Maroku hrozí neúčasť na Šampionáte afrických národov, dôvodom je diplomatický spor s Alžírskom

Základná zostava Maroka.
Základná zostava Maroka. (Autor: TASR/AP)
SITA|29. dec 2022 o 13:33

Na tomto turnaji štartujú výlučne hráči pôsobiaci na domácich ligových scénach.

RABAT. Marockej futbalovej reprezentácii po senzačnom štvrtom mieste na nedávnych majstrovstvách sveta v Katare hrozí, že sa na budúci mesiac nepredstaví na Šampionáte afrických národov. Dôvodom je diplomatický spor so susedným Alžírskom, kde sa turnaj uskutoční od 13. januára do 4. februára.

Marocká futbalová federácia uviedla, že mužstvo sa podujatí zúčastní len v prípade, ak bude k dispozícii priamy let z Rabatu do alžírskeho mesta Constantine, kde majú Maročania odohrať svoje zápasy.

Marocké vojenské a komerčné lietadla však nemôžu vstúpiť do alžírskeho vzdušného priestoru po tom, ako tieto dve krajiny vlani prerušili diplomatické styky.

Federácia vo vyhlásení povedala, že kontaktovala Africkú úniu v súvislosti s postupmi pri športových podujatiach na kontinente a „uľahčením podmienok pre zúčastnené tímy“.

V liste Africkej únii požiadala, aby národný tím mohol odletieť do Constantine súkromným lietadlom Royal Air Maroc, oficiálnym dopravcom marockých národných tímov.

Šampionát afrických národov oficiálne založili v roku 2007, prvý ročník sa hral o dva roky neskôr a doteraz sa uskutočnilo šesť turnajov. Oproti slávnejšiemu Africkému poháru národov (APN) však na ňom jednotlivé krajiny reprezentujú výlučne hráči pôsobiaci na domácich ligových scénach.

Za účastníkov nesmú nastúpiť žiadni legionári zo zahraničných klubov. Šampionát afrických národov sa koná každé dva roky, vždy „na striedačku“ s APN.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Maroku hrozí neúčasť na Šampionáte afrických národov, dôvodom je diplomatický spor s Alžírskom