Nemecké kluby majú problém. Kde budú hrať zápasy v pohárovej Európe?

Hráči Lipska pred futbalovým zápasom nemeckej Bundesligy.
Hráči Lipska pred futbalovým zápasom nemeckej Bundesligy. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|5. feb 2021 o 16:50

Lipsko, Mönchengladbach i Hoffenhaim riešia náhradné dejiská.

LIPSKO. V jarnej fáze európskych pohárových súťaží sa predstaví až šesť nemeckých klubov. Polovica z nich však musí riešiť problémy v súvislosti s dejiskami stretnutí.

Viaceré krajiny majú totiž preventívne uzavreté hranice a výnimky nechcú udeliť ani profesionálnym športovým mužstvám.

Lipsko nemôže hostiť Liverpool

Nemecký futbalový klub RB Lipsko ešte nenašiel riešenie, kde odohrá prvý zápas osemfinále Ligy majstrov proti FC Liverpool.

Duel sa mal uskutočniť 16. februára na štadióne Lipska, no nemecké úrady neumožnili anglickému tímu vstup do krajiny, keďže platia prísne protipadnemické opatrenia.

Nemecko v sobotu uzavrelo hranice pre cestujúcich z krajín, ktoré sú najviac zasiahnuté novými mutáciami koronavírusu, vrátane Veľkej Británie.

Opatrenie platí do 17. februára a bude sa navyše s najväčšou pravdepodobnosťou predlžovať.

Tréner Lipska Julian Nagelsmann uviedol na tlačovej konferencii pred víkendovým bundesligovým súbojom so Schalke, že zatiaľ nemajú nič nové a nevie sa, kde sa zápas s Liverpoolom odohrá. Hovorca klubu Till Müller však uviedol, že duel rozhodne nezrušia.

Lipsko má teraz niekoľko možností, ako situáciu vyriešiť. Podľa reglementu musí informovať Európsku futbalovú úniu (UEFA) o uskutočniteľnosti stretnutia na domácej pôde do pondelka.

Ak nebude možné odohrať duel v Lipsku, do úvahy prichádza neutrálne prostredie alebo sa prvý zápas odohrá v Liverpoole a odveta 10. marca v Nemecku.

V prípade, že sa nepodarí nájsť riešenie, Lipsko prehrá kontumačne 0:3.

Účastníci osemfinále musia odohrať oba zápasy do 2. apríla. UEFA predĺžila hraničný termín v dôsledku opatrení proti šíreniu nových mutácií koronavírusu.

Mönchengladbach rokuje s Dánmi

Ohrozený je aj domáci zápas Borussie Mönchengladbach, ktorá má 24. februára privítať Manchester City.

V prípade, že by nemecké úrady predĺžili platnosť dopravných obmedzení, nemohol by sa duel odohrať v Nemecku. Klub preto už teraz zisťuje možnosti náhradného dejiska.

"Chceme sa pripraviť na viacero scenárov a sme v kontakte s UEFA," uviedol športový riaditeľ Max Eberl.

Podľa posledných informácií by sa mohlo stretnutie uskutočniť v Dánsku.

"Momentálne nemôžeme hrať v Borussia Parku a musíme hľadať náhradné dejisko. Oslovili sme FC Midtjylland, ale aj iné kluby," citoval internetový portál sport1.de slová Eberla.

"Musíme nájsť iné miesto konania a zistiť, čo by to finančne znamenalo. Sme zodpovední za to, že sa zápas uskutoční," dodal Eberl.

Hoffenheim nemôže vycestovať

Podobné problémy rieši aj Hoffenheim, ktorý zase nemôže vycestovať na prvý zápase šestnásťfinále Európskej ligy na ihrisko Molde FK (18. februára).

Nórsko totiž už úplne uzavrelo svoje hranice.

"Zápas sa tam neodohrá, momentálne rokujeme o náhradnom dejisku," uviedol hovorca klubu Holger Kliem. Informovala o tom agentúra DPA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Nemecké kluby majú problém. Kde budú hrať zápasy v pohárovej Európe?