Ak Slováci vyhrajú, bude sa mi ľahšie esemeskovať do Ruska, vraví Jakubko

Martin Jakubko počas MS 2018 v Rusku.
Martin Jakubko počas MS 2018 v Rusku. (Autor: archív M.J.)
Daniel Dedina|6. okt 2021 o 22:00

Hrať sa bude v noci a pri nízkej teplote. Môže to ovplyvniť zápas?

Ruský futbal má v malíčku. Pozná tamojších hráčov, trénerov, o jeho názory sa zaujímajú ruské médiá.

„Pýtajú sa ma podobné veci ako vy. Detaily im však neprezradím,“ vraví v rozhovore pre Sportnet bývalý slovenský reprezentant MARTIN JAKUBKO pred mimoriadne dôležitým stretnutím kvalifikácie MS 2022, v ktorom Slovensko nastúpi v piatok v Kazani proti Rusku.

41-ročný rodák z Chminianskej Novej Vsi strávil v Rusku výraznú časť svojej hráčskej kariéry.

Bol hráčom piatich rôznych klubov (Saturn Moskovská oblasť, Chimki, FK Moskva, Dinamo Moskva a Perm), v 151 ligových zápasoch strelil 23 gólov.

Podľa prognóz je miernym favoritom piatkového duelu Rusko. Ako vidíte šance v tomto stretnutí?

Bude to iný zápas než ten, ktorý sme odohrali doma. V ruskom tíme došlo k zmene trénera a vymenilo sa veľa hráčov. Posledné dva zápasy vyhrali, získali potrebné body. V mužstve je cítiť pozitívny impulz.

Rusi sú miernym papierovým favoritom, ale ak chlapci pôjdu znova na doraz, vydržia fyzicky a pridajú k tomu futbalovosť, ktorá v našom tíme je, tak sa to zvládnuť dá.

V marci zdolali Slováci v Trnave Rusov 2:1. Dá sa v niečom odraziť z tohto zápasu?

Myslím si, že skôr nie. Veľkou zmenou je to, že na ruskej strane bude chýbať Dziuba, ktorý má dlhodobý konflikt s trénerom Karpinom. Nevedia sa cez to preniesť a jeden druhého stále podpichujú.

Na druhej strane, sú tam hráči s dobrou formou ako Smolov či Zabolotnyj, vysoký útočník z CSKA Moskva. Z ruskej strany sa dá očakávať skôr silový futbal.

Aký tréner je Valerij Karpin, ktorý ako hráč strávil jedenásť sezón v Španielsku?

Vyžaduje od hráčov, aby makali na sto percent a šmýkali sa po zadku. Aby nevypustili ani jeden súboj a na ihrisku vládol poriadok. Od toho sa bude odvíjať, či sa im bude v zápase dariť alebo nie.

Doma sme ich však v tomto predčili a čo sa týka taktických a herných vecí, máme lepších futbalistov, ktorí hrajú v silných ligách. Rusi majú hráčov z domácej súťaže, ktorá netvrdím, že je zlá, ale s európskymi ligami sa porovnávať nedá. Na poslednú chvíľu im navyše vypadol aj Golovin z Monaka.

Na disciplíne si zakladal aj predchádzajúci tréner ruskej reprezentácie Stanislav Čerčesov, ktorý po EURO 2020 skončil. V čom je Karpin iný?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Ak Slováci vyhrajú, bude sa mi ľahšie esemeskovať do Ruska, vraví Jakubko