minút pred koncom zápasu sa zrodili po chybách michalovskej defenzívy.

„Som rád, že sme to zvládli a postúpili ďalej. Vedeli sme, že to nebude jednoduché. Dôležité bolo, že sme dali ešte do prestávky prvý gól, ktorý je v pohárových zápasoch veľmi dôležitý. Potom sa nám už hralo ľahšie,“ povedal po zápase Ďuriš.

Na jeho slová nadviazal aj tréner Michal Gašparík ml.: „Vedeli sme, že nás čaká náročný súper, ktorý hral v posledných dvoch zápasoch výborne. Dnes tú zostavu pretočili, ale aj tak to nebolo ľahké.

Terén nebol ideálny a bol to bojovný zápas. Nechceli sme Michalovce pustiť do faufu a chceli sme ich vysokým pressingom držať čo najďalej od našej brány. To sa nám až na pár štandardiek viac-menej počas celého zápasu aj darilo.

Som spokojný s organizáciou mužstva. Dali sme pekný prvý gól, ktorý nám veľmi pomohol a potom sa nám hralo oveľa ľahšie. Neskôr sme mali ešte nejaké brejkové situácie, ktoré sme nedotiahli, ale s výsledkom musíme byť spokojní.“

Tréner FC Spartak Trnava Michal Gašparík
Tréner FC Spartak Trnava Michal Gašparík (Autor: TASR)

Trnavčania ťahajú v pohári úctyhodnú sériu 21 víťazstiev a už len tri kroky ich delia od obhajoby pohárového hetriku, ktorý môžu dosiahnuť ako prví v histórii.

Meno semifinálového súpera ešte nepoznajú, zatiaľ sú v hre treťoligové Lipany a Ružomberok. Posledný do semifinálovej partie vzíde zo súboja Slovana Bratislava s Podbrezovou.

„Získať tretí pohár za sebou je určite veľká motivácia, ale najprv nás čakajú ešte dva semifinálové zápasy, na ktoré sa musíme pripraviť. Uvidíme koho nám prinesie žreb,“ dodal Ďuriš, podľa ktorého semifinálového súpera nejako zvlášť neriešia.

Hoci ako s úsmevom poznamenal, keby to boli Lipany, tak by nebol proti. „Keď chceme pohár vyhrať, tak musíme zvládnuť každého súpera,“ zdôraznil trnavský útočník.


Pohárová súťaž Slovnaft Cup bude mať v tomto ročníku rekordný počet účastníkov. Do boja o trofej sa zapojí dovedna 280 tímov, čo je o 25 viac než v uplynulej sezóne.

Do ročníka 2023/2024 Slovnaft Cup sa prihlásilo 31 klubov z Bratislavského futbalového zväzu, 72 zo Západoslovenského futbalového zväzu, 73 zo Stredoslovenského futbalového zväzu, 47 z Východoslovenského futbalového zväzu, 12 fortunaligistov, 14 druholigistov a 31 treťoligistov.

/Pavúk súťaže nájdete na tomto odkaze >>>/

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Michalovce s prekopanou zostavou uľahčili Trnave natiahnutie víťaznej pohárovej série