Tréner kričal márne. Marseille z poslednej akcie prišlo o všetko

Sklamaný Alexis Sánchez (vľavo) v drese Marseille.
Sklamaný Alexis Sánchez (vľavo) v drese Marseille. (Autor: TASR/AP)
TASR|2. nov 2022 o 12:15

Dráma so šťastným koncom pre Tottenham a Frankfurt.

MARSEILLE/LISABON. Tottenham Hotspur si postup do osemfinále Ligy majstrov z prvého miesta D-skupiny zabezpečil z poslednej akcie utorňajšieho zápasu na ihrisku Olympique Marseille.

Pierre-Emile Höjbjerg v 95. minúte z brejku zariadil triumf Spurs 2:1 a o postup bojujúci domáci tak spadli na štvrtú priečku v skupine a prišli aj o jarné pokračovanie v Európskej lige.

Osemfinále Ligy majstrov si zahrá aj Eintracht Frankfurt po víťazstve na pôde Sportingu Lisabon 2:1.

"Druhý polčas bol z našej strany fantastický," tešil sa po obrate v skóre asistent trénera Tottenhamu Cristian Stellini, ktorý na lavičke nahradil suspendovaného Antonia Conteho.

Pred záverečným kolom bolo "déčko" najzamotanejšie a do osemfinále LM mohli postúpiť ešte všetky štyri tímy. Spurs stačila remíza, Marseille potrebovalo doma vyhrať a prvý polčas mu jednoznačne patril.

V nadstavení prevahu potvrdil vedúcim gólom Chancela Mbembu, ktorý po rohu nakrátko poslal hlavou do siete center Jordana Veretouta.

Lekcia na horúcej pôde

Tottenham sa v prvej 45-minútovke prakticky nedostal do šestnástky súpera a brankárovi Hugovi Llorisovi vďačil, že neprehrával vyšším rozdielom.

"Bola to pre nás poriadna lekcia a musíme sa z nej poučiť. V druhom polčase sa to však zmenilo, pretože sme si v šatni povedali, že potrebujeme viac energie, aby sme niečo dosiahli," vysvetlil Stellini.

Navyše, jeho tím prišiel o zraneného útočníka Heung-min Sona.

Po zmene strán bol na ihrisku "iný" Tottenham, odštartoval aktívne a stačilo mu 10 minút na vyrovnanie - center Ivana Perišiča poslal do siete Clement Lenglet.

Domácim nerozhodný stav na zotrvanie v Lige majstrov nestačil, a v závere preto napriek pokynom kouča Igora Tudora riskovali a vrhli všetky sily do útoku. Po hrúbke však inkasovali gól na 1:2 a v Európe budú na jar chýbať.

Hráči ho nepočuli

Remíza by ich ešte udržala aspoň v EL. "Kričal som na hráčov, nech sa držia viac vzadu, ale nepočuli ma. Ten hluk na štadióne bol enormný... V závere nastal zmätok a stálo nás to aj tretie miesto. Škoda," vyhlásil po stretnutí Tudor.

Jeho náprotivok Stellini zdôraznil atribúty, ktoré priniesli jeho tímu zvrat v skóre: "Kondička, energia a vôľa. Nie je ľahké bojovať o postup na pôde súpera v takejto atmosfére. Štadión bol poriadne ´horúci´, no zvládli sme to.

Nabudúce však musíme hrať celých deväťdesiat minút rovnako, ako sme to dokázali v druhom polčase."

Povahu zranenia Sona, ktorého trafil ramenom do tváre Mbemba, po zápase nevedel posúdiť. "Uvidíme, čo povedia lekári. V šatni však už s nami oslavoval," vyhlásil Stellini.

Frankfurt: Sme "comeback" tím

Frankfurt si postup do osemfinále LM vybojoval dvoma víťazstvami v záverečných dvoch kolách. Po minulotýždňovom domácom triumfe nad Marseille uspel v utorok v rozhodujúcom kole v Lisabone nad Sportingom 2:1, s ktorým doma v prvom dueli prehral hladko 0:3.

Radosť futbalistov Eintrachtu Frankfurt z postupu do osemfinále Ligy majstrov.
Radosť futbalistov Eintrachtu Frankfurt z postupu do osemfinále Ligy majstrov. (Autor: TASR/AP)

Aj Eintracht musel doháňať náskok súpera - v 39. minúte sa v drese domácich presadil Arthur Gomes. Bundesligista zvrátil skóre v priebehu desiatich minút.

V druhom polčase najskôr premenil penaltu japonský futbalista Daiči Kamada a v 72. minúte zaznamenal druhý gól Randal Kolo Muani.

"Potvrdili sme, že sme 'comeback' tím," tešil sa po záverečnom hvizde stredopoliar hostí Sebastian Rode. "Nezačali sme dobre, ale do druhého polčasu sme dali všetko a zaslúžene si zahráme Ligu majstrov aj na jar."

Sporting nenapodobnil Benficu a Porto

Sporting bol v istom momente záverečného dňa na čele skupiny, napokon však spadol na tretiu priečku a bude pokračovať v EL.

"Je to pre nás veľké sklamanie. Musíme sa však z toho dostať a bojovať ďalej," uviedol obranca portugalského zástupcu Sebastian Coates.

Sporting sa v minulej sezóne do osemfinále LM dostal, vyradil ho tam Manchester City. Do vyraďovačky Ligy majstrov si už v tomto ročníku vybojovali miestenku ďalšie dva portugalské tímy Benfica Lisabon a FC Porto.

Tabuľka D-skupiny Ligy majstrov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Tréner kričal márne. Marseille z poslednej akcie prišlo o všetko